Skip to the main content

Afscheid Luyk als assistent-bondscoach U19, Doves volgt hem op

Internationaal U21, U19, U17

Na drie jaar als assistent-bondscoach heeft Erik Luyk afscheid genomen bij Nederland U19. Luyk heeft inmiddels een nieuwe uitdaging als hoofdcoach bij VOBAKO in België en wordt bij U19 opgevolgd door Dennis Doves.

“Ik ben een kleine drie jaar actief geweest bij Oranje U19”, vertelt Luyk. “De samenwerking met Leon was goed, leuk, erg leerzaam en professioneel. Ik heb Leon ook op andere manier leren kennen, als manager van een team en ik heb veel geleerd hoe hij dat managet. Niet alleen de spelers, maar ook de andere stafleden. Daar heb ik veel waardering voor.” Ook Simons kijkt positief terug op de periode met Luyk aan zijn zijde: “De samenwerking met Erik was perfect. We kenden elkaar door en door.”

Echt één hoogtepunt uit zijn periode bij U19 kon Luyk niet benoemen. “Natuurlijk het WK in Tsjechië, maar sowieso zijn de buitenlandse trips bijzonder. In zo’n periode leer je elkaar beter kennen, kun je stappen maken en groei je naar elkaar toe. Daar word je beter van, ook als staf met de teammanager, arts en fysiotherapeut. Daar heb ik van genoten en dat ga ik ook zeker missen.”

In het hoofdtrainerschap bij VOBAKO heeft Luyk dus een nieuwe uitdaging gevonden. “Dit is een lange termijn uitdaging. VOBAKO is de grootste club van België in aantallen, met goede jeugd, maar er zijn zeker nog stappen te maken. Het is leuk om weer op eigen benen te staan, maar ik heb nog wel veel contact met Leon. Ik laat U19 in vertrouwen achter bij Leon en natuurlijk Dennis (Doves, red.), maar zal zeker snel gaan kijken.”

Doves aangesloten bij staf U19
Dennis Doves is per direct aangesloten als assistent van Simons, beide heren zijn goede bekenden van elkaar. “Leon en ik gaan lang terug, als tegenstanders, als ploeggenoten, als vrienden en als trainers. We hebben weinig verrassingen meer voor elkaar en juist dat is de kracht van onze samenwerking. We vullen elkaar goed aan, weten beide waar elkaars sterke en minder sterke punten liggen en dat werkt erg goed”, aldus Doves. Ook Simons is erg blij met de aanstelling van Doves: “Nu met Dennis heb ik ook weer een goede assistent, dus ik ben een gezegend man op dat gebied.”

Voor Doves is het assistent-bondscoachschap geen nieuwe functie. “Ik heb al eerder samen met Leon in deze rol gezeten en kijk er naar uit om weer actief bezig te zijn met talenten, het hebben van een duidelijk doel en hierin iets te kunnen bijdragen. Ik verwacht plezier, professionaliteit en een mooie groep spelers en staf om in april weer de beker omhoog te kunnen houden.”

WK 2023
Die beker is de wereldbeker, waar medio april in Gent om gespeeld wordt tijdens het WK 2023. Het traject naar dit eindtoernooi is inmiddels in gang gezet: op 25 oktober vindt de pre-challenge bij PKC/Vertom in Papendrecht plaats. Van daaruit vindt, in overleg met de RTC-coaches, een eerste selectie plaats voor de vaste maandagvond-trainingen in Zeist. Daar wordt doorgeselecteerd richting de Korfbal Challenge in Rotterdam, van 27 t/m 30 december. In Rotterdam wordt ook de nieuwe Oranje U19 selectie 2023 bekendgemaakt.

Foto’s: homepage – Erik Luyk, artikel – archieffoto Dennis Doves, beide door Marco Spelten, Actiefotografie

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Korfbal League
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Aan de vooravond van het nieuwe Kenonz Korfbal Leagueseizoen gaan we alle ploegen langs. Van promovendus tot kampioen, hoe staan ze er voor? Waar zitten de veranderingen en hoe verliep het veldseizoen? Een voorbeschouwing. We beginnen bij de promovendus: HKC/Creon Kozijnen. De ploeg uit Boven-Hardinxveld stond een jaar eerder ook op de drempel van het […]
Lees meer
A-jeugd zaal Hoofdklasse '23/'24 - #1
A-jeugd Hoofdklasse
A-jeugd zaal Hoofdklasse '23/'24 - #1
Het zaalseizoen is weer van start, ook voor de A-jeugd. In de AHKA trok promovendus Unitas A1 de goede lijn van het veld door, en Dalto A1 won verrassend ruim van DOS '46 A1. In de AHKB zette Albatros A1 een heel dikke uitslag neer en ook Fortuna A1 won met groot verschil.
Lees meer
VIDEO: Kenonz Korfbal League 2023-2024!
Korfbal League Topkorfbal
VIDEO: Kenonz Korfbal League 2023-2024!
We tellen af naar de start van de Kenonz Korfbal League '23/'24! Op zaterdag 18 november om 17.30 uur openen promovendus HKC/Creon Kozijnen en regerend landskampioen PKC/Vertom het bal. Let's go!
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League