Skip to the main content

De held van… Will van de Kruijs

Dameskorfbal Topkorfbal

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze keer Will van de Kruijs: coach van dameskorfbalvereniging Be Quick uit Nuland én twee keer achter elkaar verkozen tot ‘Beste Coach’ van de Topklasse. 

Over zijn voorbeeld hoeft Van de Kruijs niet lang na te denken: “Dat is Ard Korporaal, de coach van Fortuna/Delta Logistiek. Hoe hij kijkt hoe zijn team een wedstrijd moet gaan spelen, hoe ze zich aanpassen aan de tegenstander, hoe hij een goed plan bedenkt en hoe ze dit als team uitvoeren. Dat zijn allemaal zaken hoe ik ook naar het korfbalspel probeer te kijken.” Daarnaast vindt Van de Kruijs het ook knap welke prestaties Korporaal allemaal als coach heeft bereikt.

Prestaties

Van de Kruijs, 39 jaar en woonachtig in Nuenen, geeft aan dat hij ploegen als PKC/SWKGroep en TOP/SolarCompleet eigenlijk beter vindt dan Fortuna, maar toch krijgt Fortuna het voor elkaar om van deze ploegen te winnen. En juist dat maakt Korporaal zo sterk volgens hem: “Ik vind het erg knap dat je met een mindere ploeg van een betere ploeg kan winnen.” En dat zit ‘m er volgens Van de Kruijs echt in dat Korporaal zo goed weet hoe hij elke wedstrijd aan moet pakken. “En als het plan dan zo vaak zó goed uitpakt, dan vind ik dat echt heel knap als coach.”

Mooiste wedstrijd

Van de Kruijs vindt de finale van vorig jaar (Fortuna tegen PKC) de mooiste wedstrijd onder leiding van Korporaal. “Heel veel mensen vonden het geen leuke wedstrijd vanwege de tactiek van Fortuna, maar het plan van de coach werd goed uitgevoerd door de ploeg en daardoor werd er gewonnen.” Ook bepaalde momenten dat de coach van Fortuna een voorspelling deed op basis van zijn analyses en dat dit dan precies zo uitkwam, blijven Van de Kruijs bij: “Dit soort uitspraken laten zien dat er écht een idee achter het korfbalspel van Fortuna zit.”

Oefenwedstrijd

In 2018 heeft Van de Kruijs met zijn ploeg (toen nog coach van Rosolo) tegen de dames van Fortuna gespeeld. “Dat zijn leuke dingen om te doen. Wij spelen vrijwel altijd tegen dezelfde tegenstanders. Voor ons is het goed om tegen zulke dames te oefenen, maar ik denk dat het ook goed is voor de dames van het gemengd korfbal om op deze manier te oefenen. Zij moeten dan wat anders doen dan normaal.” De dames van Fortuna wonnen deze wedstrijd met drie doelpunten verschil. Van de Kruijs is nu coach bij Be Quick en is van plan om in de toekomst nog wel vaker zulke oefenwedstrijden te spelen.

Mooiste herinnering

Vorig jaar speelde Van de Kruijs met Rosolo de zaalfinale. Ook toen heeft Korporaal zijn steentje bijgedragen: “Hij heeft de wedstrijd van ons en onze tegenstander geanalyseerd en aangegeven waar we als ploeg aan konden werken. Daarnaast stuurde hij net voorafgaand aan de finale nog een berichtje met mooie woorden voor mij en voor de ploeg. Dat zijn mooie herinneringen.” Zo nu en dan hebben de twee coaches dan ook nog contact: “Vaak na belangrijke wedstrijden van Fortuna of van ons spreken we elkaar via de app.”

Ambities

Van de Kruijs geeft aan dat hij niet per se de tactieken van Korporaal over probeert te nemen, maar dat hij wel probeert elke wedstrijd goed te analyseren en te kijken welke tactiek ze tegen welke tegenstander moeten gebruiken.

Volgend jaar krijgt Van de Kruijs versterking van coach Diederik Klaassen. In 2019 wonnen ze al als duo de zaalfinale met Rosolo en volgend jaar staan ze dus samen aan het roer van Be Quick. “Iedereen blijft binnen de selectie, dus mijn ambitie is om volgend jaar met Be Quick Nederlands Kampioen te worden.” Daarnaast geeft hij aan dat hij misschien ook nog wel ooit de overstap naar het gemengd wil maken: “De afstanden worden dan langer waardoor ik meer van huis zal zijn, dus dat kan pas als de kinderen ouder zijn.”

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Geen European Korfball Tour voor PKC en TOP
Internationaal Topkorfbal
Geen European Korfball Tour voor PKC en TOP

De Internationale Korfbal Federatie (IKF) heeft woensdag bekendgemaakt dat ook de European Korfball Tour dit korfbalseizoen geen doorgang vindt. De finaleronde van deze experimentele clubcompetitie zou van 11 tot en met 13 februari in Nederland gespeeld worden.

Lees meer
Hansen en Stavenuiter terug bij Blauw-Wit: 'Een interessante mix'
Korfbal League Topkorfbal
Hansen en Stavenuiter terug bij Blauw-Wit: 'Een interessante mix'

Oud-internationals Sophie Hansen en Momo Stavenuiter keren volgend seizoen terug bij Blauw-Wit (A). Hansen stopte in 2016 en was daarna één seizoen actief bij Rohda, Stavenuiter keert na één seizoen afwezigheid terug. Twee welkome versterkingen dus voor de Amsterdammers, die zich afgelopen seizoen met een uitgeklede selectie knap handhaafden.

Lees meer
Classic Match: finales van de jaren '00
Korfbal League Topkorfbal
Classic Match: finales van de jaren '00

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ’00.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6