Skip to the main content

De held van… Erik Wolsink

Topkorfbal

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? Erik Wolsink, voormalig Korfbal Leaguespeler en -trainer heeft niet één maar meerdere korfbalhelden. “De strijdlust, de onoverwinnelijkheid maakte echt dat ik naar ze opkeek.”

Mee met de uitwedstrijden van Deetos

“Ik heb niet één held, eigenlijk heb ik er vier. Zowel als speler als trainer heb ik één of meerdere helden. Allereerst John Boogers en Aart Schalk, zij waren mijn jeugdtrainers bij Deetos. Ik ging op mijn achtste op korfbal en kreeg deze twee heren dus als trainers. Zij speelden in het eerste van Deetos en ik probeerde met uitwedstrijden altijd mee te gaan. ‘s Ochtends wat brood klaarmaken en ’s middags kijken of er nog een plekje was. Vaak was die er wel want ik was klein, haha.”

“Ik zag altijd toppers uit het Nederlands team spelen en heb mezelf toen als doel gesteld om ook heel goed te worden. Daar heb ik alles aan gedaan. Ik heb veertig jaar in het topkorfbal gezeten en heb aardig wat generaties gezien en helpen ontwikkelen. Ook ben ik ‘Speler van de Eeuw’ geworden en diverse andere prijzen gewonnen, dus mijn doel was wel behaald.”

Echte allrounders

“Mijn andere twee helden zijn Joost Leonard en Loek van der Boog. Zij hebben veel finales gespeeld, in die tijd stonden er vaak Amsterdamse clubs in de finales. Van mijn zeventiende tot mijn negentiende heb ik drie finales gespeeld en dat was onder andere tegen hen. Uiteindelijk gingen er een paar clubs de Amsterdamse clubs voorbij en wij, met Deetos, waren daar één van. De uitstraling, hun technisch inzicht en handelingssnelheid waren fantastisch. Het zag er allemaal fraai uit, het waren echte allrounders en ze zorgden er echt voor dat anderen beter werden.”

Als coach heeft Erik Wolsink ook een held: iemand met wie hij zelfs nog even in de clinch lag. “Ja, ik speelde bij Deetos onder Jan Wals. Jan was echt een goede trainer. Ik heb de documentaire over Michael Jordan gezien en ik kan Jan vergelijken met die trainer van de Chicago Bulls. Ik heb ontzettend veel met Jan opgetrokken.”

“Ik heb vierenhalf jaar heen en weer gereisd van Nijmegen, waar ik woonde, naar Deetos. Na die periode was ik daar klaar mee en ben ik bij Oost-Arnhem gaan spelen. Daar was Jan echt boos over, maar later is hij nog mijn trainer bij Oost-Arnhem geworden, dat vond ik super.”

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk