Skip to the main content

De held van… Veerle Mariën

Dameskorfbal Topkorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze keer de held van Veerle Mariën, speelster van DDW uit Hooge Mierde en topscorer van de Topklasse, de hoogste dameskorfbalcompetitie van Nederland. “Mijn oudste zus heeft veel bijgedragen aan mijn korfbalcarrière.”

Mariën (24 jaar) komt uit een echte korfbalfamilie. Ze is de jongste van vier dochters die allemaal gekorfbald hebben of dat nog steeds doen. Als haar gevraagd wordt naar haar voorbeeld binnen het korfbal, dan noemt ze haar oudste zus, Janneke van den Borne, op: “Janneke heeft veel bijgedragen aan mijn korfbalcarrière. Dat begon natuurlijk al vroeg binnen ons gezin, want het ging veel over korfbal. Daarnaast heeft Janneke mij vroeger vaak training gegeven en gecoacht in verschillende jeugdteams. Door haar kreeg ik alles rondom het korfballen mee en daardoor ben ik zelf ook in dat wereldje terecht gekomen.”

‘Kartrekker’

Volgens Mariën was haar zus een echte allroundster: “Qua spel heb ik dat wel van haar proberen over te nemen, dat je in alle functies kan spelen.” Echter, haar zus was ook op andere vlakken binnen het korfbal een voorbeeld: “Bijvoorbeeld de betrokkenheid bij de club en de betrokkenheid binnen het team. Ze was echt een kartrekker.” Ook dit soort dingen probeert Mariën van haar over te nemen.

Mooiste herinnering samen

Van den Borne heeft vanaf haar 16e tot aan haar 31e in het eerste van DDW gespeeld. Toen Mariën 18 jaar was, kreeg ze ook een vaste basisplaats in het eerste team. Hierdoor hebben de zussen zes jaar samen in het vaandelteam van DDW gespeeld en hebben ze vele wedstrijden samen mee gemaakt. De mooiste herinnering die ze samen hebben meegemaakt was voor Mariën makkelijk: “Dat was de veldfinale in 2017. We stonden samen in het vak en het was een spannende wedstrijd. In de eindfase maakte Janneke de één verschil en ik de twee verschil. Dat waren de winnende doelpunten en pakten we de Nederlandse titel.”

Momenteel korfbalt Van den Borne bij de midweek, maar is ze nog wel betrokken bij de selectie. Zeker bij de thuiswedstrijden, dan is ze er altijd. En het liefst alle uitwedstrijden ook, als ze het geregeld krijgt met de opvang voor haar kinderen. Ook fungeert ze nog regelmatig als assistent-coach.

Ambities

Mariën is nu bezig aan haar zevende seizoen in de selectie en heeft sindsdien al verschillende prijzen op haar naam geschreven. Zo won ze al eens de award voor het beste talent (2014) en de award voor beste aanvalster (2018) in de Topklasse. Ze pakte de veldtitel in 2017 en won de bekercompetitie in 2017 en 2019. Daarbovenop werd ze dit seizoen nog eens met overmacht topscorer in de Topklasse. Toch is het nog wel de bedoeling om nog even door te gaan met korfballen, want ze heeft nog genoeg ambities: “Ik wil heel graag eens de zaalfinale spelen. Daarnaast zal er vanaf volgend seizoen ook meer druk op de schouders van mijn lichting vallen, omdat er meerdere oudere speelsters gaan stoppen. Het is dan aan ons om de jongere speelsters mee te trekken, maar ook dat is een leuke uitdaging.”

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk