Skip to the main content

Dames Topklasse Round-Up #5: Belangrijke punten Prinses Irene, Rosolo leidt eerste nederlaag

Dameskorfbal

De laatste speelronde in de Dames Topklasse voor het zaalseizoen begint. Wie gaat er met een goed gevoel de zaal in en wie zal er in het voorjaar hard aan de bak moeten?

Topklasse A

Be Quick – Astrantia/ONA
“Verdedigend waren we oppermachtig”, aldus Will van de Kruijs. Daar tegenover stond dat het aanvallend nog te wensen overliet, ondanks dat er zestien keer gescoord werd. “Van 122 pogingen moet je er meer maken.” Be Quick had de hele wedstrijd het initiatief, bij rust was het 9-2 en in de tweede helft kwam Astrantia/ONA slechts één keer tot scoren. “We konden aanvallend niet mee komen. Verdedigend konden we op sommige momenten goede druk geven, maar zij wisten knap de ruimtes te benutten”, analyseerde Lynn Groenen de nederlaag. Be Quick gaat als ongeslagen koploper van de Topklasse A de zaal in. (Uitslag: 16-3)

De Peelkorf – Spes
De nummer twee tegen de nummer drie op de ranglijst, maar spannend was het zondag allerminst. Dat kwam vooral doordat Spes het vizier niet op scherp had, want kansen waren er genoeg. Saskia van Kerkhof: “Het klinkt misschien cliché, maar als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wel.” De Peelkorf kwam op voorsprong en gaf deze de hele wedstrijd niet meer weg. Man-Kit Chan: “Voor ons was het zondag de kunst om de dames van Spes zo ver mogelijk van de korf te dwingen, omdat hun kracht vooral zit in de lengte. Dat lukte redelijk goed.” Van Kerkhof: “Ons verdedigende vak deed het ontzettend goed maar aanvallend zat het er niet in. Dan zie je dat de concentratie en het geloof afneemt en kom je niet meer terug in de wedstrijd. (Uitslag: 10-4)

De Korfrakkers – Prinses Irene
Heel weinig doelpunten in de eerste helft van het duel tussen hekkensluiter De Korfrakkers en Prinses Irene, dat tot dan toe één punt had weten te sprokkelen. Aanvallend hadden beide pleogen het lastig, waardoor er bij rust slechts een 2-3 tussenstand op het bord stond. In de tweede helft ging het scoringspercentage bij beide ploegen omhoog. Prinses Irene hield de voorsprong vast, al bleef De Korfrakkers lang aan het elastiek. Het missen van belangrijke kansen zorgde ervoor dat de dames uit Erp de punten aan Prinses Irene moesten laten. Daarmee is het gat nu drie punten en moet De Korfrakkers in de tweede helft van de veldcompetitie in de achtervolging. (Uitslag: 8-13)

Stand in de Topklasse A

W P
1. Be Quick 5 10
2. De Peelkorf 5 8
3. Spes 5 5
4. Astrantia/ONA 5 4
5. Prinses Irene 5 3
6. De Korfrakkers 5 0

 

Topklasse B

Swift – Rosolo
Jan Wielink: “We verloren op duelkracht.” Al snel keek Swift tegen een achterstand aan, Rosolo was feller in de duels en stond bij rust 4-7 voor. Ook in de eerste fase van de tweede helft lag het initiatief bij de ploeg uit Reusel. Wielink: “In eens kreeg de ploeg de geest en kwam op stoom.” Puntje voor puntje kroop Swift dichterbij tot 8-9, maar daar bleef het bij. Marc Ledoux: “In de tweede helft hadden we het aanvallend moeilijker, wilden de ballen niet vallen en in de verdedigen kregen we onnodige fouten tegen.” De marge die Rosolo in de eerste helft had opgebouwd bleek afdoende te zijn en Rosolo kon het duel winnend afsluiten. (Uitslag: 9-12)

ODC – Altior
“Het team heeft veel veerkracht, maar maakt ook nog te veel verkeerde beslissingen”, was de conclusie van Roland Dost. ODC had in de eerste helft het heft in handen en kon een verschil van drie realiseren. Dost: “Vijf seconden voor rust maken we verdedigend een domme fout waardoor Altior een strafworp maakt en het 7-5 is in plaats van 7-4.” Na rust bleef Altior hard werken en werd de achterstand omgebogen naar een voorsprong. Halverwege de tweede helft was het 8-9. Suzanne Pennings: “Op dat cruciale moment hadden we het in de verdediging niet voldoende op orde.” Met een aantal wissels kon ODC terugkomen en opnieuw een voorsprong nemen, waarna het verzet van Altior gebroken was. “We hebben hard gewerkt, maar het was niet voldoende om de punten mee te nemen”, aldus Pennings. (Uitslag: 15-10)

DDW – Rooi
Een lastige wedstrijd in Hooge Mierde zondag. Rooi kende veel blessuregevallen, maar pakte met een gehavende ploeg wel een voorsprong. De thuisploeg was genoodzaakt om met time-outs de boel op de rit te krijgen en dat lukte: bij rust was het 7-5. Na rust kon DDW uitlopen naar 12-6 maar vervolgens kwam Rooi terug in de wedstrijd. Echter, het zou te weinig blijken om nog kans te maken op de winst. Yannick Dekker: “Ik denk dat we met een volledige ploeg grote kans hadden om te winnen.” Robin van Baalen: “Het was moeizaam, doordat wij niet de volle focus hadden lieten we Rooi terugkomen in de wedstrijd.” (Uitslag: 15-11)

DDW – Rosolo (inhaalduel)
Op dinsdagavond werd de derby tussen DDW en Rosolo gespeeld, een inhaalduel uit ronde drie. Het werd een spannende wedstrijd, met veel publiek. Marc Ledoux: “Wij hebben het moeilijk in de avondwedstrijden, missen de scherpte en het vuur.” Na een gelijkopgaande eerste helft ging DDW met een voorsprong de rust in (6-4). In de tweede helft bleven beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar. Het lukte Rosolo niet de gelijkmaker te maken en zo leed de ploeg uit Reusel de eerste nederlaag van het seizoen. “Ondanks het verlies staan we nog steeds aan kop, dat is in het verleden wel eens anders geweest”, aldus Ledoux. Robin van Baalen toonde zich tevreden: “We hebben de hele wedstrijd voorgestaan en hadden de langste adem. Nu staan we weer één punt achter op de nummers één en twee van de ranglijst en gaan we met een goed gevoel de zaal in.” (Uitslag: 10-9)

Stand in de Topklasse B

W P
1. Rosolo 5 8
2. ODC 5 8
3. DDW 5 7
4. Swift 5 3
5. Rooi 5 2
6. Altior 5 2

 

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.
De zesde Hoofdklasse Round-Up lees je hier, voor de Junioren Round-Up klik je hier.

Foto: Clemens van Santvoort, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League