Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #1: KCC verrast, DVO verslaat vernieuwd TOP

Ereklasse Topkorfbal

Een zonovergoten zaterdag en publiek dat aanwezig mocht zijn bij de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen. Veel beter kon de start van de veldcompetitie niet zijn, al zal niet iedereen er na de eerste duels zo over denken.

Ereklasse A:

DeetosSnel – Blauw-Wit (A)
In Dordrecht opende de thuisploeg de score, maar dat was ook direct de laatste voorsprong voor de rood-witten. Bij Blauw-Wit (A) was er het competitiedebuut van Roos Verheugt (overgekomen van TOP/LITTA), Jordi van Elburg en Stephanie van Geffen (beide overgekomen van DeetosSnel). Coach Erik van Brenk (Mark van der Laan was afwezig) zag dat zijn ploeg via 2-3 naar een 4-12 ruststand uitliep. Ook in de tweede helft kon DeetosSnel niet bijblijven, via 5-15 en 7-20 eindigde het duel uiteindelijk in een ruime 9-21 overwinning voor de Amsterdammers. “Ik ben voor nu vooral tevreden over het feit dat we een constante wedstrijd hebben gespeeld, zowel qua spelniveau als scores”, aldus Van Brenk. Het gebrek aan wedstrijdritme bij de thuisploeg was volgens Wouter Blok (coach DeetosSnel) de voornaamste reden voor de fikse nederlaag. (Uitslag: 9-21)

KCC/CK Kozijnen – Fortuna/Delta Logistiek
Veel versterkingen bij Fortuna, waar Mick Snel en Renée van Ginkel in de basisacht startten. Celeste Split kwam later in de ploeg. Bij KCC maakte Randy Oosting (over van PKC/Vertom) zijn debuut. KCC begon aanvallend sterk en pakte een 7-3 voorsprong, en ondanks dat Fortuna daarna een tandje bijschakelde kon de ploeg van debuterend coach Robin Diepenhorst en Wilrik Wassink prima partij blijven bieden. In de slotfase zette Harjan Visscher Fortuna op een 14-15 voorsprong, maar de thuisploeg bleef knokken en gaf niet op. Dertig seconden voor het einde maakte Oosting de gelijkmaker en bezorgde zijn nieuwe ploeg een punt. “We weten dat we in spel nog de nodige stappen willen maken, maar dit geeft een flinke boost en heel veel vertrouwen naar de toekomst”, aldus Diepenhorst. Fortuna-coach Ard Korporaal was, ondanks het gelijkspel ook niet ontevreden: “Het was een beetje onhandig dat we de voorsprong weggaven, maar ik ben blij dat we allemaal heel zijn gebleven bij onze eerste wedstrijd van een lang seizoen.” (Uitslag: 15-15)

LDODK/Rinsma Modeplein – DOS’46
Het seizoen begon direct met de ‘Derby van het Noorden’ in Gorredijk. Het duel betekende de terugkeer van Marjolijn Kroon op het korfbalveld en het debuut van Dico Dik langs de lijn bij de Friezen. DOS’46 startte scherp, met goede en verzorgde aanvallen, en pakte een 2-6 voorsprong. Het goede afrondingspercentage kon de ploeg uit Nijeveen niet vasthouden, waardoor LDODK terug kon komen naar 7-7 en vervolgens bij rust een kleine voorsprong had (11-7). In de tweede helft kon de thuisploeg verder uitlopen, waar het bij DOS’46 niet lukte om het goede spel te belonen met doelpunten. Tessa Lap was met zes doelpunten de uitblinkster bij de Nijeveners, maar LDODK ging er met de punten vandoor. “Een verdiende nederlaag, maar we gaan met een opgeheven hoofd door om volgende week een goed resultaat neer te kunnen zetten tegen DeetosSnel”, aldus DOS’46-coach Edwin Bouman. Dico Dik (LDODK): “Het eerste kwartier lieten we ons opjagen door een felle tegenstander. Daarna speelden we veel vanuit onze eigen speldiscipline wat zorgde voor veel meer rust en logischer schotkeuzes. Al met al een prima eerste wedstrijd.” (Uitslag: 23-15)

Ereklasse B:

PKC/Vertom – AW.DTV
In een zonnig Papendrecht ging AW.DTV op bezoek bij zaalkampioen PKC. Tot 3-2 konden de Amsterdammers bijblijven, maar daarna kwam PKC los en was er van een echte wedstrijd nog weinig sprake. Erwin Dik (coach AW.DTV) was naderhand duidelijk: “Wij hebben gezien waar het plafond van de korfbalsport ligt. Je hoopt dat PKC een mindere dag heeft, maar in tegendeel was PKC op alle fronten zeer scherp.” Wel moest hij zijn groep complimenteren, ondanks de zware nederlaag bleef de groep bij elkaar. “Voor ons zijn dit wedstrijden waar wij van kunnen leren en mee moeten nemen naar de volgende wedstrijd.” PKC-coach Wim Scholtmeijer erkende dat dit voor zijn ploeg een lekkere start van het seizoen was: “Het krachtsverschil was heel groot. Aanvallend speelden we vrij en afwisselend. We verdedigden als vak in plaats van individueel en konden daardoor veel druk geven. Met een mooi zonnetje en veel publiek, was het leuk om zo te kunnen spelen.” Uitslag: 30-9

TOP/LITTA – DVO/Accountor
Na de rumoerige periode bij TOP, waar al voldoende over gezegd en geschreven werd, stond er een vernieuwde selectie op het veld. Onder andere Jimmy Swikker, die van Fortuna overkwam, had een basisplaats. Bij DVO vertrokken Renée van Ginkel (naar Fortuna) en Jari Hardies (terug naar België), maar kwamen er ter versterking een aantal junioren over. Annelie de Korte maakte haar debuut in de hoofdmacht van de Bennekommers en deed dat met verve. De bezoekers startten scherp en pakten een 2-6 voorsprong in Sassenheim, maar TOP liet zich niet uit het veld slaan en kwam aan de hand van Nick Pikaar en Barbara Brouwer terug tot 10-10. Echter, nog voor rust slaagde DVO er in om opnieuw uit te lopen en met een marge van twee doelpunten te gaan rusten (11-13). Na rust bleef TOP aan het elastiek, maar DVO kon de voorsprong in stand houden en de punten meenemen. “In de eerste helft gingen we teveel mee in de strijd van TOP, in de tweede helft konden we wat meer ons eigen spel gaan spelen en gooiden we de wedstrijd op slot. De doelstelling van te voren was helder, we wilden winnen en dat is ook gelukt. Daar zijn we blij mee”, aldus Richard van Vloten (DVO). Voor TOP was het een ‘nederlaag met perspectief’. Marco Swikker, coach van TOP: “We hebben 100 procent inzet gegeven en er uitgehaald wat mogelijk was. Hoewel ik een hekel heb aan verliezen ben ik stiekem toch wel heel trots op wat de selectie vandaag heeft laten zien.” (Uitslag: 22-26)

TOP (A) – KZ/Thermo4U
Na een jaar zonder competitie, was het zichtbaar wennen voor de thuisploeg. Aanvallend was het in de eerste helft erg matig en bij rust keek de ploeg van Edwin Coppoolse dan ook tegen een 4-8 achterstand aan. Toch was er nog geen vuiltje aan de lucht, want ook bij KZ was het zoeken. In de tweede helft kon TOP het gat dichten en van 4-8 terugkomen tot 8-8, waarna de ploeg beter in de wedstrijd kwam. Met name de verdedigende druk van de dames van TOP, zorgde ervoor dat het dameskwartet van KZ moeilijk los kwam. Dat resulteerde uiteindelijk in een nipte overwinning voor de thuisploeg. Coppoolse was erg tevreden met de winst: “Een geweldige start, wanneer je direct punten kan pakken. Op basis van de tweede helft was de overwinning verdiend.” Tim Bakker, coach van KZ: “Het was een moeizame wedstrijd wat betreft scoren, veel kansen maar weinig goals. Uiteraard hadden we deze wedstrijd moeten winnen, maar in het proces waar we zitten kan dit nou eenmaal gebeuren.” (Uitslag: 12-11)

Foto: Peter van Dieren, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League