Dameskorfbal Topklasse Round-Up

Dameskorfbal

Opnieuw een mooie korfbalweek in de Dameskorfbal Topklasse. Be Quick en DDW zijn in de Topklasse A de twee kruisfinalisten. In de Topklasse B stevenen Rosolo en Spes/VIOS af op de kruisfinales, maar helemaal zeker zijn ze nog niet: De Korfrakkers kan namelijk nog roet in het eten gooien. De Peelkorf is de eerste ploeg die na dit seizoen afscheid neemt van de Topklasse.

Swift – ODC
Op donderdagavond 11 mei troffen Swift en ODC elkaar op het sportpark van Velden in een voor beide ploegen belangrijk duel. Swift kon bij winst handhaving in de Topklasse al veiligstellen. Dat zou een mooie opsteker zijn na de degradatie in de zaal. Ook voor het Ommelse ODC was een overwinning meer dan welkom. Na de winst van concurrent Altior vorige week, heeft de ploeg ieder puntje nodig om de kansen op lijfsbehoud niet verder te zien slinken. Het was Swift dat op voorsprong kwam in deze wedstrijd. Die voorsprong werd in de tweede helft uitgebouwd naar 9-6. Daarmee stond ODC voor een lastige opgave, maar zoals al vaker dit seizoen had de ploeg uit Ommel een goede eindsprint in huis, waar Swift vergat te blijven scoren. Het lukte ODC om de stand om te draaien naar 9-10. Een spannende eindfase volgde, waarin ODC de wedstrijd definitief in het slot gooide door de 9-11 te scoren. Hiermee blijft het spannend in de onderste regionen van de Topklasse A en doet ODC weer volop mee in de strijd om klassenbehoud. (Uitslag: 9-11)

Be Quick – ODC
Op zondagmiddag 14 mei mocht ODC opnieuw aan de bak, dit keer tegen ongeslagen koploper Be Quick. Hoewel de wedstrijd wat traag op gang kwam, werd het niveauverschil tussen de twee ploegen steeds groter. Na een kwartier stond er een 5-3 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord. Dat gat werd naarmate de tijd verstreek alleen maar groter en bij rust was het al 10-3. In de tweede helft kwam ODC er amper meer aan te pas, waar Be Quick juist lekker aan het doelsaldo werkte. Bij een stand van 22-6 kwam er een einde aan het lijden van de ploeg uit Ommel, die vandaag echt niet op kon boksen tegen de doelpuntenstorm van Be Quick. Met deze monsterzege is Be Quick twee wedstrijden voor het einde al zeker van de eerste plaats in de Topklasse A, nadat eerder een plek in de kruisfinale al veilig werd gesteld. Zure bijsmaak aan deze overwinning is echter wel het uitvallen van Be Quick-uitblinkster Kris Hanegraaf, die het veld met een ogenschijnlijk lelijke knieblessure moest verlaten. (Uitslag: 22-6)

DDW – Astrantia/ONA
Be Quick was niet de enige ploeg die goed op dreef was met scoren op zondag 14 mei. Ook in Hooge Mierde vond er dit weekend een waar doelpuntenfestijn plaats. DDW speelde daar tegen Astrantia/ONA en kon bij winst de tweede plaats in de kruisfinale claimen. Dat bleek een goede drijfveer te zijn voor de thuisploeg. Tot 3-3 ging het gelijk tegen elkaar op, maar daarna pakte DDW een voorsprong, die bij rust al was uitgebouwd tot 9-5. Na rust bleef DDW veel scoren en verdedigend zette de thuisploeg Astrantia/ONA verder onder druk. Zo werd de voorsprong steeds groter, tot bij een stand van 18-8 uiteindelijk het eindsignaal klonk. Daarmee zijn de twee kruisfinalekandidaten van de Topklasse A nu bekend. Wie er degradeert blijft nog even spannend in de Topklasse A: ook Astrantia/ONA is haar plaats in de Topklasse nog niet helemaal zeker en is afhankelijk van wat er in de laatste twee speelrondes gebeurt. (Uitslag: 18-8)

