Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse Round-Up

Dameskorfbal

Wat een weekend was het in de Dameskorfbal Topklasse. Play-offkandidaten De Korfrakkers en DDW lieten punten liggen tegen respectievelijk Stormvogels en Oranje-Wit. Prinses Irene is ondanks een puike wedstrijd tegen koploper Rosolo, de tweede ploeg die zeker is van degradatie. Rooi trok aan het langste eind in een bloedstollend duel tegen Swift en doet daarmee goede zaken voor lijfsbehoud, al is er nog niets beslist.

Prinses Irene – Rosolo
De wedstrijd tussen Prinses en Irene en Rosolo ging vliegend van start en na enkele minuten spelen stond er al een stand van 3-3 op het scorebord. Daarna sloeg Rosolo een gat van vier doelpunten, maar een time-out aan de kant van Prinses Irene zette de dames uit Nistelrode weer op scherp. De thuisploeg kwam terug tot 8-9. Vlak voor rust perste Rosolo er nog een sprintje uit en bracht de koploper de stand op 9-13. Na rust bracht Rosolo het verschil direct op vijf doelpunten, maar de ploeg drukte niet door, waardoor Prinses Irene hoop kon blijven houden. Met nog minder dan tien minuten te spelen was het 12-16. Een time-out bracht de dames van Prinses Irene opnieuw terug in de wedstrijd en de ploeg kwam terug tot 15-16. Pas in de laatste minuut gooide Rosolo de wedstrijd met een schot van afstand in het slot. De twee punten gingen dus mee naar Reusel, maar Rosolo zal volgende week tegen Be Quick uit een ander vaatje moeten tappen, wil het de koppositie behouden in de aanloop naar de play-offs. Voor Prinses Irene is degradatie met dit verlies onvermijdelijk geworden. (Uitslag: 15-17)

Stormvogels – De Korfrakkers
Stormvogels en De Korfrakkers speelden in Luyksgestel een enerverende wedstrijd. Voor Stormvogels was de wedstrijd tegen De Korfrakkers een mogelijkheid om nog wat punten te pakken in de strijd tegen degradatie én om vertrouwen te tanken voor de allesbeslissende slotronde van volgende week. Ook De Korfrakkers wilde in deze wedstrijd vertrouwen opdoen en zich goed voorbereiden op de play-offs. Een spannend duel was het gevolg, waarin de ploegen het elkaar erg lastig maakten. De gehele wedstrijd ging het gelijk tegen elkaar op. Twintig seconden voor tijd leek De Korfrakkers de wedstrijd te beslissen door de stand op 11-12 te brengen. Stormvogels kon echter in de korte tijd die er nog restte de stand weer gelijk trekken, waardoor de punten uiteindelijk gedeeld werden. (Uitslag: 12-12)

Rooi – Swift
In Sint-Oedenrode vochten Rooi en Swift een duel uit dat cruciaal kon zijn in de strijd tegen degradatie. Voorafgaand aan het duel stond Swift nog op lijfsbehoud, terwijl Rooi zich met slechts één puntje minder in de gevarenzone bevond. Dat het verschil tussen de twee ploegen klein is, bleek ook tijdens de wedstrijd. Het was Rooi dat in de thuishal het voortouw nam, maar de 8-4 voorsprong was slechts van korte duur en bij rust was Swift al teruggekomen tot 10-10. Na rust ging het gelijk tegen elkaar op en werden er geen grote gaten geslagen. De ploegen maakten het elkaar lastig, maar het was Rooi dat met nog twee minuten te spelen op een 19-17 voorsprong stond. In de slotminuten gebeurde er nog veel en Swift kwam nog dichtbij een gelijkspel, maar uiteindelijk trok Rooi aan het langste eind en hield de ploeg de twee punten bij een eindstand van 20-19 in eigen huis. Daarmee zijn de rollen nu opeens omgedraaid en bevindt Swift zich met een zevende plaats in de gevarenzone, waar Rooi op plaats zes voor nu veilig staat. Volgende week is de allesbepalende speelronde, waarin definitief wordt bepaald welke ploegen volgend seizoen opnieuw uit mogen komen in de Topklasse. (Uitslag: 20-19)

DDW – Oranje-Wit
Dat play-offkandidaat DDW niet in haar beste doen is, bleek vorige week al toen de ploeg gelijkspeelde tegen Rooi. Ook in de wedstrijd tegen degradatiekandidaat Oranje-Wit maakten de korfbalsters uit Hooge Mierden hun favorietenrol niet waar. In een spannende eerste helft was het dan ook Oranje-Wit dat onverwacht met een 11-12 voorsprong mocht gaan rusten. Na rust bouwde Oranje-Wit die voorsprong knap uit tot 12-16. DDW overtuigde ook in de tweede helft niet en hoewel de ploeg in een slotoffensief alsnog probeerde de wedstrijd naar zich toe te trekken en terugkwam tot 17-17, mocht Oranje-Wit zich bij een eindstand van 18-20 tot winnaar kronen. Belangrijke punten voor de ploeg uit Leunen, die volgende week tegen Rooi wel nog aan de bak zal moeten om het lijfsbehoud definitief veilig te stellen. Voor DDW is dit verlies opnieuw een klap in de aanloop naar de play-offs, al is de ploeg door het puntverlies van De Korfrakkers nu wel zeker van een derde plaats in de Topklasse. Volgende week wordt duidelijk of de speelsters het in de play-offs op zullen nemen tegen Be Quick of Rosolo. (Uitslag: 18-20)

Be Quick – ODC
Be Quick was dit weekend de enige ploeg uit de top vier die in goeden doen was. In de thuishal in Rosmalen ontmoetten de Nulandse korfbalsters het al gedegradeerde ODC. De afgelopen weken bewees Be Quick zich al met de nodige overwinningen en ook op zondag 12 maart speelde de ploeg een prima wedstrijd. ODC kon vrijuit spelen nadat het degradatie vorige week definitief was geworden, maar ondanks dat konden de dames uit Ommel geen vuist maken tegen het spel van Be Quick. De thuisploeg trok de wedstrijd dan ook overtuigend naar zich toe en pakte bij een eindstand van 20-11 de achtste overwinning op rij. Daarmee kan Be Quick de allesbeslissende wedstrijd tegen Rosolo, waarin duidelijk moet worden welke van de twee ploegen als koploper de play-offs in gaat, met vertrouwen tegemoet treden. (Uitslag: 20-11)

In de Hoofdklasse is VIOS/Spes afgelopen weekend kampioen is geworden, wat betekent dat deze ploeg promoveert naar de Topklasse. SV Melderslo stelde de tweede plek veilig en speelt in de promotie/degradatiewedstrijden tegen de nummer zeven van de Topklasse.

Stand:

W P DS
1. Rosolo 17 32 +146
2. Be Quick 17 32 +128
3. DDW 17 23 +46
4. De Korfrakkers 17 21 +49
5. Oranje-Wit 17 13 -63
6. Rooi 17 12 -70
7. Swift 17 11 -81
8. Stormvogels 17 11 -31
9. Prinses Irene 17 9 -51
10. ODC 17 6 -73

 

Programma zondag 19 maart
12.10 uur Oranje-Wit – Rooi
12.40 uur ODC – DDW
13.35 uur Swift – Stormvogels
14.30 uur De Korfrakkers – Prinses Irene
14.45 uur Rosolo – Be Quick

Foto: Clemens van Santvoort, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
De vier nummers één uit de kampioenspoules vochten afgelopen weekend om een plek in de Ereklassefinale op 22 juni. Fortuna vs. PKC werd bij KCR in Ridderkerk gespeeld, DOS '46 en DVO stonden op het veld van Unitas/Perspectief in Harderwijk tegenover elkaar. 
Lees meer
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
Competitie Korfbal League Korfbal League 2
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
De slotfase van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 wordt met ingang van het seizoen 2024-2025 gewijzigd. De nummer 1 van de Korfbal League 2 promoveert vanaf komend seizoen rechtstreeks. Daarnaast zijn er play-offs voor een eventuele tweede promovendus. Na de laatste speelronde op zaterdag 22 maart, start op dinsdag 25 maart de […]
Lees meer
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Rosolo mag zich opnieuw Nederlands Kampioen op het veld noemen in het dameskorfbal. In een finale die nooit echt spannend was, won de Reuselse formatie met 6-11. Behalve de Topklassefinale, werden er nog drie andere finales gespeeld tijdens het NK in Schaijk. Naast Rosolo 1, gingen ook Spes/VIOS B1 en De Korfrakkers A1 en 2 […]
Lees meer

Topartikelen

Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal