Skip to the main content

De held van… André Zwart

Korfbal League Topkorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze keer is André Zwart aan de beurt. Hij speelt bij LDODK/Rinsma Modeplein en ziet zijn naamgenoot André Kuipers en Nic.-icoon Michiel Gerritsen als zijn voorbeelden.

“Dat zijn twee echte oud-topspelers. Het zijn de twee spelers waar ik, toen ik nog in de jeugd speelde, tegenop keek. Zij speelden toen op topniveau bij Nic. en DOS’46. Het waren twee ontzettend atletische en aanvallende spelers. Michiel was echt een rasaanvaller die geweldig één-tegen-één-acties kon (af)maken en André kon eigenlijk álles. Dat was een echte allrounder, die heerste.”

Zwart nam het op tegen zijn voorbeeld Kuipers. “Dat was in zijn Koog Zaandijk-tijd. Het was niet zijn beste tijd, die had hij bij DOS’46, maar ik weet wel dat ik onder de indruk was van hem. Tegen Michiel heb ik volgens mij ook ooit gespeeld. Toen namen we het met een samengesteld team uit het Noorden op tegen het Nederlands team. Ik was er toen niet zo specifiek mee bezig dat ik tegen mijn voorbeelden moest spelen, maar het is aan het begin van je carrière altijd leuk als je voor het eerst tegen een grootheid speelt. Dat had ik ook met Gerald van Dijk of bijvoorbeeld Marc Broere.”

Winnaars

Kuipers en Gerritsen kwamen op Zwart over als echte winnaars. “Het waren spelers die alles gaven, de rest van het team daarin meenamen en het publiek bespeelden. Het is mooi om aan spelers te zien dat ze oprechte emotie laten zien. Maar zoals ik al zei, bewonder ik ook hun specifieke één-tegen-één-kwaliteiten. Hoe zij acties inzetten, dat was smullen. Ze konden hun tegenstanders geweldig ‘uit positie brengen’ en zichzelf compleet vrijspelen. Daar heb ik vroeger wel naar gekeken. Toen dacht ik: dit wil ik ook!”

“Ik ging dan ook vaak kijken bij Nic. en DOS’46. Als ik dan naar Michiel zat te kijken, kon je vóór de aanval al op een papiertje schrijven, dat het een goal zou worden. Het werd bijna vanzelfsprekend, zó goed was hij. Dat ik fan van ze was, uitte zich overigens niet echt in shirts kopen of dingen roepen. Zo ben ik niet, wat dat betreft ben ik heel nuchter. Maar je neemt wel alles mee in je eigen spel. Ik heb er veel aan gehad om naar hen te kijken.”

Beste ooit?

Beide spelers horen bij de beste van hun tijd, vindt Zwart. “Het is moeilijk om te zeggen waar ze op de ranglijst staan van de beste korfballers ooit. Maar in die tijd zaten ze in ieder geval bij de topspelers. Ik kan me nog een finale in Ahoy van André Kuipers herinneren, waar hij totaal overheerste. Dat was prachtig om te zien.”

“Het is wel jammer dat beide spelers veel problemen hebben gehad met blessures. Maar het typeert ze wel, dat ze een aantal keer uitstekend teruggekomen zijn na de blessures.”

Lokale held

Zwart had naast Kuipers en Gerritsen nog iemand, waar hij fan van was. “Jan Eppinga speelde in die tijd in het eerste van LDODK. Hij was ook een scorende en atletische speler. Ook zo’n speler waar je met plezier naar kijkt. Het zijn toch een beetje dezelfde spelers die er voor mij uitspringen.”

Foto: Jacob Heres, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk