Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse ’23-’24, ronde 1

Dameskorfbal

Spanning en sensatie in de eerste speelronde van de Dameskorfbal Topklasse. Be Quick en DDW vochten een bloedstollend spannend duel uit, net als De Korfrakkers en VIOS/Spes. DDW en VIOS/Spes trokken aan het langste eind. Verder pakten Rooi en Rosolo hun eerste punten.

VIOS/Spes – De Korfrakkers
VIOS/Spes trapte het zaalseizoen in eigen hal af tegen De Korfrakkers. De ploegen hadden elkaar in de voorbereiding al eens getroffen en speelden toen in een spannende wedstrijd gelijk. Ook nu was de beginfase spannend en tot 3-3 ging het gelijk tegen elkaar op. Daarna liep de thuisploeg echter uit, mede doordat De Korfrakkers erg veel kansen miste. Tekenend daarvoor waren twee gemiste strafworpen van de gasten in de eerste helft. Bij een ruststand van 14-6 leek er geen vuiltje aan de lucht voor VIOS/Spes, Echter, niets bleek minder waar toen De Korfrakkers na rust plotseling wel af begon te ronden. Het leek wel of de rollen in de tweede helft waren omgedraaid, want nu was het VIOS/Spes dat een kwartier lang de korf niet wist te vinden. De Korfrakkers kwam terug tot 14-12 en daarmee lag alles weer open. VIOS/Spes begon nu ook weer te scoren, maar kon niet voorkomen dat De Korfrakkers een 16-17 voorsprong wist te nemen. In een spannende slotfase lukte het de thuisploeg om weer op 19-17 te komen. De Korfrakkers maakte nog de 19-18, maar kon geen punt meer uit het vuur slepen. De ploeg moest het doen met de wetenschap een sterke comeback neer te hebben gezet, al zal dat een schrale troost zijn geweest voor de Erpse korfbalsters. (Uitslag: 19-18)

Rosolo – Melderslo
In Reusel nam Rosolo het op tegen promovendus Melderslo. De ploegen troffen elkaar op het veld al twee keer (in de beker en in de reguliere competitie) en toen was Rosolo twee keer te sterk voor Melderslo. Hoewel Melderslo in deze eerste zaalwedstrijd op een 1-3 voorsprong wist te komen, herstelde Rosolo zich snel. De ploeg blonk in de eerste helft uit in efficiëntie en liep voor rust al uit naar 13-6, mede dankzij een aantal rake afstandsschoten van de loepzuivere Daniëlle Roijmans. Na rust ging de thuisploeg in eerste instantie door waar het gebleven was. Rosolo liep verder uit naar 16-6. Daarna kon Melderslo wat terugdoen, maar in eerste instantie bleef Rosolo meescoren. In de slotfase van de wedstrijd nam het scoringspercentage van Rosolo wat af en kon Melderslo de schade enigszins beperken. Lisa Christiaens, dit seizoen overgekomen vanuit de A-jeugd, maakte in de slotminuten nog haar debuut voor het vaandelteam van Melderslo. Echt dichtbij konden de gasten echter niet meer komen en uiteindelijk klonk bij een stand van 19-12 het eindsignaal. Extra klap voor Melderslo was het geblesseerd uitvallen van Aniek van den Brandt, die een kleine tien minuten voor tijd met een ogenschijnlijk flinke enkelblessure naar de kant moest. (Uitslag: 19-12)

Rooi – Oranje Wit
In Sint-Oedenrode nam Rooi het op zondag 12 november op tegen Oranje Wit uit Leunen. De ploegen staan op het veld niet in dezelfde Topklasse, maar eindigden de eerste helft van de veldcompetitie beide op de vijfde plaats. Het beloofde dus een spannende wedstrijd te gaan worden tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen. Het waren de Limburgse gasten die scherp aan de wedstrijd begonnen en een 1-4 voorsprong wisten te nemen. Daardoor moest Rooi, dat even later ook wakker werd, direct in de achtervolging. Dat deed de thuisploeg met verve. Via 5-6 wist Rooi de stand om te draaien naar 8-6 en die voorsprong werd de rest van de wedstrijd niet meer weggegeven, al vielen de doelpunten niet al te makkelijk in de sporthal van Sint-Oedenrode. Ook Oranje Wit had moeite met scoren, wat Rooi de gelegenheid gaf om nog wat verder uit te lopen. Uiteindelijk hield Rooi de overwinning bij een eindstand van 12-8 in eigen huis en mocht de ploeg de eerste twee punten bijschrijven. (Uitslag: 12-8)

Be Quick – DDW
In de sporthal van Rosmalen schoot de regerend landskampioen, die op het veld nogal eens moeite had met het vinden van de korf, uit de startblokken tegen DDW. De thuisploeg kwam op een 5-1 voorsprong en leek een zorgeloze middag tegemoet te gaan. Echter, het lukte niet om door te drukken. Doordat DDW ook begon te scoren, stond er bij rust een stand van 9-6 op het scorebord, waarmee er voor de gasten uit Hooge Mierde nog niets verloren was. In de tweede helft begon DDW aan een inhaalslag en lukte het om weer op gelijke hoogte te komen (10-10). Een time-out aan de kant van Be Quick had niet het gewenste effect, want niet veel later kwam DDW voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong en sloeg de ploeg zelfs een gat van twee doelpunten. Het lukte DDW vervolgens wel om de voorsprong vast te houden en zichzelf te belonen voor de comeback, al werd het in de slotfase nog even heel spannend. Uiteindelijk gingen de twee punten bij een eindstand van 12-13 mee naar Hooge Mierde. (Uitslag: 12-13)

Archieffoto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
De vier nummers één uit de kampioenspoules vochten afgelopen weekend om een plek in de Ereklassefinale op 22 juni. Fortuna vs. PKC werd bij KCR in Ridderkerk gespeeld, DOS '46 en DVO stonden op het veld van Unitas/Perspectief in Harderwijk tegenover elkaar. 
Lees meer
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
Competitie Korfbal League Korfbal League 2
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
De slotfase van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 wordt met ingang van het seizoen 2024-2025 gewijzigd. De nummer 1 van de Korfbal League 2 promoveert vanaf komend seizoen rechtstreeks. Daarnaast zijn er play-offs voor een eventuele tweede promovendus. Na de laatste speelronde op zaterdag 22 maart, start op dinsdag 25 maart de […]
Lees meer
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Rosolo mag zich opnieuw Nederlands Kampioen op het veld noemen in het dameskorfbal. In een finale die nooit echt spannend was, won de Reuselse formatie met 6-11. Behalve de Topklassefinale, werden er nog drie andere finales gespeeld tijdens het NK in Schaijk. Naast Rosolo 1, gingen ook Spes/VIOS B1 en De Korfrakkers A1 en 2 […]
Lees meer

Topartikelen

Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal