Skip to the main content

De held van… Jari Hardies

Topkorfbal

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en leven? Belgisch international Jari Hardies (30) speelt volgend seizoen voor DVO/Accountor en keek vroeger op tegen AKC-speler Dave Cools.

Vooral in Hardies’ (rechts op foto) jeugd was Cools zijn voorbeeld. “Het was voor mijn club AKC een succesvolle periode. Vijf jaar op rij werden alle titels gewonnen. Dave was op dat moment een een klasse rebounder en schutter voor de Belgische ploeg. Daarnaast hadden we dezelfde positie. Ik keek als jonge jongen echt tegen hem op. Hij werd ook niet voor niks Speler van het Jaar in België.”

“Voor zijn lengte kon hij ook meer dan degelijk verdedigen en rondom de korf was hij dodelijk. Als ik naar hem keek, wist ik wel hoe ik me als rebounder waardevol kon maken voor een team. Hij is in de laatste jaren ook nog allrounder geworden, ook omdat het korfbal evolueerde. Je moest toch over meerdere spelers gaan scoren.”

Springen is niet genoeg

Hardies speelde heel even samen met zijn voorbeeld. “Mijn eerste jaar in de selectie was zijn laatste jaar. Ik heb niet per se dingen proberen te kopiëren. Maar ik heb wel afgekeken hoe je het best kan uitblokken. Je leert de kneepjes van het vak. Als jonge speler teer je vooral op je atletisch vermogen, door iemand ‘eruit te springen’. Maar tegen hem heb je dan geen enkele bal. Je leert trucjes op het gebied van je positiespel. Je moet altijd contact met het lichaam houden, sterk gaan staan en niet te vroeg de paal verlaten. En hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, moet je juist minder kracht investeren. Dave was op dat gebied echt geweldig.”

Als Hardies over de Belgische grens kijkt, komt hij op de naam Rick Voorneveld. “Hij was in zijn KZ- en Oranje-periode natuurlijk ongelooflijk sterk. Hij was zó allround en kon zichzelf ook wegcijferen als het team dat nodig had. Hij heeft het inzicht, zijn passing is geweldig, hij komt op een mooie manier vrij én hij is een leider. Gewoon een mooie speler om te zien. Daar heb ik veel respect voor. Ik heb ook het genoegen gehad om hem beter te leren kennen omdat hij bij Boeckenberg kwam. Als tegenstander en als vriend is het ook een heel fijn mens.”

Vol ambitie

Hardies kijkt ook graag naar Fortunees Thomas Reijgersberg. “Wat een beer. Ik kijk er echt naar uit om tegen hem te spelen. En wat betreft medespelers: wat Gertjan Meerkerk heeft laten zien, is natuurlijk ongelooflijk. Daar kijk ik ook naar uit om elke week mee te spelen, net als met Koen van Roekel.”
Het komende seizoen bij DVO wordt volgens Hardies sowieso een mooie uitdaging. “De club en ik zitten vol ambitie. Je merkt dat iedereen hongerig is. We kunnen met deze ploeg echt voor de bovenste vier plekken gaan.”

Geen Fortuna, maar DVO

Het balletje begon te rollen tijdens het WK in Zuid-Afrika. “Het was toen aan de orde dat ik misschien naar Fortuna/Delta Logistiek zou gaan, maar dat was te dicht op het nieuwe seizoen van AKC. En dat is écht mijn club. Die wilde ik niet in de steek laten op dat moment.”

“Richard van Vloten stuurde in januari vervolgens een berichtje en toen is het vrij snel gegaan. Ik kijk er ontzettend naar uit. Er loopt zoveel kwaliteit. We hebben een jong team en iedereen moet het eerst nog maar eens waarmaken, maar er zit genoeg in het vat.”

Qua reistijd wordt het wel een opgave. “Voor een training ben ik toch zo’n anderhalf uur onderweg. Het is even afwachten wat voor impact dat heeft. Maar, het is het denk ik allemaal waard.”

Gerelateerde artikelen

Korfbal Challenge tot en met 2021 in Rotterdam
Evenementen Topkorfbal
Korfbal Challenge tot en met 2021 in Rotterdam

De Korfbal Challenge vindt ook de komende vier edities plaats in Rotterdam. Voorafgaand aan het finaleprogramma van de achttiende editie tekenden Rob Meijer (voorzitter KNKV), Hans den Oudendammer (directeur Rotterdam Topsport) en Martin Koers (directeur Topsportcentrum Rotterdam) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, die het KNKV, Rotterdam Topsport en Topsportcentrum Rotterdam tot en met 2021 aan elkaar verbindt.

Lees meer
Classic Match: AW.DTV - DOS'46
Hoofdklasse Topkorfbal
Classic Match: AW.DTV - DOS'46

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Vandaag is het tijd voor het eerste spraakmakende duel: de Hoofdklassefinale van 2015 tussen AW.DTV en DOS’46.

Lees meer
Van Oosten (Fortuna) stopt per direct
Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Van Oosten (Fortuna) stopt per direct

Claire van Oosten, speelster van Fortuna/Delta Logistiek, stopt per direct met korfballen. Dat maakte haar club donderdagavond bekend. De reden voor deze beslissing is een nieuwe knieblessure.

Lees meer

Topartikelen

Topkorfbal
'Eerste doel is nu om het sporten zelf overeind te houden'
Ereklasse Topkorfbal
Brouwer (TOP): 'Ik zoek juist graag contact met publiek'