Skip to the main content

Braunstahl: ‘Het oranje boek is dicht’

TeamNL Korfbal Topkorfbal

Vlak na de gewonnen WK-finale in 2015 had Leon Braunstahl zijn vrouw Bregtje aan de telefoon. Buiten de nakolkende Lotto Arena kwamen plotseling de tranen bij hem op. “Dat was zo’n mooi moment. Al onze doelen gehaald, geen blessures in de aanloop en gewonnen in het hol van de leeuw. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk”, aldus Braunstahl, die stopt als assistent-bondscoach en aan de slag gaat als hoofdcoach van TOP/SolarCompleet.

Met de eveneens vertrekkende Wim Scholtmeijer vormde hij jarenlang een twee-eenheid. In 2014, enkele maanden nadat Scholtmeijer Jan-Sjouke van den Bos was opgevolgd als bondscoach, kwam Braunstahl in beeld als fysiotherapeut van TeamNL Korfbal.

“Ik kende Wim van TOP, waar we samen hadden gespeeld en waar ik later assistent werd. Ik ging mee met een trainingsstage van TeamNL Korfbal en dat beviel van beide kanten zo goed, dat hij me bij de staf haalde. Ik was al snel verantwoordelijk voor het fysieke gedeelte en heb dus eigenlijk altijd als fysieke assistent gefungeerd, ondanks dat het begin 2018 pas m’n officiële titel werd.”

Belastbaarheid

Hoe hard kan er getraind worden? Wat kunnen de spelers op welk moment aan en hoe zorg je dus dat je met TeamNL Korfbal maximaal kunt presteren en iedereen fit blijft? Op die vragen konden Scholtmeijer en Braunstahl zeven jaar geleden geen antwoord krijgen en dus gingen ze aan de slag om die belastbaarheid inzichtelijk te krijgen. “We hebben lang gestoeid met een app om subjectieve waarden in beeld te krijgen en uiteindelijk is die ideale herstelmonitor er gekomen. Later hebben we met de komst van embedded scientist Maaike Willemsen een nieuwe belangrijke stap gezet.”

Zo is Braunstahl met Scholtmeijer continu bezig geweest om het programma door te ontwikkelen en zichzelf en de spelers te pushen om beter te worden. “Hoe hou je de drive als je weet dat je waarschijnlijk toch gaat winnen? Dan gaat het om nieuwe doelen stellen en dat hebben we steeds gedaan. Ja, daardoor gaan we nog altijd harder dan Taiwan en China, die proberen aan te haken.”

Één op één-gesprekken

Naast de beroemde WK-finale in 2015 noemt Braunstahl, één van de drie maten van Medisch Training Centrum Delft, de onderlinge band als hoogtepunt. “Ik heb zoveel mooie één op één-gesprekken mogen voeren. Eerst op de behandeltafel en later ook in andere settings. Dan gaat het niet alleen om korfbalzaken, maar ook om persoonlijke kwesties.”

Hij heeft in die zeven jaar ook veel mensen zien groeien. “Met Nick (Pikaar) bijvoorbeeld kon het in het begin alle kanten op. Als ik dan nu zie dat hij vader wordt en dat Laurens (Leeuwenhoek), waar een fantastische kop op zit, dat al is: dat vind ik echt geweldig. Ook met Barbara (Brouwer) en Marjolijn (Kroon) herinner ik me direct mooie gesprekken.”

‘Wim is authentiek’

Op de vraag in hoeverre hij zichzelf door TeamNL Korfbal heeft kunnen doorontwikkelen, antwoordt Braunstahl: “Met name Wim heeft me echt laten groeien. Hij leest veel en luistert goed en kan overal naar kijken, zich afvragen of dit de beste manier is, ermee aan de gang gaan, de juiste mensen om zich heen verzamelen en het neerzetten zoals het moet. Ik vind hem de perfecte manager. Hij wordt wel eens weggezet als eigenwijs, maar hij is juist authentiek, kundig en bevlogen.”

Braunstahl is van mening dat Scholtmeijer te weinig credits krijgt. “Het is makkelijk om te roepen dat je als bondscoach van Nederland toch alles wel wint, maar de personen die dat roepen, hebben geen idee wat hij heeft neergezet bij TeamNL Korfbal en wat we daar als korfbalsport uit kunnen halen. Dat hebben we wel uitgedragen, onze deuren stonden open, en het is door een deel ook wel opgepikt, maar tegen sommigen is je met inhoud wapenen toch niet genoeg. We hebben telkens onze energie gehaald uit de drive van de mensen om ons heen, dat is waar het uiteindelijk om gaat.”

Geen terugkeer naar Lotto Arena

Het laatste EK, de terugkeer naar de Lotto Arena, het komt er niet meer van na de verplaatsing van het toernooi naar 2021. “We wilden afsluiten met een big smile. Dat dit niet meer kon was in het begin erg teleurstellend, maar ik heb geleerd me niet druk te maken om zaken waarop je geen invloed hebt en dus focus ik me nu op TOP. We hebben woensdag een leuke afsluiting gehad met TeamNL Korfbal gehad, waarbij onder andere Mick (Snel) enkele mooie woorden tot ons heeft gericht. Ja, het oranje boek is nu dicht.”

Braunstahl gaat het samen verhalen maken bij de nationale ploeg missen. Waar Scholtmeijer en assistent-coach Jennifer Tromp afslaan richting PKC/Vertom, staat hij bij TOP als coach voor het eerst op eigen benen. “Ik wil dat we bij TOP dezelfde drive en bevlogenheid kunnen uitstralen, dat men erbij wil horen. Dan komen de resultaten vanzelf. Nu ik de hoofdverantwoordelijke ben is het aan mij om te zorgen dat staf en spelers de juiste dingen doen. We zijn nu enkele weken bezig en bezig om de randvoorwaarden te creëren, zodat we straks in – hopelijk – de zaal hier de vruchten van kunnen plukken.”

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Gerelateerde artikelen

Korfbal League Recap #4
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #4

Speelronde vier van de Cashback World Korfbal League startte in Amsterdam, waar de nummer twee PKC het opnam tegen de nummer acht Blauw-Wit. Ook de andere vier wedstrijden, waaronder Derby van het Noorden tussen LDODK/Rinsma Modeplein en DOS’46, werden op de zaterdagavond afgewerkt.

Lees meer
TeamNL Korfbal grijpt opnieuw Europese titel
Internationaal TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal grijpt opnieuw Europese titel

Dankzij een 21-8 zege op Duitsland heeft TeamNL Korfbal de Europese titel geprolongeerd. Bij rust was het 8-4 voor de thuisploeg, die een volgepakt Sportstad Heerenveen achter zich wist. Het brons was – net als in 1998 en 2014 voor Portugal, dat in een spannende kleine finale afrekende met België (20-19).

Lees meer
Classic Match: KCC - DVO
Korfbal League Topkorfbal
Classic Match: KCC - DVO

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Vandaag het laatste Korfbal Leagueduel voor directe handhaving: KCC – DVO/Accountor uit seizoen 2017/2018.

Lees meer

Topartikelen

Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Hansen (Blauw-Wit) over ernstige blessure: 'Het was pure pech'
Internationaal TeamNL Korfbal U21, U19, U17
Op Papendal: TeamNL Korfbal en U21 mogen blijven trainen