Skip to the main content

De held van… Samantha Schorn-Jonkman

Topkorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? “In de jaren ‘90 waren wedstrijden sporadisch op televisie, maar Mirelle Fortuin viel mij op. Dat was echt wel mijn voorbeeld. Zij liet korfbal er makkelijk uitzien met haar atletisch vermogen en uitstraling”, vertelt Samantha Schorn-Jonkman (37) over Fortuin, viervoudig beste korfbalster van het jaar en viervoudig landskampioen. 

“Ik was een jaar of elf toen ik die zaalfinale zag op televisie, dat waren toen nog schaarse momenten. Ik denk dat het de finale van 1994 was, die Mirelle met Deetos won. Die wedstrijd nam mijn moeder dan ook op en zo kon ik het zo vaak mogelijk terugkijken. Verder zag ik niet zo veel wedstrijden van haar, want die waren niet op televisie. Ik wilde haar acties bekijken maar haar niet per se kopiëren, want iedereen is anders. Nu ik er terug kijk, zijn er uiteindelijk wel heel veel raakvlakken tussen ons”, schetst de oud-speelster van AKC Almelo, DOS’46 en DOS-WK.

Overeenkomsten

“We zijn beiden lichtvoetig, atletisch, snel en explosief. Iets, wat ik nu zie bij Claire van Oosten en Marjolijn Kroon. Met deze twee kan ik het nu vergelijken. Achteraf gezien heb ik veel overeenkomsten met Mirelle. Dat zag ik als elfjarig meisje niet.” Op zestienjarige leeftijd trof ze haar heldin. “Dat was bijzonder. We stonden samen op een soort kruispunt. Ik speelde in AKC 2, zij in het derde van Deetos. Ik was mijn carrière aan het opbouwen, terwijl zij juist aan het afbouwen was. Ze was toen dertig ongeveer.”

Nog steeds actief

De beste korfbalster van 2007 is nog steeds actief in de korfbalwereld. In het huidige seizoen traint ze NKC’51 A1, volgend seizoen het tweede team. “Nu ben ik juist een voorbeeld voor jongeren. Ik mag zeggen dat ik een staat van dienst heb. Daar krijg ik ook respect van jongeren. Zij zien van mij beelden op Youtube. We leven echt in een andere tijd dan 25 jaar geleden.”

Gerelateerde artikelen

Programma play-offs ronde 1
Korfbal League Topkorfbal
Programma play-offs ronde 1

Naar aanleiding van de resultaten van speelronde tien, heeft het KNKV het programma van de eerste play-offronde bekendgemaakt.

Lees meer
Classic Match: finales van de jaren ‘10
Topkorfbal
Classic Match: finales van de jaren ‘10

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘10.

Lees meer
Recap #2: LDODK wint van strijdvaardig Blauw-Wit (A), DOS'46 boekt ruime zege
Korfbal League Topkorfbal
Recap #2: LDODK wint van strijdvaardig Blauw-Wit (A), DOS'46 boekt ruime zege

LDODK versloeg zondag in Amsterdam een strijdvaardig Blauw-Wit (A). De Friezen sloegen in de eerste helft een gat van zes, maar zag Blauw-Wit nog voor rust terug komen tot één verschil.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #12.3: PKC en Fortuna treffen elkaar opnieuw in finale
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Koen van Roekel