Skip to the main content

Boode: ‘Zal competitie en sociale proces gaan missen’

Korfbal League Topkorfbal

Friso Boode maakte in december bekend, dat hij aan het einde van dit seizoen een punt zet achter zijn succesvolle carrière. In afwachting van de afwikkeling van dit seizoen blikt de oud-international met Korfbal.nl alvast terug op zijn korfbaljaren bij Nic., TOP/SolarCompleet en LDODK/Rinsma Modeplein.

Gezinsuitbreiding was een belangrijke reden voor het besluit om te stoppen. Boode en zijn partner verwachten binnenkort een tweede dochter en daar gaat de focus steeds meer naartoe. Bovendien is Boode naast topkorfballer ook docent en daar steekt hij ook veel tijd in. Voor hem was het dus een logisch moment om het topkorfbal vaarwel te zeggen. “Ik heb er gevoelsmatig vrede mee dat het klaar is. Het was een uitdaging om op drie vlakken – werk, gezin en korfbal – te presteren. Als je kiest om voor korfbal te gaan, dan moet je er honderd procent voor gaan en ik heb niet het idee dat ik dat volgend seizoen nog kan waarmaken.”

Geen dieptepunten

Wanneer hem gevraagd wordt naar de dieptepunten van zijn carrière, zegt Boode dat er wel tegenvallers waren, maar dat hij ze niet meteen dieptepunten zou noemen. Een specifiek moment dat ter sprake komt is de verloren zaalfinale in 2015 met TOP. In Ahoy bracht hij zijn ploeg vlak voor tijd nog op gelijke hoogte, maar uiteindelijk was het Johannis Schot (PKC/SWKGroep), die er in de dying seconds voor zorgde dat Boode en zijn ploeg alsnog achter het net visten. “Het was natuurlijk balen dat we die finale verloren, maar ook dat was niet echt een dieptepunt, omdat de weg daarnaartoe wel heel goed was.”

In 2014 en 2016 werd de Korfbal Leaguefinale wél gewonnen en na de zaalfinale van 2015 nam TOP revanche op PKC/SWKGroep door de veldtitel te veroveren. Daarnaast werden de Europacup (2015) en de Supercup (2016) aan de prijzenkast toegevoegd. “Sportief gezien zijn de seizoenen waarin we kampioen zijn geworden natuurlijk hoogtepunten, maar ook de trainingen en trainingsweekenden zijn hartstikke mooi. Je leert elkaar dan op een andere manier kennen.” Wat de speler van LDODK het meeste zal gaan missen? Ook dat komt neer op deze twee aspecten: “De competitie en adrenaline in de play-offs en finales zullen een gemis zijn, maar het sociale proces ernaartoe ook.”

Afsluiting

Toen Boode, ooit begonnen bij ASVD, de beslissing maakte om te stoppen, had hij zijn laatste seizoen natuurlijk heel anders voorgesteld. “Dit is niet wat je wil. Ik hoop dat dat we de play-offs kunnen spelen en het seizoen niet als een nachtkaars uitgaat, maar dit hebben we helaas niet in eigen hand.” Ook over de gespeelde wedstrijden heeft de korfballer nog geen duidelijke mening: “De laatste drie wedstrijden wonnen we en we waren weer op de goede weg met elkaar. Zeker de wedstrijd tegen PKC was een kantelpunt, maar de prijzen zijn nog niet verdeeld.”

Hoe dan ook gaat Boode volgend seizoen genieten van zijn vrije tijd. “Als alles goed gaat hebben we straks twee mooie dochters en de mogelijkheid om geen rekening te houden met de korfbalagenda. We zullen dus tijd voor elkaar hebben en daar ga ik zeker van genieten.” Toch gaat hij zich niet helemaal afsluiten van het korfbal. “Ik blijf de club volgen en zal ook wel betrokken blijven. Dat zal nu nog niet in een officiële rol zijn, maar de toekomst zal uitwijzen of daar verandering in komt.”

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Indeling Ereklasse bekend
Ereklasse Topkorfbal
Indeling Ereklasse bekend
Woensdag heeft het KNKV de definitieve indelingen voor het wedstrijdkorfbal in de veldcompetitie 2021-2022 bekendgemaakt. De Ereklasse ziet er komend seizoen als volgt uit.
Lees meer
Korfbal League in de media #17
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League in de media #17
PKC/Vertom en Fortuna/Delta Logistiek deelden de eerste play-offklap uit, terwijl KCC/CK Kozijnen zich op bezoek bij GG/IJskoud de Beste direct veilig speelde. Wat brachten de (online) media over deze Korfbal Leagueronde?
Lees meer
Junioren Round-Up #4: De eerste returns
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
Junioren Round-Up #4: De eerste returns
Volop strijd bij de Hoofdklasse Junioren. Wie plaatst zich voor de play-offs en houdt er zicht op de finale in Rotterdam Ahoy en wie moet er vrezen voor degradatie? De eerste returns zijn gespeeld!
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Selectie World Games 2022 bekend
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #8: ruime uitslagen