Skip to the main content

De held van… Harold Jellema

Topkorfbal

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Voormalig coach van Nic., TOP, Blauw-Wit Heerenveen, Unitas, KZ en De Meeuwen Harold Jellema begon al vroeg aan zijn carrière als trainer en coach. Op het moment dat hij in het trainersvak rolde, had hij nog niet bewust een voorbeeld. Later ging hij zich hier meer op focussen en hebben Hans van der Kaa, Anton Mulders en Freek Keizer een grote rol gehad in zijn korfballeven.

Nadat Jellema geblesseerd raakte, kwam hij al op jonge leeftijd in het trainersvak terecht. Zijn tweelingbroer coachte samen met Hans van der Kaa. “Hij kwam vaak bij ons over de vloer en zodoende ben ik met hem betrokken geraakt. Ik heb vele gesprekken met hem gevoerd en door hem ben ik bij Nic. in Groningen terecht gekomen. Ook ben ik vervolgens met andere trainers in contact gekomen.”

“Ik zie Hans als een schaakgrootmeester, die altijd een aantal stappen vooruit denkt.” Dit is ook voornamelijk wat Jellema heeft overgenomen van zijn held. De tactische zetten, het lezen van je tegenstander en keuzes maken. “Met hem heb ik voornamelijk het tactische gedeelte dat overeenkomt. Een tegenstander doodanalyseren en alle mogelijkheden tot de puntjes bekijken. Wel was Hans over het algemeen een stuk rustiger als coach en wist hij beter het overzicht te bewaren.”

Anton Mulders en Freek Keizer

Naast Van der Kaa zijn ook Anton Mulders en Freek Keizer belangrijke coaches geweest voor Jellema. “Van Anton vond ik de manier hoe zijn teams speelde bijzonder interessant om te kijken. Van hem heb ik meegekregen hoe je beter als team kunt spelen. Ik ben regelmatig op de training geweest van hem. Om te leren hoe je het spel goed kunt neerzetten.” Harold Jellema heeft Mulders nooit persoonlijk ontmoet. “Dit vind ik wel heel jammer. Ik had hem graag persoonlijk willen ontmoeten en met hem een gesprek willen hebben.”

Later leerde Jellema Freek Keizer (foto) kennen. Van hem heeft hij geleerd om vertrouwen te geven aan voornamelijk topspelers. “Hij was een meester in het begeleiden naar de top toe. Hoe hij omging met de selectie en per individu, daar heb ik veel van geleerd.” Tussen Keizer en Jellema zit de overeenkomst naar eigen zeggen in het fanatisme. “We willen allebei ten koste van alles winnen. Daarin hebben we een enorme gedrevenheid.”

“De combinatie van de spelopvatting van Anton Mulders, de tactiek van Hans van der Kaa en de individuele benadering van Freek Keizer, vond ik erg interessant.” Van deze verschillende aspecten van verschillende coaches heeft Jellema veel opgestoken. “Je kan grofweg zeggen dat Freek Keizer meer een ‘afmaaktrainer’ is. Hans van der Kaa was daarentegen meer een ‘procestrainer’ en daar herken ik mezelf ook meer in.”

De onderscheidende Ard Korporaal

Van de huidige coaches is Ard Korporaal veruit de favoriet van Jellema. “Hij doet niet mee met de eenheidsworst. Coaches van tegenwoordig zijn alleen maar aan het kopiëren en doen hetzelfde. Ard is een van de coaches die heel goed kan analyseren en keuzes durft te maken die anderen nooit zouden maken. Dat waardeer ik enorm aan hem. Daarnaast vind ik het bijzonder knap hoe lang hij het volhoudt bij een club en dat hij zich zo continu op een topniveau weet te handhaven. Daar heb ik heel veel respect voor. Als je zo onderscheidend kan zijn, dan sta je voor mij op eenzame hoogte.”

Foto: Dimitri Jongsma

Gerelateerde artikelen

Insta Talks: Jessica Jansen
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Jessica Jansen

In Insta Talks spreekt presentator Sjoerd Keizer spe(e)l(st)ers, coaches en arbiters uit de Korfbal League en put daarbij uit de vragen van fans, gesteld op het Instagram-kanaal van Korfbal.nl.

Lees meer
Korfbal League Recap #4
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #4

Speelronde vier van de Cashback World Korfbal League startte in Amsterdam, waar de nummer twee PKC het opnam tegen de nummer acht Blauw-Wit. Ook de andere vier wedstrijden, waaronder Derby van het Noorden tussen LDODK/Rinsma Modeplein en DOS’46, werden op de zaterdagavond afgewerkt.

Lees meer
Goal van de Week #6
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6

Halverwege de reguliere competitie en wat hebben we al veel mooie doelpunten gezien! Ook in ronde zes waren er weer genoeg schitterende goals om uit te kiezen. Tijd voor jullie om te stemmen op de mooiste!

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #12.3: PKC en Fortuna treffen elkaar opnieuw in finale
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Koen van Roekel