Skip to the main content

Dag vijf van de World Games: Goud voor Niderlandy

Internationaal TeamNL Korfbal

De World Games zitten er voor de korfballers op. Zoals verwacht pakte de formatie van Wim Scholtmeijer de titel. En dat werd gevierd. Chinees Taipei vierde het feestje mee, voor het eerst in haar geschiedenis pakte het een zilveren medaille op de mondiaal seniorentoernooi. Het brons ging naar België. Ondanks de deceptie van de verloren halve finale, rechtte het haar rug en won het betrekkelijk eenvoudig van een moegestreden Duitsland.

Eerder in de morgen werden er om de ereplaatsen gestreden. Groot-Brittannië, dat zich op het WK nog nummer vier van de wereld mocht noemen, speelde een betrekkelijk eenvoudige wedstrijd tegen gastland Polen. Onder aanvoering van de sterke Joe Bedford nam het na de 6-6 tussenstand, redelijk eenvoudig afstand van de Poolse selectie. Heel even was het verschil tien punten (20-10), waarna Polen nog trachtte de uitslag enigszins dragelijk te maken. Groot-Brittannië won echter nog steeds overtuigend (25-18) en mag zich daarmee zevende van de World Games noemen.

De strijd om plek vijf was een stuk aantrekkelijker om naar te kijken. In de groepsfase waren beide landen elkaar al tegen gekomen, toen was het Australië dat China op de knieën kreeg. In de strijd om plek vijf bleken de Aziaten toch net even wat geroutineerder. In een zeer gelijk opgaand duel stond China elke keer aan de goede kant van de score. Eind derde kwart was de voorsprong zelf opgelopen tot vijf punten (17-12). Een doelpuntloze fase van acht minuten aan Chinese kant, bracht de spanning echter volledig terug. Australië maakte gelijk, maar kon niet doordrukken. Jingyi Yin en Yonbing Yang scoorden en stelden daarmee de vijfde plek veilig.

Het was niet de eerste keer dat België voor het brons moest vechten. Eerder al wist Tsjechië onze Zuiderburen uit een finale te houden. Destijds was het een Europees Kampioenschap. De Belgen wonnen, ze pakten een medaille voor Team Belgium, maar wisten ook dat direct na het laatste fluitsignaal, afscheid moest worden genomen van twee belangrijke spelers. Zowel Jesse de Bremaeker als Nick Janssens gaven aan, per direct een punt te zetten achter hun interlandloopbaan. Tegenstander Duitsland kon daar dinsdagavond niet van profiteren, maar weet wel dat een medaille op deze manier steeds dichterbij komt. Hoewel het verschil van vijftien punten groot was, liet de ploeg van Jan de Jager dit toernooi zien, dat er toekomstmuziek in het Duitse korfbal zit.

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Gerelateerde artikelen

Bondscoach Scholtmeijer stopt na EK
TeamNL Korfbal
Bondscoach Scholtmeijer stopt na EK

Wim Scholtmeijer neemt na het IKF European Korfball Championship – van 2 tot en met 7 november in België – afscheid als bondscoach van TeamNL Korfbal. Ook assistent-bondscoaches Leon Braunstahl en Jennifer Tromp stoppen na het EK bij de nationale ploeg.

Lees meer
U21 op overtuigende wijze Europees kampioen
Internationaal U21, U19, U17
U21 op overtuigende wijze Europees kampioen

Talent TeamNL Korfbal is zaterdag op overtuigende wijze Europees kampioen geworden door België U21 met 21-12 te verslaan. De finale van het IKF U21 European Korfball Championship in Tsjechië kende een gelijkopgaande start, waarna Talent TeamNL Korfbal al snel de wedstrijd naar zich toe trok.

Lees meer
Scholtmeijer/Tromp naar PKC, Braunstahl naar TOP
TeamNL Korfbal
Scholtmeijer/Tromp naar PKC, Braunstahl naar TOP

Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp vormen volgend seizoen – na het EK in Belgie – het nieuwe trainersduo van PKC/SWKGroep. Leon Braunstahl wordt dan de nieuwe hoofdcoach van TOP/SolarCompleet. Dat werd donderdagavond bekend in Papendrecht en Sassenheim.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6