Skip to the main content

Aukes (Blauw-Wit): ‘Onze veerkracht stemt me wel tevreden’

Ereklasse Topkorfbal

Blauw-Wit (A) is nog ongeslagen in de Ereklasse. De ploeg van Gerald Aukes en Mark van der Laan won van AW.DTV en DeetosSnel en speelde gelijk tegen DOS’46. Zit er dit seizoen voor de Amsterdammers misschien meer in dan strijden tegen degradatie? Aukes houdt voorlopig nog een flinke slag om de arm.

“Dat is zo lastig te zeggen nu. We hebben een hele tijd stil gestaan. Met meer ritme gaan we verder komen, waardoor ik verwacht dat we beter gaan samenspelen en lezen wat de wedstrijd vraagt. Voor nu is het nog best wel wisselvallig. We kijken nu vooral naar de belasting en de belastbaarheid. We hebben donderdag voor de eerste keer compleet kunnen trainen. In de selectie zijn veel mensen getest, gelukkig allemaal negatief, maar het doorbreekt je ritme totaal. We zijn heel strikt, ben je verkouden of is je huisgenoot dat? Laat je testen en kom niet op de club. Meteen testen. Dat is gewoon de fase waar we nu in zitten. We willen gewoon fit worden richting de zaal om te zien waar we staan.”

Veerkracht, geen automatismen
Blauw-Wit kreeg er dit seizoen een aantal spelers bij, in tegenstelling tot de leegloop van de afgelopen seizoenen. “We hebben qua spel meer mogelijkheden, dat is prettig. Maar je moet nu eerst de automatismen vinden en spelers inpassen. We zijn wel stapjes aan het zetten, maar hebben tot nu toe de punten gepakt van de ploegen waarvan het ook echt moest. De andere wedstrijden zouden ‘cadeautjes’ zijn als we daar punten pakken. Maar stunten wordt in Amsterdam gewaardeerd!”

“Ons spel is nog niet optimaal. Ik zie het bij vlagen wel: de vastigheid moet er echter nog komen. Maar de veerkracht die ik tot nu toe heb gezien, stemt me wel tevreden. We kunnen in moeilijke fases de boel omzetten en toch een resultaat neerzetten. Tegen AW.DTV stond het 14-14 en zetten we het goed om, tegen DeetosSnel kwamen we moeilijk tot scoren, maar lopen we toch uit naar een hoge score. Tegen DOS’46 pakken we in de slotfase toch nog een punt. Die veerkracht is een goed beginpunt.”

Stavenuiter en Hansen
De komst van Momo Stavenuiter en Sophie Hansen maakte wel een verschil in de selectie. “Momo is een prima gozer, er zit een goede kop op en er gebeurt altijd wat. Het is prettig om hem erbij te hebben. Sophie haar passkracht en haar inzicht maken ook het verschil, maar die is nu afgehaakt vanwege een blessure. Mandy Koelman speelt in Blauw-Wit 3 dus, niet meer in de selectie. Het is fijn dat ze de afgelopen wedstrijden wel beschikbaar was, dat geeft wat extra ruimte. Maar we houden genoeg ervaring over hoor, met bijvoorbeeld Gerald van Dijk en Loraine Vissers en de spelers die vorig seizoen al in het eerste speelden.”

“Voor Sophie was die blessure natuurlijk wel ontzettend jammer. Dan maak je een comeback en raak je meteen zo ernstig geblesseerd. Er is voor haar een heel aangepast schema gemaakt en dan loopt het uitgerekend voor haar zo, soms is het niet eerlijk. Voor haarzelf is het het ergste natuurlijk, voor ons is het vooral zuur. Gelukkig is haar intentie wel dat ze terug wil komen.”

Voorlopig geen comeback Koelman
Over comebacks gesproken. De zoveelste comeback van Mandy Koelman is ‘nog’ niet aan de orde. “Ze zit nu gewoon niet in het team. We doen het met deze spelers, ik kan niet over haar beschikken. We hebben nog niks besproken, dus verder kan ik er niks over kwijt. Ze is nu ook in het buitenland, zij wil meer ruimte om leuke dingen te kunnen doen. Daar kunnen wij dus ook nog wel wat aan veranderen, haha!”, zegt Aukes.

Zondag lijkt Blauw-Wit zijn eerste echte test tegemoet te zien tegen LDODK/Rinsma Modeplein. “Ik vind het lastig om te zeggen met veldkorfbal. De geluksfactor door weersomstandigheden is groter. Dan zegt het niet veel over waar we staan. LDODK heeft de ambitie om in de zaal in de top-vier te eindigen. Daar moeten wij nog helemaal niet mee bezig zijn. We moeten groeien in herkennen en veranderen als team. Dan zien we waar we staan: eerst boven de streep staan en daarna kunnen met een knipoog naar boven kijken.”

Het is sowieso lastig een doelstelling uit te spreken onder deze omstandigheden, vindt Aukes. “Het competitieschema zit helemaal vol. Als er een wedstrijd ingehaald moet worden door positieve coronagevallen zou ik niet weten wanneer dat moet. Voor de Korfbal Leagueclubs was het wel fijn geweest als we iets meer ruimte hadden gehad richting de zaal. En voor de Hoofdklasseploegen die nu instromen al helemaal.”

“Door de coronaperikelen vervielen de  trainingskampen. Dit zijn altijd waardevolle fases in het seizoen, welke van belang zijn om plezier te maken en welke zeker bijdragen in een goede team dynamiek. Maar desondanks nemen we het veld wel serieus. Als we het niet serieus namen, waren we al direct de zaal in gegaan. Het is van belang om echt weer een hecht team te worden, dat elkaar in het veld begrijpt en stimuleert. Besef wel, we zijn er gewoon een half jaar uit geweest hè? En nu pas zes weken onderweg. Dat is niet zomaar wat! Tot slot: laten we met elkaar ervoor zorgen dat de competitie doorgaat, maar dat vergt wel de nodige discipline van een ieder.”

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Classic Match: PKC – Fortuna
Korfbal League Topkorfbal
Classic Match: PKC – Fortuna

Het was de derde wedstrijd in een bizarre play-off reeks. In 2018 mochten PKC/SWKGroep en Fortuna/Delta Logistiek uitvechten wie een van de twee finaleplaatsen mocht opvullen.

Lees meer
Kroon wil na afscheid 'de echte vrijheid' ervaren
Korfbal League Topkorfbal
Kroon wil na afscheid 'de echte vrijheid' ervaren

Marjolijn Kroon maakte vorige maand bekend dat ze na dit seizoen een punt zet achter haar carrière. In afwachting van de afwikkeling van dit seizoen blikt de oud-international met Korfbal.nl alvast terug op haar loopbaan.

Lees meer
Finale Goal van het Jaar - Mannen
Korfbal League Topkorfbal
Finale Goal van het Jaar - Mannen

Het Korfbal Leagueseizoen kende geen slot en dus ook geen kampioen en geen Korfbal Leagueverkiezingen. Wel brengt Korfbal.nl een aangepaste verkiezing voor de Goal van het Jaar, een publieksprijs. We zijn toe aan de grote finale! Wie van deze vier mannen maakte volgens jullie het mooiste doelpunt van seizoen 2019/2020?

Lees meer

Topartikelen

Topkorfbal
'Eerste doel is nu om het sporten zelf overeind te houden'
Ereklasse Topkorfbal
Brouwer (TOP): 'Ik zoek juist graag contact met publiek'