Skip to the main content

Brouwer (TOP): ‘Ik zoek juist graag contact met publiek’

Ereklasse Topkorfbal

TOP/LITTA beleefde een prima eerste helft van het veld. Het won al haar wedstrijden en staat daardoor met tien punten bovenaan in de Ereklasse. Dinsdag speelde de ploeg van de nieuwe trainer Leon Braunstahl voor het eerst zonder publiek, door de nieuwe coronamaatregelen die opgelegd zijn. TOP-speelster Barbara Brouwer vond het een vreemde ervaring.

“In eerste instantie is het uniek, omdat je meteen op dezelfde avond al zonder publiek moest spelen. Bij het tweede viel het qua sfeer nog wel mee omdat er nog teams aan het trainen waren. Dat oogde nog wel gezellig. Maar toen wij aan het spelen waren, was het echt doodstil. Alles wat je zegt kan iedereen letterlijk horen. Maar tijdens de wedstrijd heb je het zelf nog niet eens zo heel erg door omdat je nog wel naar de bank kan lopen voor een grapje of als je wat anders wil zeggen.”

“Je blijft ook gewoon een speler die in het veld staat om te winnen, ook als er niemand kijkt. Maar ik ben wel iemand die graag contact maakt met het publiek. Ik hoor veel. Soms hoor je je naam of hoor je dat het beter moet. Het ligt er dan even aan hoe ik in de wedstrijd zit, of het dan een duimpje omhoog wordt of dat ik iemand boos aankijk. Interactie met het publiek vind ik leuk en het is ook iets wat wedstrijden leuker maakt.”

Brouwer was wel blij dat er via de livestream toch mensen meekeken. “Dan heb je toch het idee dat mensen het kunnen zien. Toen ik bij mijn ouders kwam, wisten ze in ieder geval waar ik het over had. Als ze niks zien, kan ik ze natuurlijk alles wijsmaken, haha!”

Bang voor lege hal
Brouwer schakelt daarna over naar een iets serieuzere toon. “Ik kijk op tegen de komende weken, ik ben er echt bang voor dat we straks voor een lege hal moeten spelen. Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand gaat gebruiken en rekening met elkaar gaat houden. Je kan er zelf niet bang voor zijn, maar voor anderen moet je dat wel zijn”, zegt Brouwer stellig.

Spelen voor een lege zaal of helemaal niet spelen, is die keuze snel gemaakt? “Nou, ik weet het niet zo goed. Natuurlijk wil ik spelen, maar ik denk dat dat maar voor een paar potjes echt leuk blijft. Maar goed, dat weten we nog niet. We gaan het zien, maar ik denk dat het erg lastig wordt om jezelf op te laden.”

PKC afgedroogd
Dan het sportieve, TOP veegde PKC/Vertom dinsdag opvallend makkelijk van het veld (24-14). “Ik had het niet eens door dat het op een gegeven moment 11-1 stond. Ik zag het later op social media pas, dat heb je in het veld niet altijd door. Wij schoten aan het begin heel goed en speelden sowieso een stuk makkelijker dan PKC. We verdedigden ook goed, PKC kwam niet tot lekkere kansen.”

“Maar het zegt allemaal niet zoveel. Het zal voor PKC misschien één dag pijn hebben gedaan, maar daarna is het ook wel klaar. Het was een dinsdagavond, zonder publiek en op een gegeven moment in de stromende regen. De ploegen liggen niet zover van elkaar vandaan als de uitslag doet vermoeden.”

Ondanks dat het misschien niet veel zegt, is Brouwer wel tevreden over de veldperiode. “We mogen niet klagen. We hebben vorig seizoen veel blessures gehad, dus het was nu vooral zaak dat we fit werden en dat je een goed gevoel kregen. Dat hebben we van het veld wel gekregen. We hebben het plezier gevonden en daar draait het om.”

Nieuwe staf, frisse wind
Leon Braunstahl en Bas Harland vormen dit seizoen de staf van TOP. En dat bevalt tot nu toe. “We hebben natuurlijk een groep die lang bij elkaar is en dat is voor een nieuwe trainer aan de ene kant makkelijk, maar ook wel moeilijk. We kenden Bas en Leon al wel, maar ondanks dat brengen ze veel frisse energie. De accenten liggen net wat anders en ze kijken iets anders tegen korfbal aan. Het is prettig om nieuwe gezichten voor je te hebben, niks ten nadele van Jan Niebeek, die ik als bondscoach een goede indruk vind maken.”

“Onze trainers willen verdedigend ervoor zorgen dat we qua stijl iets makkelijker kunnen schakelen. Aanvallend bouwen we toe naar een aanvalsspel wat gericht is op het nemen van makkelijke kansen. We waren op een gegeven moment zo lang bij elkaar dat we niet echt bezig waren met hoe ons spel in elkaar zat. De nieuwe trainers laten ons weer nadenken en halen ons uit onze comfortzone. Iedereen wil daar in eerste instantie in blijven zitten, maar het is denk ik alleen maar goed dat we daar even uit zijn. Het gaat nog met vallen en opstaan, maar alleen zo word je beter als ploeg.”

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

De held van... Harold Jellema
Topkorfbal
De held van... Harold Jellema

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Voormalig coach van Nic., TOP, Blauw-Wit Heerenveen, Unitas, KZ en De Meeuwen Harold Jellema begon al vroeg aan zijn carrière als trainer en coach.

Lees meer
Korfbal League Recap #13
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #13

Groen-Geel is in de dertiende speelronde van de Korfbal League als winnaar uit de bus gekomen in de degradatiekraker met Tempo. Verder slaagde DVO er niet in zijn vijfde zege op rij te boeken, terwijl DOS’46 in eigen huis een constante overwinning boekte op LDODK.

Lees meer
Classic Match: finales van de jaren ‘10
Topkorfbal
Classic Match: finales van de jaren ‘10

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘10.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6