Skip to the main content

Classic Match: AW.DTV – DOS’46

Hoofdklasse Topkorfbal

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Vandaag is het tijd voor het eerste spraakmakende duel: de Hoofdklassefinale van 2015 tussen AW.DTV en DOS’46. 

AW.DTV, destijds gecoacht door Floris Stam, had drie wedstrijden nodig gehad om KCC uit Capelle aan den IJssel te verslaan. DOS’46 (coach: Daniël Hulzebosch) bereikte de Hoofdklassefinale door in de play-offs in twee wedstrijden af te rekenen met GKV/Enomics uit Gorinchem.

Uiteindelijk werd het een heerlijke Hoofdklassefinale in Papendrecht. De PKC-hal was gevuld met alleen maar roodzwarte supporters en beide teams maakten er, onder leiding van scheidsrechter Johan Vries, een échte finale van. Na een 21-18 ruststand(!) pakten de Amsterdammers de winst (35-30), waardoor zij voor het eerst in de clubhistorie promoveerden naar de Korfbal League.

‘Op nummer één’

Stijn Hoekstra, destijds speler van AW.DTV, herinnert zich deze wedstrijd maar al te goed: “Deze wedstrijd zal denk ik altijd op nummer één blijven staan als de mooiste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld.” Volgens Hoekstra waren de Amsterdammers geen favoriet, maar wilden ze wel héél graag winnen. Hij beleefde de wedstrijd zelf in een roes, maar weet nog wel dat het scoringspercentage en het aantal doelpunten de wedstrijd zo bijzonder maakten.

“Meestal zijn finales niet mooi en gaan ze alleen maar om de winst. Voor ons kon het toen beide: op fantastische wijze de overwinning binnenhalen”, aldus Hoekstra, die in de bomvolle hal verbeten duels uitvocht met Jelmer Jonker. In het tweede seizoen na de promotie degradeerde hij met AW.DTV naar de Hoofdklasse en na een periode bij KZ/Hiltex maakte hij vorig seizoen met zijn huidige club GG/IJskoud de Beste opnieuw een promotie naar de Korfbal League mee.

‘Druk’

Sven Jonker was in die betreffende finale basisspeler bij DOS’46. “Wij moesten winnen die dag, de druk om te promoveren was erg groot. Tot aan die wedstrijd hadden we het eigenlijk nog niet écht moeilijk gehad, AW.DTV hadden we in de reguliere competitie ook al twee keer verslagen.”

Toch ging het mis op die zaterdag in maart. “AW.DTV voelde geen druk en ging er vol in, alles lukte. Wij gingen er ook zeker wel vol in, maar op belangrijke momenten vielen we toch stil. Ja, het was een fantastische wedstrijd, maar vooral omdat we nadien in de play-downs alsnog die promotie hebben afgedwongen tegen OVVO/De Kroon. Anders had ik nog steeds gebaald van dat verlies tegen AW.DTV in misschien wel de meest attractieve Hoofdklassefinale die ooit gespeeld is”, aldus Jonker, die na twee seizoenen Korfbal League koos voor zijn maatschappelijke carriere en inmiddels perschef is van wielerploeg Astana.

De hele wedstrijd kijk je hier.

Foto: Herry Borrink, DOS’46

Gerelateerde artikelen

De held van... Roland Dost
Dameskorfbal Topkorfbal
De held van... Roland Dost

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers of coaches wie hun held binnen het korfbal is. Deze keer praten we met Roland Dost. Hij is komend seizoen de nieuwe hoofdcoach van dameskorfbalvereniging ODC uit Ommel. Daar volgt hij zijn grote voorbeeld op: Alf van den Enden.

Lees meer
Hoofdklasse B, #6: Avanti voor het eerst onderuit, Swift wint kelderkraker
Hoofdklasse Topkorfbal
Hoofdklasse B, #6: Avanti voor het eerst onderuit, Swift wint kelderkraker

De eerste nederlaag van koploper Avanti/Post Makelaardij is in speelronde zes van de Hoofdklasse B een feit. De ploeg uit Pijnacker verloor zaterdag fors bij Fiks. Een run van zes goals na rust was de basis voor de overwinning.

Lees meer
Insta Talks: Lisanne de Bruin
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Lisanne de Bruin

In Insta Talks spreekt presentator Sjoerd Keizer spe(e)l(st)ers, coaches en arbiters uit de Korfbal League en put daarbij uit de vragen van fans, gesteld op het Instagram-kanaal van Korfbal.nl.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #12.3: PKC en Fortuna treffen elkaar opnieuw in finale
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Koen van Roekel