Skip to the main content

Classic Match: België – Nederland

TeamNL Korfbal Topkorfbal

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Vandaag kijken we terug op een internationale wedstrijd, namelijk de WK finale uit 2015 tussen België en Nederland.  

Op zondagmiddag 8 november 2015 werd in de Lotto Arena in Antwerpen de finale om het Wereldkampioenschap gespeeld tussen België en Nederland. Bij winst kon Nederland zijn negende wereldtitel binnen halen. Beide ploegen waren de voorrondes fluitend doorgekomen en hadden hoge uitslagen neergezet. Zo was het Nederland meermaals gelukt om boven de 40 doelpunten uit te komen en had België maar liefst 62 keer in één wedstrijd gescoord tegen Brazilië.

In de halve finale trof Nederland Chinees Taipei en won deze wedstrijd met 17-40. België wist Engeland met 30-14 te verslaan, waardoor de finalisten bekend waren.

Hoe zorg je ervoor dat je na zo’n eenvoudig voorprogramma er klaar voor bent in de finale? Tim Bakker, destijds aanvoerder van het Nederlands team, vertelt: “Dat is het moeilijke. Je moet het laten zien in die ene wedstrijd. Dat is lastig.”

Lastige finale

En het werd inderdaad een lastige finale voor Nederland. Pas dertien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Nederland op de beslissende vier doelpunten verschil: 15-19. Bakker: “Dat was het keerpunt. Bij deze stand knakte België en toen ging het rap. Na zo’n moeizame wedstrijd en na zoveel strijd was dit wel een opluchting. Uiteindelijk scoorden we nog veel en leek het een ruime overwinning, maar dat was het eigenlijk niet.” Nederland won deze finale uiteindelijk met 18-27.

Bakker vervolgt: “Dit was de moeilijkste internationale wedstrijd die ik ooit heb gespeeld. Het was een beladen wedstrijd en België was die wedstrijd goed voorbereid. Ze hadden een goede tactiek: ze vertraagden het spel zodat de snelheid eruit ging en gingen de duels stevig aan. Bovendien schoten wij niet goed.” Wat ook mee speelde was de sfeer in de Lotto Arena. Heel België had naar deze finale toegeleefd. Zo was de Belgische koning aanwezig en waren de supporters in groten getale aanwezig: “Het publiek daar was ongekend”, aldus Bakker.

Droom

Uiteindelijk wist Nederland onder deze moeilijke omstandigheden de wedstrijd toch winnend af te sluiten. “Over het algemeen worden internationale wedstrijden makkelijk gewonnen en heb je af en toe een moeilijke wedstrijd. Dit was zo’n wedstrijd”, aldus Bakker. Hij vervolgt: “En dat is natuurlijk super leuk om mee te maken, want nu moesten we met deze situatie omgaan, terwijl dit niet gebruikelijk was. Je droom is om op internationaal niveau altijd zo’n wedstrijd te spelen.”

Team

Tot slot blikt Bakker nog terug op het team van toen. Volgens hem was het een van de sterkste teams ooit: “Het was een ongekend team met veel individuele klasse. Echt een topteam.” Een aantal spelers van toen maken nog steeds deel uit van het huidige TeamNL Korfbal.

Benieuwd geworden? De hele finale (met Engels commentaar) kijk je hier terug.

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Gerelateerde artikelen

Korf krijgt plaats in Het Museum van Nederland
Topkorfbal
Korf krijgt plaats in Het Museum van Nederland

Woensdagavond was Ben Crum kort te zien bij ‘Het Museum van Nederland’, een programma van Omroep MAX. De gelouterde oud-bondscoach en -clubcoach vertelde daar over korfbal en had hiervoor één van de korven meegenomen.

Lees meer
Leon Braunstahl: tips en challenges
TeamNL Korfbal
Leon Braunstahl: tips en challenges

Hoe blijf je in deze periode zonder korfbalwedstrijden en -trainingen toch zoveel mogelijk korfbalfit? Op die vraag geeft Leon Braunstahl, assistent-bondscoach van TeamNL Korfbal, antwoord in onderstaande video.

Lees meer
Korfbal League in de media #8
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League in de media #8

Veel aandacht in de pers naar aanleiding van de achtste speelronde van de Korfbal League. In onderstaand artikel zijn alle publicaties gebundeld. Alle eerder verschenen artikelen zijn te vinden op de media-pagina.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #12.3: PKC en Fortuna treffen elkaar opnieuw in finale
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Koen van Roekel