Dameskorfbal Topklasse Round-Up

Dameskorfbal

Tijdens een zonnige voorlaatste speelronde in de Dameskorfbal Topklasse, werd duidelijk welke ploegen de kruisfinales mogen gaan spelen. Nadat Be Quick en DDW in de Topklasse A hun kruisfinaleplek al eerder veiligstelden, deden Rosolo en Spes/VIOS dat dit weekend in de Topklasse B, al ging dat niet zonder slag of stoot. Wie het tegen wie op gaat nemen, is nog even afwachten.

Altior – DDW
In Heeswijk-Dinther speelden DDW en Altior tegen elkaar. DDW is al een poosje zeker van de tweede plaats, waar Altior nog moet vechten voor lijfsbehoud. Het was de thuisploeg die de score opende, maar daarna ging het tot 3-3 gelijk tegen elkaar op. Vervolgens wist DDW een voorsprong te pakken, maar verder dan 4-6 kwam de ploeg uit Hooge Mierde niet de eerste helft, mede door het missen van een aantal strafworpen. Ook na rust lukte het DDW niet om een gat te slaan. De voorsprong bleef behouden, al kwam Altior wel enkele keren terug tot één doelpunt, waardoor het spannend bleef. Pas in de slotfase werd de wedstrijd beslist. De 8-11 bleek de genadeklap voor Altior. Een eindsprintje van DDW in de laatste minuten van de wedstrijd bepaalde de eindstand uiteindelijk op 8-13. Daarmee blijft het degradatiespook voor Altior in beeld, maar wellicht brengt de midweekse wedstrijd tegen hekkensluiter ODC vanavond verlossing. (Uitslag: 8-13)

Astrantia/ONA – Be Quick
Be Quick mocht op zondag 21 mei op bezoek bij Astrantia/ONA. Dat deed de ploeg met een opvallende selectie: maar liefst drie debutanten uit de junioren waren mee om het team te versterken. Birthe van den Oever en Emma van de Meulenreek debuteerden zelfs met een basisplaats. Senna Langens werd de tweede helft in de ploeg gebracht. Hoewel er dus een wat onervaren ploeg stond, kwam Be Quick tegen Astrantia/ONA geen moment in de problemen. Tot 2-3 bleef de thuisploeg bij, maar daarna was er geen houden meer aan. Be Quick liep uit naar 2-8 en bouwde de voorsprong daarna alleen maar verder uit. Astrantia/ONA kwam er nauwelijks aan te pas. Bij een stand van 4-15 werd de thuisploeg verlost uit haar lijden. Daarmee is Astrantia/ONA één wedstrijd voor het einde nog altijd niet helemaal zeker van lijfsbehoud, al moet het raar lopen wil de ploeg volgend jaar geen Topklasse meer spelen. Be Quick heeft laten zien te beschikken over een brede selectie, wat vertrouwen moet geven richting de aanstaande kruisfinale. (Uitslag: 4-15)

Rosolo – De Peelkorf
In de Topklasse B speelde koploper Rosolo tegen het al gedegradeerde De Peelkorf uit Ysselsteyn. Dat de niveauverschillen in deze Topklasse niet al te groot zijn, bleek dit weekend maar weer eens. De Peelkorf maakte het de regerend landskampioen een helft lang moeilijk, maar moest in de tweede helft toch buigen voor Rosolo. De thuisploeg begon namelijk niet al te scherp aan de wedstrijd en kon de favorietenrol niet direct waarmaken. De Peelkorf bleef dan ook knap bij en bij een gelijke stand van 6-6 gingen de ploegen rusten. Na rust lukte het Rosolo toch om steeds verder uit te lopen, waar De Peelkorf in de tweede helft maar mondjesmaat tot scoren kwam. Met nog vijf minuten te spelen stond er een stand van 15-9 op het scorebord. In de slotfase vonden beide ploegen de korf nog één keer, wat de eindstand op 16-10 bracht. Al met al dus toch een prima overwinning voor Rosolo, dat hiermee de plek in de kruisfinales veiligstelt. Wel zal de ploeg de komende wedstrijden sterker moeten starten wil de koppositie behouden blijven. (Uitslag: 16-10)

De Korfrakkers – Spes/VIOS
De Korfrakkers, dat de laatste wedstrijden goed presteert, mocht dit weekend Spes/VIOS op haar sportpark verwelkomen, de nummer twee op de ranglijst. Voor beide ploegen stond er wat op het spel: als De Korfrakkers won, bleef de kruisfinaledroom bestaan. Voor Spes/VIOS was een gelijkspel genoeg voor dat felbegeerde kruisfinaleticket. De Korfrakkers vloog uit de startblokken en kwam op een 3-0 voorsprong. Spes/VIOS wist de schade echter voor rust al te beperken tot 7-6. In een weinig doelpuntrijke tweede helft bleef het spannend. Met nog enkele minuten te spelen stond het 9-9 en leek het erop dat de punten gedeeld zouden worden. Een vrije worp in de slotfase werd door Spes/VIOS echter koel binnengeschoten, waardoor de ploeg op een 9-10 voorsprong kwam. In de laatste minuut had De Korfrakkers nog de mogelijkheid om via een strafworp opnieuw op gelijke hoogte te komen, maar deze werd gemist, wat betekende dat de twee punten mee naar Milsbeek en Ottersum gingen. Spes/VIOS stelt hiermee de kruisfinaleplaats veilig, al is het niet bijster overtuigend. Bovendien vielen Moon Arts en Paulien Holthuysen geblesseerd uit, dus de overwinning zal een zure bijsmaak hebben. (Uitslag: 9-10)

Melderslo – Rooi
Melderslo en Rooi waren na vorige week beide al zeker van klassenbehoud. Op zondag 21 mei streden de ploegen nog om de vierde plaats. Het was Melderslo dat de beste start kende: binnen enkele minuten stond de ploeg met 3-0 voor. Daarna begon ook Rooi te scoren, maar de thuisploeg wist al voor rust verder uit te lopen naar 10-5. Daarmee stond Rooi voor een lastige opgave de tweede helft. Na rust was het opnieuw Melderslo dat het scherpst uit de startblokken kwam. De ploeg wist op 12-5 te komen, waarna het even stagneerde aan de kant van de thuisploeg. Dat bracht Rooi in de gelegenheid om terug te komen tot 12-8, maar voor de ploeg dichterbij kon komen, was Melderslo alweer wakker. Met een paar rake afstandsschoten werd de voorsprong opnieuw uitgebreid. Door de hitte zakte het spel in de slotfase wat in en uiteindelijk klonk bij een stand van 16-10 het eindsignaal. Daarmee behoudt Melderslo de vierde plaats en mag de ploeg zelfs nog hopen op plaats drie. Rooi moet het doen met de vijfde plaats en mag in de laatste speelronde nog proberen te stunten tegen De Korfrakkers. (Uitslag 16-10)

In de Hoofdklasse stelde Oranje-Wit uit Leunen het kampioenschap vorige week al veilig, wat betekent dat de ploeg volgend seizoen uitkomt in de Topklasse. Dit weekend won Prinses Irene, dat in de zaal nog degradeerde uit de Topklasse, van Stormvogels. Daarmee is de ploeg uit Nistelrode de tweede promovendus.