Swift – Altior
Swift had, na het verlies tegen ODC op donderdagavond, op zondag 14 mei een herkansing om lijfsbehoud veilig te stellen. Daarvoor moest op eigen veld wel van Altior gewonnen worden, een ploeg die ook nog wel wat punten kan gebruiken in de strijd tegen degradatie. In de eerste helft was Swift wat sterker dan Altior en de thuisploeg ging dan ook met een verdiende voorsprong de rust in. Zaak was echter om niet, net als een paar dagen eerder tegen ODC, de teugels de laten vieren in de tweede helft. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, dus in deze wedstrijd bleef het Veldense vizier ook in de tweede helft op scherp staan. De ploeg gaf de opgebouwde voorsprong niet meer weg en de wedstrijd eindigde bij een stand van 15-11. Daarmee is Swift zeker van handhaving in de Topklasse. Voor Altior staan er nog een paar cruciale wedstrijden op het programma, waarin de ploeg alles op alles zal moeten zetten om ODC onder zich te houden. (Uitslag: 15-11)

De Peelkorf – De Korfrakkers
De Korfrakkers mag nog dromen van een plek in de kruisfinales. Daarvoor moeten de komende wedstrijden wel gewonnen worden. Zo ook de wedstrijd tegen De Peelkorf in Ysselsteyn op zondag 14 mei. Ook voor De Peelkorf stond er nog het nodige op het spel: de ploeg moest winnen om degradatie nog te ontlopen. Het was De Korfrakkers dat in de eerste helft met de meeste overtuiging speelde. Bij rust stond er dan ook al een 3-9 voorsprong op het scorebord. Na rust duurde het lang voor het eerste doelpunt viel. De onderlinge verschillen waren nu kleiner en de ploegen maakten het elkaar lastig. Hoewel De Peelkorf verdedigend een stuk beter uit de verf kwam dan in de eerste helft, bleek het gat dat De Korfrakkers geslagen had te groot om nog in te halen. Uiteindelijk won De Korfrakkers met 7-14. Daarmee is het voor De Peelkorf einde verhaal in de Topklasse op het veld: de ploeg degradeert en komt volgend jaar uit in de Hoofdklasse. De Korfrakkers houdt nog zicht op een kruisfinaleplek. (Uitslag: 7-14)

Melderslo – Rosolo
Rosolo mocht afgelopen zondag voor de tweede keer in één week de reis naar Melderslo maken. Op donderdagavond 11 mei werd in de bekercompetitie al gewonnen, al ging dat zeker niet vanzelf (6-9). Ook op zondag 14 mei wisten de Melderslose korfbalsters het Rosolo lang moeilijk te maken. In een gelijk opgaande eerste helft werden er geen grote gaten getrokken. Het was het Rosolo dat met een nipte 6-7 voorsprong de rust in ging. In de tweede helft bleven de ploegen het elkaar lastig maken, waardoor de doelpunten in eerste instantie uitbleven. Het was Melderslo dat de ban brak en op 7-7 wist te komen. Daarna pakte Rosolo opnieuw de voorsprong, maar heel overtuigend was het niet. Pas in de slotfase wist de regerend landskampioen op het veld een groter gat te slaan. De eindstand werd enigszins geflatteerd bepaald op 9-14. Door deze overwinning is Rosolo weer een stapje dichter bij de kruisfinale. Lichtpuntje voor Melderslo was het verlies van De Peelkorf, waarmee de ploeg wel zeker is van een plek in de Topklasse volgend seizoen. (Uitslag: 9-14)

Spes/VIOS – Rooi
Rooi was dit weekend op bezoek in Milsbeek bij Spes/VIOS. Spes/VIOS, de nummer twee op de ranglijst, was de favoriet, maar kwam maar moeilijk los van de ploeg uit Sint-Oedenrode. Bij rust was het de thuisploeg wel gelukt om een gaatje te slaan: 9-6. Voor Rooi was er echter nog niets verloren en met die instelling kwam de ploeg de kleedkamers uit. Het lukte om terug te komen tot 11-10 en even later namen de gasten zelfs brutaal een 12-13 voorsprong. Dat was het moment waarop Spes/VIOS een tandje bijschakelde. De ploeg kwam weer op gelijke hoogte en ging er daarna definitief overheen. Na een sterke slotfase van Spes/VIOS werd de eindstand uiteindelijk bepaald op 17-14. Daarmee ligt Spes/VIOS als nieuwkomer in de Topklasse knap op koers voor een plek in de kruisfinale. Ook voor Rooi was er op zondag nog goed nieuws, want net als Melderslo is Rooi wel zeker van lijfsbehoud door het verlies van De Peelkorf en kan de ploeg de laatste twee wedstrijden vrijuit spelen. (Uitslag: 17-14)