Skip to the main content

De held van… Erik Wolsink

Topkorfbal

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? Erik Wolsink, voormalig Korfbal Leaguespeler en -trainer heeft niet één maar meerdere korfbalhelden. “De strijdlust, de onoverwinnelijkheid maakte echt dat ik naar ze opkeek.”

Mee met de uitwedstrijden van Deetos

“Ik heb niet één held, eigenlijk heb ik er vier. Zowel als speler als trainer heb ik één of meerdere helden. Allereerst John Boogers en Aart Schalk, zij waren mijn jeugdtrainers bij Deetos. Ik ging op mijn achtste op korfbal en kreeg deze twee heren dus als trainers. Zij speelden in het eerste van Deetos en ik probeerde met uitwedstrijden altijd mee te gaan. ‘s Ochtends wat brood klaarmaken en ’s middags kijken of er nog een plekje was. Vaak was die er wel want ik was klein, haha.”

“Ik zag altijd toppers uit het Nederlands team spelen en heb mezelf toen als doel gesteld om ook heel goed te worden. Daar heb ik alles aan gedaan. Ik heb veertig jaar in het topkorfbal gezeten en heb aardig wat generaties gezien en helpen ontwikkelen. Ook ben ik ‘Speler van de Eeuw’ geworden en diverse andere prijzen gewonnen, dus mijn doel was wel behaald.”

Echte allrounders

“Mijn andere twee helden zijn Joost Leonard en Loek van der Boog. Zij hebben veel finales gespeeld, in die tijd stonden er vaak Amsterdamse clubs in de finales. Van mijn zeventiende tot mijn negentiende heb ik drie finales gespeeld en dat was onder andere tegen hen. Uiteindelijk gingen er een paar clubs de Amsterdamse clubs voorbij en wij, met Deetos, waren daar één van. De uitstraling, hun technisch inzicht en handelingssnelheid waren fantastisch. Het zag er allemaal fraai uit, het waren echte allrounders en ze zorgden er echt voor dat anderen beter werden.”

Als coach heeft Erik Wolsink ook een held: iemand met wie hij zelfs nog even in de clinch lag. “Ja, ik speelde bij Deetos onder Jan Wals. Jan was echt een goede trainer. Ik heb de documentaire over Michael Jordan gezien en ik kan Jan vergelijken met die trainer van de Chicago Bulls. Ik heb ontzettend veel met Jan opgetrokken.”

“Ik heb vierenhalf jaar heen en weer gereisd van Nijmegen, waar ik woonde, naar Deetos. Na die periode was ik daar klaar mee en ben ik bij Oost-Arnhem gaan spelen. Daar was Jan echt boos over, maar later is hij nog mijn trainer bij Oost-Arnhem geworden, dat vond ik super.”

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Nieuw: podcastserie Eén tegen één
Internationaal Korfbal League Topkorfbal
Nieuw: podcastserie Eén tegen één

Korfbal.nl komt deze zomer met ‘Eén tegen één’, een reeks podcasts waarin (top-)korfballers vertellen over hun leven binnen en buiten de lijnen. Wat drijft ze en hoe zitten ze in elkaar?

Lees meer
Duels Korfbal League vervroegd
Korfbal League Topkorfbal
Duels Korfbal League vervroegd

In overleg met de Korfbal Leagueclubs zijn in de komende drie speelronden de aanvangstijden van enkele duels in de Korfbal League vervroegd. Dit om er, met het oog op de avondklok, voor te zorgen dat de bij deze duels aanwezige personen weer op tijd thuis zijn.

Lees meer
Oefenprogramma en programma Korfbal League
Korfbal League Topkorfbal
Oefenprogramma en programma Korfbal League

Zaterdag 9 januari spelen de Korfbal Leagueclubs de tweede oefenronde voor de Korfbal League, die 16 januari van start gaat.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Records: Op weg naar ronde getallen
Internationaal TeamNL Korfbal
VIDEO: Afscheid Snel, Split en Pikaar