Skip to the main content

Classic Match: finales van de jaren ‘60

Topkorfbal

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘60. In 1967 werd de eerste échte zaalfinale gespeeld tussen Ons Eibernest uit Den Haag en AKC Blauw Wit uit Amsterdam. Het werd een echte thriller die op strafworpen werd beslist.

Ons Eibernest domineerde tussen 1960 en 1976, en in deze periode speelde Hans Pouw (78) bij Ons Eibernest. Hij won meerdere veld-, zaal- en Europa Cup-titels en maakte de mooiste periode van zijn club mee. De finale die hem het meeste is bijgebleven, is de finale van het zaalseizoen 1966-1967. De wedstrijd eindigde na verlenging in: 6-6. Daarom moesten er strafworpen genomen worden. Ons Eibernest zegevierde uiteindelijk. “Het was voor mij de meest speciale wedstrijd die ik heb gespeeld. Dit omdat 1966-1967 het seizoen was dat er voor het eerst een volledige zaalcompetitie werd afgewerkt. Daarvoor speelden de veldkampioenen alleen in toernooivorm om de Nederlandse zaaltitel.”

“Om dan de eerste échte zaalfinale in de Kennemer Sporthal te spelen: dat was echt fantastisch. De sfeer was goed, er waren ongeveer 1.100 mensen aanwezig. Na reguliere speeltijd was het 5-5 en scoorden we allebei nog één keer. Daarom moesten er strafworpen genomen worden. In die tijd werden die nog van vier meter afstand genomen én moest de ene ploeg alle strafworpen achter elkaar nemen.”

“Blauw-Wit moest eerst en gooide ze er allemaal naast: nul doelpunten. Wij dachten daarom dat we wel zouden gaan winnen, maar wij misten ook de eerste zeven strafworpen. Het kwam op de allerlaatste strafworp aan. Die werd gescoord door Roel Evenblij.  Voor ons was dat natuurlijk een fantastisch moment en een geweldige ontlading. Voor ons is dat misschien wel het hoogtepunt geweest. Ook omdat we dat jaar de triple pakten. We werden kampioen op het veld, wonnen de eerste zaalfinale én wonnen de Europa Cup die voor het eerst georganiseerd werd. Een geweldig jaar.”

Weinig goals, maar ook overeenkomsten

Er werden in die tijd niet veel doelpunten gemaakt. “Ja, het was een andere tijd. We speelden en trainden in veilingen of grote evenementenhallen. Dat waren geen dempende zalen!”, lacht Pouw. “Verder werden er amper strafworpen gegeven en werden die dus op vier meter afstand genomen. Daarnaast werd een vrije bal op de plek genomen waar de overtreding werd gemaakt. Maar het grootste verschil is misschien wel dat er niet echt specialisaties waren. De dames stonden iets meer onder de paal en de mannen iets meer voorin, maar iedereen deed eigenlijk alles. Ook werd het dekkend schieten strenger bestraft. Je moest daardoor veel meer lopen. Het was veel meer een spel van vrijkomen dan nu.

Maar er zijn ook overeenkomsten. “Het gemengde karakter is natuurlijk hetzelfde als nu. De ene helft zegt dat het je zwakte is, de andere helft noemt het je sterkte. Uiteindelijk heeft het mij een vriendengroep voor het leven opgeleverd. Wij tennissen nog steeds met veel spelers uit die tijd bij Ons EIbernest, hebben een groepsapp en gaan samen op reis. Korfbal is een sport waar je je leven lang plezier van kan hebben. Mijn partner Tanny Pouw heb ik er bijvoorbeeld ook aan overgehouden. Zij heeft, net als ik, interlands gespeeld. Ik alleen op het veld, zij ook in de zaal. Zo is korfbal een rode draad in mijn leven en blijft dat ook zo.”

Het geheim van Ons Eibernest

Pouw is al sinds 1952 lid van Ons Eibernest (nu HKV/Ons Eibernest) en zag zijn club ‘opgroeien’. “Ik was toen tien jaar en mijn leven speelde zich af op het veld. Omdat er in die tijd ook niet zoveel te beleven was, groeide de club als kool en was er zoveel talent. Dat is denk ik het geheim geweest van de successen die daarna ontstonden.

“We trainden én speelden onze wedstrijden op zaterdag, eigenlijk best gek als je erover nadenkt. We bleven dan heel de dag hangen en datzelfde gold voor de zondag. Dan speelden de senioren en hoopte ik, toen ik wat ouder was, dat ik mocht invallen. In die tijd waren er alleen aspiranten en ging je op jonge leeftijd al naar de senioren. Ik ben via het zevende, het derde en het tweede opgeklommen naar het eerste. Elke keer een stapje”, lacht Pouw.

Nog steeds zet Pouw zich in voor zijn club. “Wij willen met de club dat iedereen kan blijven bewegen. Omdat we een eigen sporthal hebben, kunnen we veel aanbieden. Zo bieden we met ‘KombiFit’ verschillende sporten aan zoals (tafel)tennis, badminton, gym etc. Zo hopen we dat veel mensen voor hun leven aan ons verbonden blijven. Zo blijf je fit en heb je altijd mensen om je heen.”

Rohda en Ons Eibernest domineren

In de jaren zestig was er nog geen KNKV, maar waren de Koninklijk Nederlandse Korfbal Bond (KNKB) en de Christelijke Korfbalbond (CKB) samen de toonaangevende overkoepelende bonden. De eerste titel in de jaren ‘60 werd gewonnen door Het Zuiden uit Rotterdam. Rohda pakte in totaal vier zaaltitels tussen 1960 en 1970: in 1961, 1963, 1964 en 1966 ging de eindzege naar de Amsterdammers. Zij speelden zoals gezegd in de competitie van de KNBK.

Ons Eibernest was in de competitie van de KNBK de grootste concurrent voor Rohda. Zij werden kampioen in 1962, 1965, 1967, 1969 en 1970. Op het veld was Rohda wel weer succesvoller dan Ons Eibernest, maar dat kantelde weer in de jaren ‘70. De kampioenen bij de CKB waren: Pernix (tweemaal), Rotterdam-Zuid (tweemaal), VES (tweemaal), DKOD (tweemaal), SSS en Wordt Kwiek.

Benieuwd geworden? Een overzicht van alle zaalfinales vind je hier.

Landelijke korfbalfinales in de jaren ‘60

1967: Ons Eibernest* – Blauw-Wit (A) (6-6) (*wint na strafworpen)
1968: Blauw-Wit (A) – Ons Eibernest 7-5
1969: Ons Eibernest – Westerkwartier 6-4

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk