Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse Round-Up

Dameskorfbal

De ontknoping van de Dameskorfbal Topklasse komt steeds dichterbij. Dat zorgde afgelopen weekend weer voor een enerverende korfbalzondag. Hoewel de uitslagen minder verrassend zijn dan vorige week, was er toch weer veel moois te zien in de sporthallen in Limburg en Brabant. In Venray rekende Be Quick in alle vroegte af met Oranje Wit. Ook Rosolo pakte punten, waardoor het bovenin ongekend spannend blijft in de aanloop naar de play-offs. ODC is na het verlies tegen Prinses Irene de eerste ploeg die definitief is gedegradeerd.

Oranje-Wit – Be Quick
Al vroeg op zondagochtend mocht medekoploper Be Quick aantreden in de Venrayse thuishal van Oranje-Wit. Echter, het vroege uur leek Be Quick niet te deren, want de ploeg kwam op een snelle 1-5 voorsprong. Het gat van vier doelpunten bleef behouden, maar voor rust lukte het de uitploeg niet om de marge te vergroten, doordat ook Oranje-Wit een aantal keer tot scoren kwam. Bij een stand van 5-9 gingen werd er gerust. Na rust was het opnieuw Be Quick dat het sterkst van start ging. De ploeg kwam snel op 5-10 en wist daarna verder uit te lopen naar 7-14. In de slotfase zakte het spel een beetje in, wat Oranje-Wit de kans gaf om de schade ietwat te beperken tot 10-15. De twee punten gingen echter terecht mee naar Nuland, dat daarmee nog steeds op gelijke hoogte staat met Rosolo. Oranje Wit zal de komende twee weken nog aan de bak moeten om het lijfsbehoud veilig te stellen. (Uitslag: 10-15)

ODC – Prinses Irene
Het duel tussen nummer tien ODC en nummer negen Prinses Irene was voor beide ploegen belangrijk in de strijd tegen degradatie. In een voor het publiek vermakelijke wedstrijd kwamen de teams om en om op voorsprong. Er werd gerust bij een tussenstand van 6-6. Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde en ging het nog altijd gelijk tegen elkaar op. Met nog zeven minuten op de klok stond ODC op een 11-10 voorsprong. In een spannende slotfase lukte het Prinses Irene om de stand om te draaien naar 11-12 en zo de overwinning binnen te slepen. Daarmee loopt de ploeg uit Nistelrode steeds verder in op de nummers vijf tot en met acht en blijft lijfsbehoud tot de mogelijkheden behoren, hoewel Prinses Irene nog twee lastige tegenstanders op het programma heeft staan. Voor ODC is dit verlies de doodsteek. Een berekening leert dat de ploeg in het gunstigste geval nog op plaats acht kan eindigen. Aangezien de nummers acht tot en met tien rechtstreeks degraderen, zal ODC volgend jaar uitkomen in de Hoofdklasse. (Uitslag: 11-12)

Swift – De Korfrakkers
Swift speelde dit weekend thuis in Velden tegen De Korfrakkers. Hoewel de twee ploegen in de stand niet ver uit elkaar staan, De Korfrakkers vierde en Swift gedeeld vijfde, was het puntenverschil voorafgaand aan de wedstrijd met zeven punten al behoorlijk. De Korfrakkers was dan ook favoriet in dit duel. Maar net als vorige week liet het jonge Swift zich niet zomaar uit het veld slaan en kon De Korfrakkers niet zonder slag of stoot uitlopen. Toch bleek het voor Swift opnieuw onmogelijk om te verrassen. De weinig doelpuntrijke wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 7-11 overwinning voor De Korfrakkers. Deze uitslag verandert niets aan de stand. Voor Swift worden de komende weken spannend, want de ploeg heeft nog wat punten nodig om zeker te zijn van handhaving in de Topklasse. Ook voor De Korfrakkers zijn de komende twee speelrondes nog interessant. Deze moeten namelijk uitwijzen wie de tegenstander wordt in de play-offs. (Uitslag: 7-11)

Rosolo – Stormvogels
In Reusel speelde Rosolo tegen Stormvogels. Rosolo moest na het zure puntverlies tegen De Korfrakkers van vorige week (10-10) winnen om aan kop te blijven staan. Ook voor Stormvogels stond er nog wat op het spel, aangezien de ploeg nog niet zeker is van handhaving in de Topklasse. Het was dus een wedstrijd met belangen voor beide teams, maar waarin Rosolo op papier wel de betere ploeg was. Echter, de koploper leek nog niet helemaal hersteld van vorige week en echt overtuigend was het spel dan ook niet. Hoewel de wedstrijd met een 13-9 zege wel over de Reuselse streep werd getrokken, viel het aantal scores wat tegen. Verdedigend deed Rosolo het met slechts negen tegendoelpunten prima. Stormvogels hoeft zich echter niet te schamen voor deze uitslag tegen de regerend landskampioen. Wel mogen de dames uit Luyksgestel zich op gaan maken voor nog twee spannende weken in de strijd tegen degradatie. (Uitslag: 13-9)

Rooi – DDW
Hoewel play-offkandidaat DDW de duidelijke favoriet was afgelopen weekend in de wedstrijd tegen Rooi, dat zich momenteel in de gevarenzone bevindt, bleek maar weer eens dat alles kan in de Topklasse van het dameskorfbal. In een spannende eerste helft met veel doelpunten was het DDW dat met een nipte 11-12 voorsprong de kleedlokalen in ging. Na rust werd er een stuk minder gescoord, maar het bleef enorm spannend. Het was DDW dat in de slotfase met 16-18 voor kwam, maar de ploeg speelde de wedstrijd niet slim uit. Dat gaf Rooi de kans om nog twee keer van afstand raak te schieten, waardoor de punten bij een eindstand van 18-18 verrassend werden gedeeld. Hoewel DDW niet blij zal zijn met dit puntverlies zo vlak voor de play-offs, staat het team met nog twee wedstrijden te spelen nog steeds derde, met een marge van drie punten op nummer vier De Korfrakkers. Het moet raar lopen wil DDW die derde plaats niet behouden. Rooi heeft, mede dankzij dit punt, nog altijd een realistische kans op lijfsbehoud. De komende twee wedstrijden moeten uitwijzen of de ploeg volgend jaar opnieuw uit mag komen in de Topklasse. (Uitslag: 18-18)

Stand:

W P DS
1. Rosolo 16 30 +144
2. Be Quick 16 30 +119
3. DDW 16 23 +48
4. De Korfrakkers 16 20 +49
5. Oranje-Wit 16 11 -65
6. Swift 16 11 -80
7. Stormvogels 16 10 -31
8. Rooi 16 10 -71
9. Prinses Irene 16 9 -49
10. ODC 16 6 -64

 

Foto: Clemens van Santvoort, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Een doordeweekse (inhaal)wedstrijd op dinsdagavond 20 februari. Het duel tussen PKC/Vertom en DVO/Transus uit ronde 12, dat werd verplaatst vanwege de deelname van PKC aan de IKF Korfball Champions League. En de belangen van dit duel zijn groot, de onderlinge verschillen klein. Een mooi affiche dus!
Lees meer
In de media #13
Korfbal League Korfbal League 2
In de media #13
Veel aandacht voor het korfbal in de (digitale) media na afgelopen weekend. Met natuurlijk het nieuws dat Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC/Vertom en de terugkeer van Max Malestein bij DOS '46/VDK Groep na de zomer. Maar ook aandacht voor de gespeelde wedstrijden, onder andere het duel tussen KZ en Blauw-Wit dat lang spannend bleef.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Na een week waarin bekend werd dat Max Malestein volgend seizoen terugkeert bij DOS '46 en Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC om zijn carrière af te sluiten bij HKC, maakten we ons op voor de dertiende speelronde van het seizoen. Daarin deed HKC goede zaken met het oog op directe handhaving, was LDODK te sterk voor Fortuna en legde Blauw-Wit opponent KZ het vuur na aan de schenen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League