Skip to the main content

De held van… Will van de Kruijs

Dameskorfbal Topkorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze keer Will van de Kruijs: coach van dameskorfbalvereniging Be Quick uit Nuland én twee keer achter elkaar verkozen tot ‘Beste Coach’ van de Topklasse. 

Over zijn voorbeeld hoeft Van de Kruijs niet lang na te denken: “Dat is Ard Korporaal, de coach van Fortuna/Delta Logistiek. Hoe hij kijkt hoe zijn team een wedstrijd moet gaan spelen, hoe ze zich aanpassen aan de tegenstander, hoe hij een goed plan bedenkt en hoe ze dit als team uitvoeren. Dat zijn allemaal zaken hoe ik ook naar het korfbalspel probeer te kijken.” Daarnaast vindt Van de Kruijs het ook knap welke prestaties Korporaal allemaal als coach heeft bereikt.

Prestaties

Van de Kruijs, 39 jaar en woonachtig in Nuenen, geeft aan dat hij ploegen als PKC/SWKGroep en TOP/SolarCompleet eigenlijk beter vindt dan Fortuna, maar toch krijgt Fortuna het voor elkaar om van deze ploegen te winnen. En juist dat maakt Korporaal zo sterk volgens hem: “Ik vind het erg knap dat je met een mindere ploeg van een betere ploeg kan winnen.” En dat zit ‘m er volgens Van de Kruijs echt in dat Korporaal zo goed weet hoe hij elke wedstrijd aan moet pakken. “En als het plan dan zo vaak zó goed uitpakt, dan vind ik dat echt heel knap als coach.”

Mooiste wedstrijd

Van de Kruijs vindt de finale van vorig jaar (Fortuna tegen PKC) de mooiste wedstrijd onder leiding van Korporaal. “Heel veel mensen vonden het geen leuke wedstrijd vanwege de tactiek van Fortuna, maar het plan van de coach werd goed uitgevoerd door de ploeg en daardoor werd er gewonnen.” Ook bepaalde momenten dat de coach van Fortuna een voorspelling deed op basis van zijn analyses en dat dit dan precies zo uitkwam, blijven Van de Kruijs bij: “Dit soort uitspraken laten zien dat er écht een idee achter het korfbalspel van Fortuna zit.”

Oefenwedstrijd

In 2018 heeft Van de Kruijs met zijn ploeg (toen nog coach van Rosolo) tegen de dames van Fortuna gespeeld. “Dat zijn leuke dingen om te doen. Wij spelen vrijwel altijd tegen dezelfde tegenstanders. Voor ons is het goed om tegen zulke dames te oefenen, maar ik denk dat het ook goed is voor de dames van het gemengd korfbal om op deze manier te oefenen. Zij moeten dan wat anders doen dan normaal.” De dames van Fortuna wonnen deze wedstrijd met drie doelpunten verschil. Van de Kruijs is nu coach bij Be Quick en is van plan om in de toekomst nog wel vaker zulke oefenwedstrijden te spelen.

Mooiste herinnering

Vorig jaar speelde Van de Kruijs met Rosolo de zaalfinale. Ook toen heeft Korporaal zijn steentje bijgedragen: “Hij heeft de wedstrijd van ons en onze tegenstander geanalyseerd en aangegeven waar we als ploeg aan konden werken. Daarnaast stuurde hij net voorafgaand aan de finale nog een berichtje met mooie woorden voor mij en voor de ploeg. Dat zijn mooie herinneringen.” Zo nu en dan hebben de twee coaches dan ook nog contact: “Vaak na belangrijke wedstrijden van Fortuna of van ons spreken we elkaar via de app.”

Ambities

Van de Kruijs geeft aan dat hij niet per se de tactieken van Korporaal over probeert te nemen, maar dat hij wel probeert elke wedstrijd goed te analyseren en te kijken welke tactiek ze tegen welke tegenstander moeten gebruiken.

Volgend jaar krijgt Van de Kruijs versterking van coach Diederik Klaassen. In 2019 wonnen ze al als duo de zaalfinale met Rosolo en volgend jaar staan ze dus samen aan het roer van Be Quick. “Iedereen blijft binnen de selectie, dus mijn ambitie is om volgend jaar met Be Quick Nederlands Kampioen te worden.” Daarnaast geeft hij aan dat hij misschien ook nog wel ooit de overstap naar het gemengd wil maken: “De afstanden worden dan langer waardoor ik meer van huis zal zijn, dus dat kan pas als de kinderen ouder zijn.”

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Korfbal League Recap #1
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #1

Onder toeziend oog van NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen openden Fortuna/Delta Logistiek en PKC/SWKGroep vrijdagavond in Delft het nieuwe Cashback World Korfbal Leagueseizoen. Zaterdagavond was het woord aan de overige acht ploegen. KZ/Thermo4U en TOP/SolarCompleet maakten er een zeer spannend duel van dat uiteindelijk onbeslist bleef.

Lees meer
Kunst breekt elleboog: 'Heb tijd om rustig te herstellen'
Korfbal League Topkorfbal
Kunst breekt elleboog: 'Heb tijd om rustig te herstellen'

Na een lange periode zonder competitie komt het seizoen 2020/2021 langzaam dichterbij. De topploegen starten – of hervatten – binnenkort hun voorbereiding voor de eerste helft van de veldcompetitie. Of Richard Kunst direct kan aansluiten bij PKC/Vertom is nog maar de vraag. De international heeft namelijk een breukje in z’n elleboog opgelopen.

Lees meer
De held van... Celeste Split
Korfbal League Topkorfbal
De held van... Celeste Split

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze keer TeamNL Korfbal-international en speelster van TOP/Solarcompleet: Celeste Split.

Lees meer

Topartikelen

Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Hansen (Blauw-Wit) over ernstige blessure: 'Het was pure pech'
Internationaal TeamNL Korfbal U21, U19, U17
Op Papendal: TeamNL Korfbal en U21 mogen blijven trainen