Skip to the main content

Beach Korfball World Cup Round-Up – Dag 2

Beachkorfbal

Na een succesvolle eerste dag van de IKF Beach Korfball World Cup, stond op zaterdag 26 augustus de finaledag van het toernooi op het programma. Beide Nederlandse afvaardigingen schopten het tot de finale, maar beide moesten ook genoegen nemen met het zilver. De junioren verloren nipt met 5-6 van onze zuiderburen. Ook bij de senioren was het België dat het goud pakte, door met 6-8 te winnen.

Senioren

De senioren trapten de dag om 10.00 uur af met de kwartfinale tegen Wales. De ploeg van Barry Schep startte sterk met twee tweepunters van Ineke de Boer en Mirjam Maltha. Daarna lukte het Wales om iets terug te doen met ook een tweepunter, maar al voor rust was Nederland uitgelopen naar 8-2. Na rust werd er iets minder makkelijk gescoord, maar verdedigend stond het goed. Daardoor lukte het Wales niet meer om te scoren en kon het gat nog worden vergroot. De wedstrijd werd gewonnen met 12-2 en daarmee was een plek in de halve finale binnen.

Tegenstander in die halve finale was Amerika, de ploeg waar Nederland een dag eerder nog van won, al was daar wel een golden goal voor nodig. Het werd opnieuw een wedstrijd waarin de teams het elkaar lastig maakten. Bij rust was het 2-1 in het voordeel van Nederland, maar het kon nog alle kanten op. In de tweede helft scoorde Nederland al snel de 3-1, maar het lukte Amerika om weer op gelijke hoogte te komen. Het was Bjarne de Jong die de 4-3 op het scorebord zette en Nederland daarmee naar de finale schoot.

In de finale trof Nederland België, dat in de andere halve finale Polen had verslagen. Nederland begon goed in de finale en wist op een 3-0 voorsprong te komen. Hoewel België daarna ook begon te scoren, gaf Nederland de voorsprong in de eerste helft niet meer weg. Bij een stand van 6-3 lag de ploeg op koers voor goud. Yens Oyen gaf de Belgen echter meteen na rust weer hoop door een tweepunter binnen te schieten. Bij een tussenstand van 6-5 was alles weer mogelijk. België kwam op gelijke hoogte en wist de stand niet veel later om te draaien naar 6-7. Hoewel Nederland er alles aan deed, lukte het niet meer om de korf te vinden en ook het laatste woord was voor de Belgen. België won de finale met 6-8 en ging dus met het goud naar huis. Nederland moest het doen met het zilver.

Bondscoach Barry Schep is desalniettemin trots op zijn team: “De kwartfinale kwamen we vandaag feilloos door en in een bloedstollend spannend duel wisten we ook Amerika voor de tweede keer dit toernooi te verslaan. De finale halen is al een enorme prestatie, maar we hadden onze zinnen natuurlijk gezet op het goud. De eerste helft speelden we geweldig, maar helaas was de tank leeg in de tweede helft en was het België dat aan het langste eind trok. Dat was natuurlijk een teleurstelling, maar na wat tranen kwam gelukkig ook het besef dat dit ‘politieteam’, dat namens Nederland uit mocht komen op deze World Cup, een ontzettend mooie prestatie heeft geleverd.”

Junioren

De junioren troffen ’s ochtends als eerste Polen, waar een dag eerder nog probleemloos van werd gewonnen. Na een moeizame eerste helft, waarin Polen op voorsprong kwam, liet Nederland in de tweede helft zien wat het kon. Na een 4-4 ruststand werd de doelpuntenmachine opgestart en bij een eindstand van 10-4 lagen alle kansen nog open voor een plek in de finale.

Eerst trof Nederland echter nog België, waar gisteren ook van werd gewonnen. Waar het gisteren nog Nederland was dat uit de startblokken vloog, waren het nu de Belgen die het voortouw namen. De ploeg kwam op een 4-0 voorsprong, dus moest Nederland in de achtervolging. Bij rust was de achterstand aardig weggepoetst en stond het nog maar 5-3 in het voordeel van de Belgen. In een weinig doelpuntrijke tweede helft lukte het Nederland echter niet om door te zetten. De 5-4 werd nog gemaakt en verdedigend stond het ook goed, maar winnen bleek niet meer mogelijk en 5-4 werd tevens de eindstand.

Uiteindelijk bleken de bij elkaar gesprokkelde punten tijdens het toernooi genoeg voor een finaleplek voor de junioren en daarin was opnieuw België de tegenstander. Nu ging het vanaf het begin gelijk tegen elkaar op, al was het België dat telkens op voorsprong wist te komen. Daar had Nederland echter steeds direct een antwoord op, waardoor het ontzettend spannend bleef. Bij rust waren het de Belgen die op een 3-4 voorsprong stonden, maar meteen na rust maakte Floor van Denderen daar namens Nederland weer 4-4 van. Ook in de tweede helft bleef het spannend, maar vlak voor tijd waren het de Belgen die de 5-6 scoorden. Het lukte Nederland niet meer om de gelijkmaker te scoren in de tijd die nog restte, dus was er ook voor de Nederlandse junioren een zilveren medaille op de World Cup en gingen de Belgen ook hier met het goud naar huis.

Foto’s: Marco Spelten

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Een doordeweekse (inhaal)wedstrijd op dinsdagavond 20 februari. Het duel tussen PKC/Vertom en DVO/Transus uit ronde 12, dat werd verplaatst vanwege de deelname van PKC aan de IKF Korfball Champions League. En de belangen van dit duel zijn groot, de onderlinge verschillen klein. Een mooi affiche dus!
Lees meer
In de media #13
Korfbal League Korfbal League 2
In de media #13
Veel aandacht voor het korfbal in de (digitale) media na afgelopen weekend. Met natuurlijk het nieuws dat Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC/Vertom en de terugkeer van Max Malestein bij DOS '46/VDK Groep na de zomer. Maar ook aandacht voor de gespeelde wedstrijden, onder andere het duel tussen KZ en Blauw-Wit dat lang spannend bleef.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Na een week waarin bekend werd dat Max Malestein volgend seizoen terugkeert bij DOS '46 en Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC om zijn carrière af te sluiten bij HKC, maakten we ons op voor de dertiende speelronde van het seizoen. Daarin deed HKC goede zaken met het oog op directe handhaving, was LDODK te sterk voor Fortuna en legde Blauw-Wit opponent KZ het vuur na aan de schenen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League