Skip to the main content

A-jeugd zaal Hoofdklasse ’23/’24 – play-offs #1

A-jeugd Hoofdklasse

De strijd om een plek in de finale in Rotterdam Ahoy is nu echt begonnen. De eerste wedstrijden in een ‘best of three’ serie, DVO A1 vs. PKC A1 en Fortuna A1 vs. Unitas A1. In Bennekom leek de wedstrijd de hele middag niet los te willen komen wat resulteerde in een matige wedstrijd. In Delft werd het in de slotfase nog ongemeen spannend, maar hield Fortuna A1 wel stand.

DVO/Transus A1 – PKC/Vertom A1
De thuisploeg eindigde als koploper van de AHKA en nam het in de eigen DVO-hal op tegen PKC A1 dat in het hele zaalseizoen slechts twee keer verloor: beide keren van de koploper. Daarmee eindigde PKC dus als nummer twee van de AHKB. Het duel in Bennekom begon stroef, beide ploegen kwamen niet echt lekker los. DVO a1 kwam wel op een 1-0 voorsprong dankzij een goal van Sem Hooijer, maar PKC A1 kon counteren via Merle Vinken. In het eerste kwart waren de doelpunten duur en ging het gelijk op. Al vroeg in de eerste helft kreeg Joep Kok (PKC.A1) een gele kaart na een overtreding op Hooijer, beide heren vochten verhitte duels uit in de beginfase. De hele eerste helft bleef het moeizaam, met veel korte aanvallen en een hoge foutenlast van beide kanten. DVO A1 kon – dankzij twee goals van Hooijer – wel het eerste gaatje van twee slaan (6-4) met nog drie minuten tot de rust (7-5 ruststand). Direct na rust deed Vinken wat terug voor PKC A1, maar het zou de laatste keer zijn dat de Papendrechters tot op één goal verschil kwamen. Het bleef onrustig van beide kanten, maar DVO A1 had wel wat meer controle in de rebound in vergelijking met de eerste helft waardoor het verschil zo rond de drie doelpunten bleef. PKC A1 kon er te weinig tegenover zetten, ook de wissels sorteerden te weinig effect. In de slotfase raakte Merle Vinken nog geblesseerd nadat Matthijs de Koning hard met haar in aanraking kwam, maar zij kon gelukkig de wedstrijd uitspelen. DVO A1 trok de overwinning over de streep, maar de overtuiging ontbrak wel. Terug naar de tekentafel dus voor PKC A1, dat op zaterdag zes april in eigen huis uit een ander vaatje zal moeten tappen om er een derde wedstrijd uit te slepen. (Uitslag: 16-12)

Fortuna A1 – Unitas/Perspectief A1
De ongeslagen kampioen van de AHKB, Fortuna A1 wist al een poosje dat het play-offs zou gaan spelen. Unitas A1 daarentegen, plaatste zich pas in de allerlaatste reguliere speelronde voor de play-offs, ten faveure van KZ/Keukensale.com A1. Het duel tussen beide ploegen ging vlot van start, beide ploegen leken weinig last te hebben van zenuwen. Nadat Unitas in de beginfase het initiatief had, kwam Fortuna langszij. Van 2-5 werd het 5-5 waarna de staf van Unitas een time-out nam om de flow van Fortuna te doorbreken. Met name Levi van Nieuwenhuijzen was hot in de beginfase bij Fortuna A1, van de eerste zeven Delftse doelpunten kwamen er vier uit zijn handen. De time-out sorteerde te weinig effect, want Fortuna liep uit naar 11-6. Twee doelpunten op rij brachten Unitas weer een beetje dichterbij maar toen ook Seth Roeleven mee ging scoren liep Fortuna weer uit tot zes verschil (16-10 rust). Na rust liep de thuisploeg nog verder uit, tot 20-11. Ondertussen had de staf van Unitas wat wisselingen doorgevoerd en via doelpunten van Lindsey Hendrickx en Jeroen Boonstra deden de oranje-zwarten weer wat terug. Met nog een kwart te spelen namen Unitas-coaches Robbert-Jan Verboom en Thomas Hoekstra nogmaals een time-out. Ditmaal wel met effect: stukje bij beetje knokten de Harderwijkers, met de steun van het luidkeels aanwezige publiek, zich terug in de wedstrijd. Er sloop onrust in de Delftse formatie, en er werden geen goede keuzes gemaakt. Even leek het er op dat het lek boven was, toen Rick Schravendijk en Sjors Maes het verschil zo’n zes minuten voor tijd weer terug brachten naar zes (23-17). In de slotfase werd het nog bloedstollend spannend. Fédor Mensink moest bij Fortuna geblesseerd het veld verlaten en even later moest ook Demi Brand na een eerdere blessurebehandeling gewisseld worden. Ondertussen bleef Unitas er vol voor gaan, en met een 0-5 run werd het dertig seconden voor tijd 23-22. Seth Roeleven kon met een strafworp de beslissing brengen, maar miste, waardoor het in de laatste twintig seconden nog heel spannend werd. Echter, Unitas slaagde er niet in om gelijk te maken, waardoor Fortuna A1 op 1-0 komt in deze best of three-serie. (Uitslag: 23-22)

Programma play-offs #2
Zaterdag 6 april
n.t.b. Unitas A1 – Fortuna A1*
15.30 uur PKC A1 – DVO A1*

* eerste wedstrijd gewonnen

Foto: Winanda van Zwamen

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap - play-offs #2
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League Recap - play-offs #2
De finalisten zijn bekend! De strijd om de landstitel in de finale van de Kenonz Korfbal League zal gaan tussen PKC/Vertom en DVO/Transus. Rotterdam Ahoy kleurt wederom groen en wit, net als vorig jaar.
Lees meer
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
A-jeugd Hoofdklasse Korfbal League Korfbalfinale Topkorfbal
Arbitrage slotfase zaalseizoen bekend
De aanwijzingen van de arbiters voor de laatste wedstrijden van het zaalseizoen ’23/’24 zijn bekend gemaakt. Stan de Groot en Peter van der Terp zijn aangewezen voor de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy, de finale van de A-jeugd wordt gefloten door Lodewijk Hut en Riejander Deen. Alle aanwijzingen voor de slotfase […]
Lees meer
NK Zaalkorfbal '23/'24 - Round-Up
Evenementen
NK Zaalkorfbal '23/'24 - Round-Up
Op zaterdag 6 april was de Maaspoort in Den Bosch de hele dag het decor van het NK Zaalkorfbal. De finales van de D-jeugd, C-jeugd en B-jeugd werden overdag gespeeld en ’s avonds stonden de finales van de A-jeugd dames en Topklasse dames op het programma. Na een fantastische dag en een aantal zinderende finales […]
Lees meer

Topartikelen

A-jeugd Hoofdklasse Dameskorfbal Korfbal League Korfbal League 2
Slotfase zaalcompetitie '23-'24
TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal