Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse ’23-’24, ronde 1

Dameskorfbal

Ook de dames zijn afgelopen weekend weer gestart en de eerste speelronde resulteerde direct in een aantal mooie, spannende wedstrijden! In de Topklasse A won De Korfrakkers met een jong team overtuigend van ODC. De andere twee wedstrijden waren spannender, maar ook Oranje Wit en VIOS/Spes mochten twee punten bijschrijven. In de Topklasse B versloeg Melderslo Swift/HBSV met ruime cijfers. Landskampioen Rosolo wist ook te winnen, net als DDW.

Oranje Wit – Prinses Irene
In Leunen namen Oranje Wit en Prinses Irene het op zondag 17 september tegen elkaar op in een spannende wedstrijd. Prinses Irene schoot uit de startblokken met twee doelpunten van Florance Waals. Na de 1-3 kwam Oranje Wit weer op gelijke hoogte, maar nog voor rust had Prinses Irene opnieuw een gat geslagen van twee doelpunten: 5-7. Na rust was het Oranje Wit dat het sterkst uit de kleedlokalen kwam en maar liefst vier keer achter elkaar scoorde. Daarmee was de stand opeens omgedraaid en moest Prinses Irene dat in de achtervolging. Tot twee keer toe wist de ploeg uit Nistelrode de aansluitingstreffer te scoren, maar de gelijkmaker bleef uit. Uiteindelijk besliste Oranje Wit de wedstrijd door de 11-9 te scoren en daarmee bleven de twee punten in het Limburgse Leunen. (Uitslag: 11-9)

De Korfrakkers – ODC
De Korfrakkers komt dit seizoen met een opvallend jonge formatie uit in de Topklasse. Met Sanne Bekkers en de zussen Nille en Fenne van de Ven maken maar liefst drie junioren hun entree in het Erpse vaandelteam. Ook Renske van Zutphen, die er al een jaartje in de Topklasse op heeft zitten, heeft officieel nog de juniorenleeftijd. Alle vier startten ze in de basis in de eerste competitiewedstrijd tegen ODC afgelopen weekend en de jonge ploeg liet zich direct gelden. In de eerste helft had De Korfrakkers geen kind aan de Ommelse ploeg en de verdedigende fouten van ODC werden genadeloos afgestraft. Bij rust stond er al een 12-2 voorsprong in het voordeel van de thuisploeg op het scorebord. Echter, na rust stokte het aan de kant van De Korfrakkers. Twee wissels sorteerden weinig effect en het bleef moeizaam gaan. Ook ODC kwam nog steeds amper tot scoren, wat resulteerde in een weinig doelpuntrijke tweede helft. De Korfrakkers kon niet verder uitlopen, maar ODC liep ook niet in. Ondanks het feit dat De Korfrakkers maar één helft echt overtuigde, kwam de overwinning dan ook geen moment in gevaar en won de ploeg uiteindelijk royaal met 14-4. (Uitslag: 14-4)

Be Quick – VIOS/Spes
Be Quick, dat ook een vernieuwd team heeft ten opzichte van vorig seizoen, nam het op eigen veld op tegen VIOS/Spes. De thuisploeg nam vorig seizoen afscheid van een aantal ervaren krachten en kan voorlopig ook geen beroep doen op Mijntje Roefs (onlangs bevallen van een zoon) en Marlie Korsten (zwanger). Nieuwe hoofdtrainer Roland Dost haalde Zoë Voets, Liede van der Doelen, Evie van Dal en Romy Wijnhoven naar het eerste om dit op te vangen. Zij kenden direct een zware vuurdoop in de wedstrijd tegen het veelbelovende VIOS/Spes. De uitploeg kwam al snel op een 0-2 voorsprong, maar daarna stagneerde het aan beide kanten. Na een lange doelpuntloze fase, kon Be Quick het tij voor rust keren en met een 4-2 voorsprong de kleedkamers opzoeken. Na rust wist VIOS/Spes het gat weer te dichten even later kwam de ploeg uit Ottersum en Milsbeek opnieuw voor. Hoewel het gat niet groter werd dan twee doelpunten, gaf VIOS/Spes de voorsprong niet meer weg en bij een stand van 9-11 klonk het eindsignaal. (Uitslag 9-11)

Rosolo – Astrantia/ONA
Rosolo trof op eigen veld Astrantia/ONA in de eerste speelronde. Voorafgaand aan de wedstrijd werd één minuut stilte gehouden vanwege het overlijden van trainer-coach Jan Wielink, die dit seizoen eigenlijk bij Rosolo aan de slag zou gaan. Om die reden speelde Rosolo, waar Ilse van Gompel nu voorlopig aan het roer staat, deze eerste wedstrijd ook met rouwbanden. Ondanks een wat veranderde formatie vanwege het stoppen van Romee Goossens, Neele Roijakkers en Eline Teurlings, speelde Rosolo een goede eerste helft. Dat resulteerde in een 7-2 voorsprong bij rust. Na rust ging het wat minder soepel aan de Reuselse zijde, mede door sterk verdedigend werk van Astrantia/ONA. De uitploeg kon zichzelf aanvallend echter niet belonen. De door Rosolo in de eerste helft opgebouwde voorsprong bleef dan ook intact en de twee punten bleven bij een eindstand van 10-5 in Reusel. (Uitslag: 10-5)

Melderslo – Swift/HBSV
In de Topklasse B stond de Limburgse derby tussen Melderslo en Swift/HBSV op het programma in de eerste speelronde. Op het Melderslose sportpark was de thuisploeg oppermachtig. De Melderslose formatie kent een paar kleine wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen, maar is grotendeels intact gebleven. Swift/HBSV daarentegen moest afgelopen seizoen afscheid nemen van een aantal routiniers en wat jonge talenten. Het eerste team is aangevuld met veelal jonge speelsters uit het tweede van vorig seizoen. Met Raymond Celak is daarnaast een nieuwe trainer-coach binnengehaald, nadat Debby de Wilde afgelopen seizoen afzwaaide. De vernieuwde ploeg uit Velden had aan Melderslo een zware dobber in de eerste competitieronde. In de beginfase kon Swift/HBSV nog bijblijven, maar via 2-2 liep Melderslo voor rust al uit naar 11-4. Na rust deed de ploeg daar nog een schepje bovenop. Aanvallend kreeg Melderslo kans na kans en ook verdedigend gaf de ploeg weinig weg. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een overtuigende 23-7 zege voor Melderslo. (Uitslag: 23-7)

Rooi – DDW
DDW mocht in Sint-Oedenrode aantreden tegen Rooi. Ook bij DDW, al jaren behorend tot de top van het dameskorfbal, zijn er dit seizoen de nodige verschuivingen in de teamsamenstelling vanwege twee zwangerschappen. Echter, dat weerhield de ploeg er dit weekend niet van om het Rooi lastig te maken. In de eerste helft kwam de formatie uit Hooge Mierde op een 1-5 voorsprong en daarmee leek het voor DDW een zorgeloze middag te worden. Nog voor rust wist Rooi de schade toch wat te beperken. Mede dankzij een aantal doelpunten van Lisa Wouters keek de thuisploeg bij rust nog maar tegen een 4-6 achterstand aan. In de tweede helft was dus alles nog mogelijk. Rooi bleef bij tot 6-7, maar daarna liep DDW uit naar een 7-12 voorsprong. Dat gat bleek voor Rooi te groot om nog te dichten en bij een eindstand van 10-14 was het DDW dat haar eerste twee punten van het seizoen bij mocht schrijven. (Uitslag: 10-14)