Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse ’23-’24 – Play-offs en play-downs

Dameskorfbal

De finalisten voor het NK Veld bij de dames zijn bekend. Rosolo won de play-off van De Korfrakkers en Spes/VIOS was te sterk voor Melderslo. Dat betekent dat de finale op 16 juni aanstaande tussen Rosolo en Spes/VIOS zal gaan, net als vorig jaar.

Play-off: Spes/VIOS – Melderslo
Spes/VIOS eindigde bovenaan in de Topklasse A en had daarom het thuisvoordeel in de play-off tegen Melderslo, de nummer twee van de Topklasse B. De thuisploeg had op donderdag 6 juni nog op uiterst zure wijze de bekerfinale verloren, maar op zondag 9 juni was te zien dat het combinatieteam uit Milsbeek en Ottersum zich herpakt had. Via een 3-0 voorsprong kon Spes/VIOS al voor rust uitlopen naar een 8-2 voorsprong tegen een Melderslo dat zichzelf niet leek. Mogelijk had het met de zenuwen te maken, maar de gasten straalden de gehele eerste helft weinig vertrouwen uit. Na rust kwam Melderslo beter in haar spel, maar Spes/VIOS ging tactisch vertragen en speelde lange aanvallen, die Melderslo allemaal tijd kostten. Dichterbij dan 11-7 kwam Melderslo dan ook niet, al kreeg Spes/VIOS het op dat moment zichtbaar warm. In de slotfase van de wedstrijd was de thuisploeg echter weer dominant en de wedstrijd werd uiteindelijk overtuigend met 14-7 gewonnen. (Uitslag: 14-7)

Play-off: Rosolo – De Korfrakkers
Rosolo pakte de poulewinst in de Topklasse B en ontving daarom op eigen veld De Korfrakkers, dat in de Topklasse A tweede werd. De twee ploegen troffen elkaar in de zaal ook al in de play-offs. Toen was Rosolo twee maal de sterkste, al ging dat zeker niet vanzelf. In deze veldplay-off op zondag 9 juni, startte Rosolo sterk en er werd een 4-1 voorsprong genomen. Die voorsprong gaf de Reuselse formatie echter voor rust bijna volledig uit handen dankzij een knappe comeback van De Korfrakkers. Bij rust leidde Rosolo nog maar met 5-4. Na rust nam Rosolo het initiatief echter weer over. Een run van vier goals zorgde voor een ruime 9-4 voorsprong. De Korfrakkers had moeite met het vinden van de korf en scoorde in de tweede helft nog slechts twee keer. De eindstand was uiteindelijk 10-6 in het voordeel van Rosolo, dat de veldtitel aanstaande zondag 16 juni mag gaan verdedigen in Schaijk. (Uitslag: 10-6)

Play-down: Oranje Wit – De Peelkorf
Oranje Wit streed na een zuur gelijkspel in de laatste competitieronde, op zondag 9 juni tegen streekgenoot De Peelkorf voor de eerste van twee play-downs. De winnaar van deze play-downs speelt volgend seizoen in de Topklasse op het veld. Het thuisvoordeel in de eerste ronde was voor Oranje Wit, maar de ploeg had het zwaar tegen het uiterst gemotiveerde De Peelkorf. De gasten uit Ysselsteyn namen een 1-4 voorsprong. Daarna bleef het gat rond de twee à drie doelpunten hangen, maar na rust kon De Peelkorf nog verder uitlopen, mede doordat de doelpunten aan de Leunse zijde niet wilden vallen. Via 4-7 werd het 4-10 en daarmee had De Peelkorf een gat geslagen dat voor Oranje Wit te groot bleek om nog te overbruggen in de tijd die restte. Bij een eindstand van 6-12 doet De Peelkorf goede zaken voor promotie naar de Topklasse, waar Oranje Wit volgende week de helse klus wacht om deze achterstand nog weg te poetsen. (Uitslag: 6-12)

Play-down: Astrantia/ONA – DAKOS
Ook Astrantia/ONA en DAKOS strijden om een plekje in de Topklasse volgend seizoen en spelen twee rondes play-downs tegen elkaar. De eerste play-down werd afgewerkt op het natuurgras van Astrantia/ONA. De thuisploeg speelde geen sterke wedstrijd en liep bij een stand van 1-4 al snel achter de feiten aan. Toch profiteerde DAKOS niet optimaal en bij rust stond het 5-7 in het voordeel van de gasten, waarmee het nog alle kanten op kon. Na rust bleef het spelbeeld in eerste instantie hetzelfde: DAKOS behield de voorsprong, maar kon geen groot gat slaan. Richting het einde van de wedstrijd stond de ploeg uit Someren met 7-10 voor. Dat zou een prima uitgangspositie zijn voor de tweede play-down, maar in de slotfase van de wedstrijd ging de knop bij Astrantia/ONA nog even om en met twee snelle goals werd de eindstand bepaald op 9-10. Hoewel DAKOS met de overwinning naar huis ging, bleef de schade dus beperkt voor de combinatieploeg uit Middelaar en Overasselt. De tweede play-down volgende week zal moeten bepalen wie er volgend jaar in de Topklasse uitkomt. (Uitslag: 9-10)

NK Veld
Aanstaande zondag 16 juni staat het NK Veld voor de dames op het programma, dat wordt gespeeld op de velden van DAW Schaijk. Behalve de wedstrijd tussen Rosolo en Spes/VIOS, worden ook de finales voor B-jeugd, A-jeugd en reserveteams gespeeld. Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 uur: Spes/VIOS A1 – De Korfrakkers A1
10.15 uur: De Korfrakkers 2 – Be Quick 2
11.30 uur: Spes/VIOS B1 – De Korfrakkers B1
13.00 uur: Spes/VIOS 1 – Rosolo 1