Dameskorfbal

Een weekend met weinig verrassende uitslagen in de Dameskorfbal Topklasse. Wel zijn de eerste drie tickets voor de play-offs inmiddels vergeven. Spes/VIOS was al zeker van een play-offplek en na dit weekend mogen ook Rosolo en De Korfrakkers zich gaan voorbereiden op de nacompetitie. Swift/HBSV kan directe degradatie inmiddels niet meer ontlopen.

Topklasse A

Prinses Irene – Be Quick
Hekkensluiter Prinses Irene ontving op zondag 12 mei het Nulandse Be Quick op het sportpark in Nistelrode. De thuisploeg kon de punten goed gebruiken in de strijd tegen directe degradatie, maar al snel bleek een overwinning er niet in te zitten dit weekend. Hoewel Prinses Irene nog tekende voor de openingstreffer, liep Be Quick daarna via 1-3 uit naar 2-8. Voor rust kon Prinses Irene de schade beperken tot 4-8. In de tweede helft werd het verschil echter alleen maar groter. Be Quick liep dankzij een run van vijf goals uit naar een 4-13 voorsprong en daarmee  was de wedstrijd gespeeld. Ook in de slotfase lukte het Prinses Irene niet echt om iets terug te doen en uiteindelijk klonk bij een stand van 5-18  het eindsignaal. Prinses Irene heeft het heft niet meer in eigen handen en is voor kansen op klassenbehoud afhankelijk van de resultaten van de andere ploegen. (Uitslag: 5-18)

Spes/VIOS – ODC
Spes/VIOS moest het in de thuiswedstrijd tegen ODC doen zonder captain Desiree Bergmans en Moon Arts. Beide bleven met lichte blessures aan de kant. Dat leek de ploeg maar weinig te deren: in de eerste helft kon de thuisploeg, mede door goed verdedigend werk, al weglopen naar 6-0. Ook in de tweede helft werd ODC goed van scoren weerhouden, al kon Spes/VIOS niet voorkomen dat de gasten toch tweemaal de korf vonden. De overwinning kwam echter geen moment in gevaar. Bij een eindstand van 11-2 mondde de wedstrijd uit in een overtuigende zege voor Spes/VIOS, dat daarmee foutloos bovenaan blijft staan. ODC mag zich opmaken voor nog een paar belangrijke wedstrijden in de strijd tegen degradatie. (Uitslag: 11-2)

Oranje Wit – De Korfrakkers
Oranje Wit speelde thuis in Leunen tegen De Korfrakkers. De gasten konden door te winnen een plaats in de play-offs veiligstellen. Oranje Wit opende de score, maar vervolgens kon De Korfrakkers een voorsprong pakken, mede dankzij twee goals van Geertje Kuijpers. Daarna volgde een fase waarin beide ploegen moeite hadden met het vinden van de korf. Bij rust stond er dan ook een schamele stand van 2-4 op het scorebord. Direct na rust kon De Korfrakkers daar 2-5 van maken en ook in de rest van de tweede helft scoorden de gasten makkelijker dan in de eerste helft. Bij Oranje Wit bleef het echter de gehele tweede helft moeizaam gaan, wat uiteindelijk resulteerde in een eindstand van 5-11. Daarmee is het tweede play-offticket in de Topklasse A voor De Korfrakkers, dat niet meer ingehaald kan worden door Be Quick. (Uitslag: 5-11)

Topklasse B

DDW – Astrantia/ONA
DDW en Astrantia/ONA spelen hun thuiswedstrijden allebei op natuurgras, dus daar was voor geen van beide ploegen voordeel te behalen op zondag 12 mei. Bij Astrantia/ONA was Johnny Vervoort een opvallende verschijning op de bank. Hij coacht de combinatieploeg uit Middelaar en Overasselt zeker tot het einde van het seizoen, na het vertrek van Paul van Someren. Vervoort kon echter niet voorkomen dat zijn ploeg hard onderuit ging tegen DDW. Waar het tot 3-3 nog gelijk tegen elkaar opging, liep DDW vervolgens voor rust al uit naar 8-3. Ook na rust bleef DDW genadeloos en werd elke fout van Astrantia/ONA afgestraft. De gasten daarentegen hadden het aanvallend lastig en kwamen in de tweede helft slechts één keer tot scoren. De wedstrijd eindigde dan ook in een 15-4 overwinning voor DDW, dat daardoor nog volop in de race blijft voor een play-offticket. (Uitslag: 15-4)

Swift/HBSV – Rooi
Swift/HBSV moest op zondag 12 mei winnen van Rooi om directe degradatie af te wenden. Echter, ook voor Rooi, dat zelfs nog kans maakt op play-offs, waren de belangen groot. Het waren de gasten die in de beginfase op voorsprong wisten te komen, maar Swift/HBSV bleef in eerste instantie aan het elastiek. Echter, voor rust wist Rooi via 5-7 uit te lopen naar 5-11. Bij die stand gingen de ploegen de kleedkamers in. In de tweede helft waren de eerste twee goals voor Swift/HBSV, maar Rooi gaf de voorsprong die in de eerste helft was opgebouwd niet meer weg en liep uiteindelijk opnieuw uit naar een 11-16 overwinning. Daarmee doet Rooi nog altijd mee om een plaats in de play-offs. Swift/HBSV is definitief gedegradeerd uit de Topklasse. (Uitslag: 11-16)

Melderslo – Rosolo
Nummer 2 Melderslo ontving koploper en regerend landskampioen Rosolo op zondag 12 mei. De thuisploeg begon niet al te sterk en was vooral in de afronding niet scherp. Rosolo daarentegen was wel zuiver en kon dan ook voor rust al uitlopen naar een 2-8 voorsprong. Na rust kwam Melderslo echter goed uit de kleedlokalen. Lisa Hagens scoorde tweemaal achter elkaar en bracht de stand op 4-8. Langzaam maar zeker groeide de thuisploeg in de wedstrijd, maar het in de eerste helft door Rosolo geslagen gat bleek te groot om nog in te halen. De gasten kregen het nog even warm toen Melderslo tot op 10-13 naderde, maar wisten net op tijd zelf ook weer twee keer te scoren. Het laatste woord was voor Melderslo, dat de eindstand bepaalde op 11-15. Met deze overwinning is Rosolo zeker van play-offs. Melderslo blijft op de tweede plaats staan, maar zal de hete adem van DDW en Rooi voelen in de strijd om het laatste play-offticket. (Uitslag: 11-15)

Archieffoto: Helly Bonet