Skip to the main content

De held van… Jose Álvarez Andrés

Korfbal League Topkorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? Jose Álvarez Andrés is voormalig speler van DVO/Accountor. De Catalaan begon zijn Nederlandse carrière bij OVVO/De Kroon en stond twee keer tegenover zijn voorbeeld: “Het was echt gek, het leek alsof ik droomde. Mijn droom kwam echt uit, spelen tegen hem.”

“Toen ik begon met korfbal, keek ik altijd al naar wedstrijden van KZ. Ik hield van het schot en het spel van Tim Bakker. Voor mij was hij een lange en sterke man, die veel op afstand schoot. Ik wilde hem altijd imiteren met hoe makkelijk hij schoot van veraf. Ook valt hij altijd op als je hem ziet spelen.” Naast Bakker heeft Álvarez nog een paar voorbeelden. “Mick Snel was ook een inspiratie voor mij toen ik begon met spelen. Ik weet nog goed dat ik naar hem keek in de Korfbal League in 2011. Het was bizar. Ik begon zijn schottechniek en zijn mentaliteit te kopiëren. Ik heb zelfs een shirt van hem. Naarmate ik meer naar TOP keek viel Nick Pikaar ook op. Ik hou echt van zijn bewegingen en zijn manier van spelen. Mijn moeder en ik zijn stiekem fan van hem.”

Duelleren

“Ik mocht twee keer tegen Tim Bakker spelen. De eerste keer was toen ik voor OVVO uitkwam in de Korfbal League. Ik kwam er vanaf de bank in en toen verdedigde hij mij. Het eerste gevoel was onbeschrijflijk. Ik stond letterlijk tegenover de man waarvan ik alle wedstrijden keek, om van te leren. Het was echt gek, het leek alsof ik droomde. Mijn droom kwam echt uit, spelen tegen hem.” Álvarez speelde alleen aanvallend tegen Bakker en hij wist een doelpunt te maken. De tweede keer dat hij tegenover Bakker stond was tijdens het Europees Kampioenschap. Álvarez speelde toen bij Catalonië en won de bronzen medaille. “Ik mocht weer een paar minuten tegen hem spelen. Het gevoel was precies hetzelfde als de eerste keer. Het was als een klein kind die een paar minuten mag maken tegen zijn korfbalidool.”

België

Naast de Nederlandse toppers identificeert Álvarez zich het meest met Davor Duronjic. De Bosniër kwam uit voor België, maar hij heeft ook een jaar bij PKC gespeeld. “Ik zou mij vergelijken met het spel en het fysieke van Duronjic. Hij is ongeveer even lang en hij was een allrounder en een vechter. Ik heb veel wedstrijden van hem gekeken toen hij bij Boeckenberg en PKC speelde. Zelf wilde ik graag spelen met zijn intensiteit en zijn spirit. Mijn vader zei altijd: “Kijk nou hoe hij speelt, hij geeft altijd alles. Als jij iets in de korfbalwereld wil doen, moet je zijn mentaliteit hebben.”

Ook mocht Álvarez het direct opnemen tegen Duronjic. Dit was tijdens de Europa Cup in 2014. “Ons team had geen kans tegen Boeckenberg, maar het was toch een geweldig gevoel. Je speelt niet vaak tegen een van je referenten. Daarnaast speelde Duronjic een goede wedstrijd in de finale, maar hij had nog vele andere goede wedstijden. Voor mij was het wel een wedstrijd waar ik enorm van heb genoten.”

Foto: Erik Mulder, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk