Skip to the main content

Classic Match: finales van de jaren ‘70

Topkorfbal

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘70. Die werden gedomineerd door Blauw-Wit en LUTO, beiden uit Amsterdam. Rini van der Laan kan zich nog wel een aparte finale met beide ploegen herinneren. Een mooie Amsterdamse derby, dat kwam de sfeer wel ten goede.

“Deze finale werd in de buitenlucht gespeeld en het was flink koud. De wedstrijd vond plaats ergens in Friesland. Die finale werd gewoon op een dun laagje ijs gespeeld, het was tevens een ijsbaan. Het was ongelooflijk, het ijs kwam al door. De wedstrijden in die tijd werden met drie vakken gespeeld. In de wedstrijden werden er ook amper doelpunten gescoord. Eén van de finales die ik gespeeld heb eindigde in 7-12, dat kan je je nu niet meer voorstellen.” Verder herinnert Van der Laan zich weinig meer van de finales die ze gespeeld heeft. “Wat ik nog wel weet is dat ik teveel finales heb verloren, helaas. Drie zaalfinales gespeeld en allemaal verloren.” Eén van de weinige negatieve statistieken van Van der Laan.

Blauw-Wit en LUTO dominant

In de jaren ’70 speelden LUTO en AKC Blauw-Wit vaak de finale van zowel het veld- als het zaalseizoen. In die tijd speelde Van der Laan voor die beide clubs. Samen met PKC, Ons Eibernest en Allen Weerbaar (nu AW.DTV) vormden zij de topploegen in de Nederlandse competities. Van der Laan won meerdere veldtitels en won de Europa Cup.

‘Het was allemaal anders’

Van der Laan begon op haar achtste met korfballen. “In die tijd mocht je niet eerder op korfbal. Ik heb dertig jaar gekorfbald. In die periode heb ik een aantal successen meegemaakt maar ook finales verloren. Bij LUTO kwam ik op mijn vijftiende in het eerste team. Ik heb daar een aantal jaar gespeeld waarna ik ben overgestapt naar Blauw-Wit.”

“Ik weet niet alles meer van mijn korfbalperiode. Het is ook een tijd geleden. Ik weet nog wel dat ik met Wil Reuter, Els Kool, Trudy van de Berg en Olga Wolfs heb gespeeld.” Zelf moest Van der Laan vooral voor de doelpunten zorgen. Ze bleek een echte doelpuntenmachine te zijn. Mede daarom is ze meerdere keren tot ‘Speelster van het jaar’ gebombardeerd. “Ik was een pure spits, ik moest zorgen voor de doelpunten en dat vond ik ook echt het leukste.”

Trainerscarrière

“Statistieken, in onze periode hadden we die niet. Dat is nu wel anders. Ik ben een aantal jaren trainster geweest en het korfbal nu is niet te vergelijken met het korfbal van ruim veertig jaar terug. Als je nu kijkt draait het korfbal meer om het collectief, er zijn natuurlijk wel enkele uitschieters maar het is niet te vergelijken met vroeger. En dat moet je ook helemaal niet doen. Nu trainen de ploegen er veel meer voor, neem alleen de krachttrainingen, daar deden wij niet aan. Nu hebben de topploegen speciale core stability trainers en wordt alles gemonitord.”

Van der Laan weet waar ze over praat. Ze is na haar spelerscarrière begonnen aan het trainen en coachen van ploegen. “Als trainster heb ik meer successen geboekt dan als speelster”, vertelt ze lachend. “Eerst ben ik trainer geworden van de junioren bij Blauw-Wit. Daar zijn we Nederlands Kampioen geworden en nadat ik dat drie jaar gedaan heb ben ik trainster geworden van het tweede van Blauw-Wit. Ook daar ben ik kampioen geworden.”

“Nadat ik dat een paar jaar gedaan heb ben ik overgestapt naar RODA Westzaan. En dat vond ik achteraf best moeilijk. Ik wilde kijken hoe het me beviel om een ploeg te doen die lager speelde. RODA speelde in die periode in de eerste klasse. Maar daar is een hele andere insteek. Dat is echt een ervaring voor me geweest. Ik kon daar niet zo goed m’n ding doen. Ik was altijd het hoogste gewend en met deze situatie kon ik moeilijk omgaan. Toen ben ik gestopt en teruggegaan naar Blauw-Wit. Daar ging ik het tweede weer doen, maar toen de trainer van het eerste opstapte heb ik dat gedaan. Vervolgens heb ik een aantal jaren de selectie gedaan met Barry Schep en dat waren hele leuke jaren. Nu doe ik weer het tweede van Blauw-Wit en voor volgend seizoen heb ik al getekend.”

Eerste decennium KNKV

Allen Weerbaar, LUTO, AKC Blauw-Wit, PKC en Ons Eibernest domineerden dus het eerste decennium onder de nieuwe bond: KNKV. In het eerste jaar onder het KNKV ging de veldtitel naar LUTO. In die jaren ’70 won LUTO driemaal de veldtitel, dit gold ook voor PKC en Ons Eibernest wist de veldtitel maar liefst vier keer binnen te slepen.

In de jaren ’70 was de eerste zaaltitel voor de Amsterdamse ploeg Westerkwartier. Westerkwartier werd opgevolgd door Archipel dat net als Westerkwartier de enige zaaltitel in de clubhistorie binnensleepte. In het jaar 1973 was Ons Eibernest de sterkste en in 1974 was LUTO de beste van Nederland. In 1975 en 1977 was Allen Weerbaar de sterkste zaalploeg en in 1976 was het weer Ons Eibernest dat er met de titel vandoor ging. In 1978 en 1979 was AKC Blauw-Wit de sterkste.

Benieuwd geworden? Een overzicht van alle zaalfinales vind je hier.

Landelijke korfbalfinales in de jaren ‘70

1978/79              Blauw Wit (A) – Allen Weerbaar 12-11
1977/78              Blauw Wit (A) – LUTO 10-8
1976/77              Allen Weerbaar – LUTO 11-8
1975/76              Ons Eibernest – Deto 13-9
1974/75              Allen Weerbaar – Ons Eibernest 10-8
1973/74              LUTO – AKC 10-9
1972/73              Ons Eibernest – Archipel 13-12
1971/72              Archipel – Ons Eibernest 11-10
1970/71              Westerkwartier – Archipel 7-6

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk