Skip to the main content

De held van… Samantha Schorn-Jonkman

Topkorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? “In de jaren ‘90 waren wedstrijden sporadisch op televisie, maar Mirelle Fortuin viel mij op. Dat was echt wel mijn voorbeeld. Zij liet korfbal er makkelijk uitzien met haar atletisch vermogen en uitstraling”, vertelt Samantha Schorn-Jonkman (37) over Fortuin, viervoudig beste korfbalster van het jaar en viervoudig landskampioen. 

“Ik was een jaar of elf toen ik die zaalfinale zag op televisie, dat waren toen nog schaarse momenten. Ik denk dat het de finale van 1994 was, die Mirelle met Deetos won. Die wedstrijd nam mijn moeder dan ook op en zo kon ik het zo vaak mogelijk terugkijken. Verder zag ik niet zo veel wedstrijden van haar, want die waren niet op televisie. Ik wilde haar acties bekijken maar haar niet per se kopiëren, want iedereen is anders. Nu ik er terug kijk, zijn er uiteindelijk wel heel veel raakvlakken tussen ons”, schetst de oud-speelster van AKC Almelo, DOS’46 en DOS-WK.

Overeenkomsten

“We zijn beiden lichtvoetig, atletisch, snel en explosief. Iets, wat ik nu zie bij Claire van Oosten en Marjolijn Kroon. Met deze twee kan ik het nu vergelijken. Achteraf gezien heb ik veel overeenkomsten met Mirelle. Dat zag ik als elfjarig meisje niet.” Op zestienjarige leeftijd trof ze haar heldin. “Dat was bijzonder. We stonden samen op een soort kruispunt. Ik speelde in AKC 2, zij in het derde van Deetos. Ik was mijn carrière aan het opbouwen, terwijl zij juist aan het afbouwen was. Ze was toen dertig ongeveer.”

Nog steeds actief

De beste korfbalster van 2007 is nog steeds actief in de korfbalwereld. In het huidige seizoen traint ze NKC’51 A1, volgend seizoen het tweede team. “Nu ben ik juist een voorbeeld voor jongeren. Ik mag zeggen dat ik een staat van dienst heb. Daar krijg ik ook respect van jongeren. Zij zien van mij beelden op Youtube. We leven echt in een andere tijd dan 25 jaar geleden.”

Gerelateerde artikelen

Hoofdklasse B, #1: Meervogels stunt, Groen-Geel komt goed weg bij Rohda
Hoofdklasse Topkorfbal
Hoofdklasse B, #1: Meervogels stunt, Groen-Geel komt goed weg bij Rohda

Na een lange tijd werd er ook in de Hoofdklasse B weer gekorfbald. De wedstrijd die er het meest uitsprong was die van Meervogels/Fisica.

Lees meer
Classic Match: finales van de jaren ‘60
Topkorfbal
Classic Match: finales van de jaren ‘60

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘60.

Lees meer
VIDEO: RTC Noord U19
Evenementen Topkorfbal
VIDEO: RTC Noord U19

RTC Noord U19 kwam in actie tijdens de Korfbal Challenge 2019. We volgden Noord in de jacht op een finaleplek en tijdens de bekendmaking en presentatie van Nederland U19.

Lees meer

Topartikelen

Topkorfbal
'Eerste doel is nu om het sporten zelf overeind te houden'
Ereklasse Topkorfbal
Brouwer (TOP): 'Ik zoek juist graag contact met publiek'