Skip to the main content

Ereklasse Round-Up ’22-’23, #1: De kop is eraf

Ereklasse Topkorfbal

Prachtige omstandigheden tijdens de eerste competitiewedstrijden van het nieuwe Ereklasse-seizoen. Met DSC en Oost-Arnhem hebben we twee nieuwe ploegen in de Ereklasse, maar zij konden nog niet voor een verrassing zorgen in het openingsweekend.

Ereklasse A
Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit (A)
Zowel Fortuna als Blauw-Wit kent dit jaar een aantal nieuwe gezichten in de selectie. Bij de thuisploeg maakte Emiel de Kruijff zijn opwachting, hij kwam over van KZ. Ook Jimmy Swikker is terug in Delft na een avontuur in Sassenheim. Wouter Wildschut, Kay van Vliet en Fabiënne van Erk maakten hun debuut in de basis van de rood-witte formatie van Ard Korporaal en Damien Folkerts. Bij Blauw-Wit keerde Frank Mostard terug op het oude nest, kwam Niels Stuurstraat over van Nieuwerkerk en Linda van der Wal maakte de stap van DVO naar de hoofdstedelingen. De eerste helft was niet slecht te noemen, maar in de tweede helft zakte het scoringspercentage van beide kanten ver weg. Ard Korporaal: “Laten we het er maar op houden dat schieten in de zaal toch echt anders is dan op het veld en dat het feit dat er op het veld geen schotklok is, ook niet mee helpt om snel aan de bal te komen. Ik moet zeggen dat ik ons spel na rust niet heel slecht vond, alleen scoorden we niet.” Erik van Brenk zag hetzelfde: “In de tweede helft maken we teveel fouten en schieten we een te laag percentage. Duidelijk een eerste wedstrijd.” (Uitslag: 11-9)

DSC – LDODK/Rinsma Modeplein
Nieuwkomer in de Ereklasse dit seizoen is DSC. LDODK, met Harjan Visscher (overgekomen van Fortuna) in de basis mocht gelijk in de eerste ronde op bezoek in Eindhoven. DSC begon wat moeizaam en had moeite met de lange aanvallen die LDODK speelde. De Friezen speelden bij vlagen prima korfbal, wat resulteerde in een 5-13 ruststand. “In de tweede helft had het tempo hoger gekund en bovendien schoten we te weinig rendement”, aldus Gerald Aukes. “Maar het allerbelangrijkste is dat we de punten hebben gehaald.” Tjeerd Kooiman, coach van DSC: “Onze voorbereiding was prima, maar je merkt meteen dat de Ereklasse toch een niveautje hoger is dan afgelopen seizoen! Uiteindelijk zijn we goed geëindigd, maar we zullen met elkaar goed moeten kijken wat er in de eerste helft mis ging.” (Uitslag: 14-18)
Deze wedstrijd terugkijken kan hier.

DOS’46 – TOP/IAA fresh
In Nijeveen stonden twee ploegen met een nieuwe trainersstaf tegenover elkaar. Bij DOS’46 zwaaien Henk Jan Mulder en Friso Boode de scepter, bij TOP staat Aad van Rijthoven als hoofdtrainer voor de ploeg. TOP kende veel wisselingen in de selectie met het vertrek van Frank Mostard, Barbara en Maayke Brouwer. Bij DOS’46 vertrok Pascal Frieswijk en beide ploegen kregen een aantal junioren over. De thuisploeg startte scherp en na twintig minuten spelen stond er een 10-1 voorsprong op het bord. Voor rust kon TOP de schade nog iets beperken (13-5 rust) maar in de tweede helft hadden de Sassemers moeite met de verdedigende pressie van DOS’46, dat ook nog eens over alle schijven scoorde. Een ruime uitslag was het gevolg. Mulder: “Naast het resultaat zijn we tevreden over het feit, dat we diverse dingen teruggezien hebben, waaraan we in de voorbereiding veel aandacht besteed hebben. Maar een echte graadmeter was deze wedstrijd hoogstwaarschijnlijk niet.” Van Rijthoven kon voorbij de fikse nederlaag kijken: “De voorbereiding is in een stijgende lijn gegaan en daarin hebben we al wat stapjes gemaakt. In de competitie moeten we flink aan de bak, de weerstand die we tegen DOS’46 kregen hadden we nog niet eerder gehad en dat is wennen. De uitslag was ruim, maar het proces waarin we zitten is belangrijker. We hopen door de zware wedstrijden veel te leren en te ontwikkelen voor de zaalcompetitie.” (Uitslag: 28-12)

Ereklasse B
DVO/Accountor – KZ/Thermo4U
De Bennekommers haalden met Barbara en Maayke Brouwer veel ervaring binnen. Nadat in de voorbereiding zes om zes werd gespeeld, wordt in de competitie vijf om vijf gespeeld. Dat betekent dat er iedere week een andere speler op de bank zal beginnen. Barbara Brouwer startte direct in de basis, zusje Maayke mocht op de bank beginnen. Bij KZ keerde Marjolijn Schenk na een lange blessureperiode terug in de basis en ook Nikki Boerhout, die vorig seizoen zo goed presteerde bij de Koogers, begon met een basisplaats. Bovendien maakte Marijn van den Goorbergh, overgekomen van PKC, zijn debuut in het blauw-zwart. DVO had het lastig in de eerste helft, die eindigde in een 8-8 ruststand. In de tweede helft lag het baltempo hoger maar het duurde nog lang voor het definitieve gaatje geslagen werd. “Uiteindelijk win je met vier verschil. Tegen KZ is dat een prima overwinning, maar ik had liever veel eerder de controle gehad”, aldus een kritische Richard van Vloten. (Uitslag: 16-12)

Oost-Arnhem – PKC/Vertom
De tweede nieuwkomer in de Ereklasse is Oost-Arnhem, waar Jasper Broenink vorig seizoen afscheid nam. De promovendus kreeg meteen in het eerste weekend veldkampioen PKC op bezoek. De Papendrechters pakten een week eerder in de voorbereiding al de Supercup en hebben de eerste prijs van het seizoen dus al binnen. Romy de Rijke beloonde een goede voorbereiding met een basisplaats in de eerste competitiewedstrijd uit in Arnhem, Zita Schröder startte op de bank. Vanaf de start werd duidelijk dat PKC in alle opzichten beter en verder was dan Oost-Arnhem, maar dat is geen schande. Henco Pullen (coach Oost-Arnhem) stond dan ook niet lang stil bij de fikse nederlaag: “We zagen een mooie stijgende lijn in de voorbereiding en daar paste de wedstrijd van zaterdag ook in. We hebben ons vooral op onze eigen aandachtspunten gericht en ook daar hebben we weer een goede stap in gemaakt.” Wim Scholtmeijer: “We zijn weer bezig dit seizoen met nieuwe dingen toevoegen, iets anders spelen en nog beter spelen. Daar hebben we nu een begin mee gemaakt en ik ben daar best tevreden over. Maar het is wel echt een eerste wedstrijd op het veld tegen een tegenstander waarbij, met alle respect, het krachtsverschil groot is. Ik ben benieuwd hoe we ervoor staan tegen DVO volgende week.” (Uitslag: 18-29)

TOP (A) – KCC/CK Kozijnen
Bij TOP Arnemuiden zijn er een aantal nieuwe gezichten bij de dames en een aantal vaste basisspelers sluit pas in de zaal aan bij de selectie. “Het veld kunnen we dan ook mooi inzetten om mensen te laten leren en ontwikkelen”, aldus coach Edwin Coppoolse. Bij KCC keerde Tessa Noordzij terug in de selectie, Koen Collee en Laura van der Linden kwamen in de zomer over van Nieuwerkerk. “Onze voorbereiding was nog niet briljant in het spel, de komende weken willen we stappen gaan zetten in spelontwikkeling en ook de laatste spelers fit krijgen”, aldus Robin Diepenhorst. In Arnemuiden was het de thuisploeg die lang aan de goede kant van de score zat. Halverwege de tweede helft stond het 10-10 en kon het nog alle kanten op, maar de ballen vielen niet meer bij TOP en KCC kon afstand nemen en de punten binnenslepen. Commentaar op de leiding leverde Sanne Alsem (KCC) nog wel een gele kaart op, maar dat bleef verder zonder directe consequenties. “We deden veel goed en waren zeker niet minder dan KCC, maar uiteindelijk gaat het wel om het afronden van je kansen. De zes gemiste strafworpen waren exemplarisch”, lichtte Coppoolse de nederlaag toe. Diepenhorst was ook nog niet geheel tevreden: “Qua spel was het nog niet goed, het was aanvallend lang te onrustig en verdedigend maakten we best wat foutjes met contact maken en het doorverdedigen na de eerste kans. Maar de kop is er af en nu moeten we de nodige stappen in het spel gaan maken.” (Uitslag: 12-16)

Foto: Erik Mulder, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

NKD 2024
Topkorfbal
NKD 2024
Op het veld van Dalto in Driebergen werden zaterdag 22 juni de finales van de D-jeugd, C-jeugd, B-jeugd, A-jeugd en de Ereklasse gespeeld. Nederlands is vijf kampioenen rijker: Dalto D1, TOP C1, PKC B1, Fortuna A1 en DVO 1 pakten de titels op het veld. SKF D1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen D1 Voor Dalto D1 was […]
Lees meer
Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
De vier nummers één uit de kampioenspoules vochten afgelopen weekend om een plek in de Ereklassefinale op 22 juni. Fortuna vs. PKC werd bij KCR in Ridderkerk gespeeld, DOS '46 en DVO stonden op het veld van Unitas/Perspectief in Harderwijk tegenover elkaar. 
Lees meer
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
Competitie Korfbal League Korfbal League 2
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
De slotfase van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 wordt met ingang van het seizoen 2024-2025 gewijzigd. De nummer 1 van de Korfbal League 2 promoveert vanaf komend seizoen rechtstreeks. Daarnaast zijn er play-offs voor een eventuele tweede promovendus. Na de laatste speelronde op zaterdag 22 maart, start op dinsdag 25 maart de […]
Lees meer

Topartikelen

Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal