Skip to the main content

Classic Match: Dalto – Groen Geel

Hoofdklasse Topkorfbal

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Dit keer de geweldige tweede play-off tussen Dalto/Klaverblad Verzekeringen en GG/IJskoud de Beste voor een plaats in de Hoofdklassefinale van 2018. 

Dalto kon zich bij winst plaatsen voor de Hoofdklassefinale, doordat het de eerste play-off in Wormer middels een Golden Goal (31-32) had gewonnen. Groen-Geel moest deze wedstrijd dus winnen om er een derde duel uit te slepen en kans te houden op het spelen van de Hoofdklassefinale.

Beiden ploegen hadden in de eerste play-off al laten zien dat ze voor veel doelpunten konden zorgen, maar ook de tweede play-off in Driebergen werd een waar doelpuntenfestijn. De zaal zat afgeladen vol en de spanning was net als in de eerste wedstrijd om te snijden.

De eerste helft werd gekenmerkt door de vele doelpunten die elkaar in rap tempo opvolgden. Dalto leek met een voorsprong van 24-21 te gaan rusten, maar Groen-Geel zette nog één keer aan waardoor er met een onwaarschijnlijk hoge ruststand van 24-24 de kleedkamers opgezocht werd. Ook in de tweede helft lieten beiden teams zien aan elkaar gewaagd te zijn, maar het waren de Driebergenaren die in de slotfase aan het langste eind trokken: 42-40. Hierdoor mochten zij zich op gaan maken voor de Hoofdklassefinale tegen DeetosSnel.

‘Unieke wedstrijd’

René Siedsma was één van de spelers van Dalto die zo ontzettend goed speelde (hij maakte elf doelpunten). Hij ziet deze wedstrijd als een van de meest bizarre wedstrijden ooit. “Dit soort wedstrijden speel je in een soort roes, een flow. Van de wedstrijd op zich kan ik nog maar flarden terughalen. Als ik er nu op terug kijk vind ik het vooral mooi dat we op zo’n moment zó’n wedstrijd neer hebben kunnen zetten. Het was een wedstrijd waarvan je er maar één of enkele mag spelen.”

Volgens Siedsma waren dan ook alle facetten aanwezig voor een unieke wedstrijd: mooie onderlinge duels, een enorm hoog schotpercentage, een hoog tempo, heel veel sportief publiek en heel veel goals. Siedsma: “Niet alleen beide teams haalden hun topniveau, maar ook spelers individueel.” Hij vond dan ook niet dat hij er met kop en schouders bovenuit stak: “Echt iedereen speelde die wedstrijd goed.”

‘Enorme ervaring’

Groen-Geel kon deze wedstrijd weer beschikken over aanvoerder Kevin Dik. Doordat hij de eerste wedstrijd had moeten missen wegens griep, was dit zijn eerste play-off wedstrijd ooit in zijn carrière: “Het was zo’n enorme ervaring. De sfeer, de spanning, de aandacht. De play-offs zijn echt heel wat anders dan het reguliere seizoen wat dat betreft.”

In de wedstrijd zelf had Dik niet eens zo door dat er zoveel doelpunten vielen. “Je zit zo in de flow van de wedstrijd. Achteraf had ik pas door hoe bizar de score eigenlijk was. Veertig goals maken en toch verliezen, dat was denk ik nog nooit gebeurd.” Op dat moment was Dik niet zo te spreken over het resultaat, maar nu kijkt hij met een goed gevoel terug op de wedstrijd. “De ervaring was ons veel waard. Dat bleek wel in het jaar daarop, waarin we wel wonnen en uiteindelijk promoveerden.” In het seizoen 2018-2019 won Groen-Geel de Hoofdklassefinale van Tempo en promoveerde zodoende naar het hoogste niveau.

Hoofdklassefinale

Uiteindelijk speelde Dalto de Hoofdklassefinale tegen DeetosSnel. Die wedstrijd werd een prooi voor de Dordtenaren (25-26), die uiteindelijk promoveerden naar de Korfbal League. Voor Dalto restte opnieuw een seizoen in de Hoofdklasse.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk