Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #10: de reguliere competitie is ten einde

Ereklasse Topkorfbal

De laatste speelronde in de reguliere competitie was maar op één plek écht interessant: wie zou er eerste worden in de Ereklasse B. Dat leek een mooie afsluiter te kunnen gaan worden,  maar niks bleek minder waar. PKC had geen enkele moeite met DVO en eist het thuisvoordeel in de kruisfinale voor zich op.

Hoe de slotfase van de veldcompetitie er in alle klassen uit ziet, lees je hier.

Ereklasse A
DOS’46 – Fortuna/Delta Logistiek
Een wedstrijd die voor DOS’46 vooral in het teken stond van afscheid nemen. Voor coach Herman van Gunst, assistent-coach Rick Wessel en spelers Pascal Frieswijk, Melvin Frieswijk, Kim van Dalen en Wendy Kampijon was het de laatste wedstrijd in het shirt van de Nijeveners. Er werd afgesloten met een nederlaag tegen koploper Fortuna, dat al zeker was van de eerste plaats in de poule en dus het thuisvoordeel in de kruisfinale. Het eerste kwartier ging het nog gelijk op, maar daarna sloeg Fortuna een gaatje (6-12 bij rust). Spannend werd het de tweede helft niet meer, maar beide ploegen staken wel energie in het duel wat het voor het publiek leuk maakte. De Delftenaren blijven na de zaal ongeslagen en treffen in de kruisfinale DVO op eigen veld. (Uitslag: 17-22)

DeetosSnel – KCC/CK Kozijnen
“Dit was niet helemaal zoals we graag het seizoen hadden geëindigd”, aldus Robin Diepenhorst na de verrassende nederlaag tegen hekkensluiter DeetosSnel. KCC zat geen moment in de wedstrijd, waardoor de overwinning voor de Dordtenaren simpelweg verdiend was. “Het had beter gemoeten maar er lang wakker van liggen gaan we niet doen. De ploeg heeft een prima seizoen gespeeld, we gaan genieten van de vakantieperiode en kijken uit naar volgend seizoen waarin we weer een stap vooruit willen gaan zetten”, concludeerde Diepenhorst. (Uitslag: 16-15)

LDODK/Rinsma Modeplein – Blauw-Wit (A)
De bezoekers startten sterk aan het duel in Gorredijk zondagmiddag. Nadat LDODK met 0-3 achter kwam, werd de achtervolging in gezet. En met succes: de achterstand werd omgebogen naar een 6-4 en 9-5 voorsprong. In het slot van de eerste helft kwam Blauw-Wit nog terug tot één verschil, waardoor men met een 10-9 stand de kleedkamers opzocht. Direct na rust was LDODK zeer effectief: met drie snelle doelpunten werd het gat weer vergroot naar vier punten (13-9). Ondanks een gemiste strafworp knokten de Amsterdammers zich terug tot 13-12, maar gelijk komen lukte niet. Van Veen en Marloes Frieswijk, die haar laatste thuiswedstrijd in het shirt van LDODK speelde, zorgden voor een nieuwe marge. De resterende tijd bleef het verschil zo rond de drie goals, tot op 21-18 Frieswijk met een enkelblessure het veld moest verlaten. “Die publiekswissel hadden we iets anders bedacht, nu moest het noodgedwongen”, aldus Gerald Aukes, die verder wel redelijk tevreden was over het verloop van de wedstrijd. In de slotfase kwam Blauw-Wit nog terug en mocht Loraine Vissers met een strafworp nog de aansluitingstreffer maken, maar dat was ook direct het slotakkoord. Erik van Brenk: “LDODK kwam goed uit de rust met direct drie rake afstandsschoten. In mijn optiek wonnen ze hier de wedstrijd. Daarna haakten we wel weer aan en kwamen aantal keer op twee verschil, maar we kwamen er niet meer naast. LDODK heeft terecht gewonnen. Het was een leuke pot korfbal voor een wedstrijd waar niets meer op het spel stond.” (Uitslag: 21-20)

Eindstand EKA

W P
1. Fortuna 10 17
2. LDODK 10 15
3. KCC 10 10
4. DOS’46 10 9
5. Blauw-Wit 10 7
6. DeetosSnel 10 2

 

Ereklasse B
PKC/Vertom – DVO/Accountor
In de Ereklasse B was alleen de strijd om de eerste plek nog onbeslist. Echter, van spanning was absoluut geen sprake in Papendrecht. Bij DVO ontbrak het aan afronding terwijl PKC het aan de andere kant verdedigend goed voor elkaar had. In de eerste helft maakte DVO er nog zes (11-6 rust), in de tweede helft nog slechts vier doelpunten. Voor Julie Caluwé was het de laatste reguliere thuiswedstrijd in het shirt van PKC: zij kreeg een publiekswissel. “Wij mochten geen enkele aanspraak maken op meer. Niemand haalde bij ons het gebruikelijke niveau”, aldus Richard van Vloten tegenover EdeStad.nl. Wim Scholtmeijer: “Aanvallend was het door de wind lastig om verrassend te spelen, maar in het individuele duel hadden we zowel scorend als reboundend voldoende over.” Door de overwinning eindigt PKC als eerste in de poule, wat betekent dat het in de kruisfinale het thuisvoordeel heeft. Zaterdag komt LDODK op bezoek in Papendrecht. DVO reist af naar Delft om het op te nemen tegen Fortuna in de strijd om de veldfinale. (Uitslag: 21-10)

TOP/LITTA – TOP (A)
Een wedstrijd om des keizers baard; beide ploegen waren al zeker van lijfsbehoud en speelden dus nergens meer om. Desalniettemin maakten de ploegen er wel een wedstrijd van. Na de 6-6 pakte TOP (A) een klein gaatje, maar dat kon de thuisploeg weer ongedaan maken voor rust (9-10). Na rust begon TOP (S) met een gemiste strafworp en de Zeeuwen konden uitlopen naar 11-14, maar verzuimde het verschil te vergroten. Een mindere fase van de bezoekers gaf TOP (S) de gelegenheid om terug te komen en een voorsprong te pakken (18-15) en daarmee leek het duel gespeeld. De Sassemers lieten de teugels vieren en Maayke Brouwer kreeg haar publiekswissel. TOP (A) vocht zich met drie goals in korte tijd terug naast TOP (S). Na de 19-18 van Frank Mostard kregen hij en Barbara Brouwer ook een publiekswissel. De slotfase werd nog spannend maar uiteindelijk trok TOP (S) aan het langste eind. Edwin Coppoolse: “In de slotfase waren we slordig en misten we overtuiging in de uitvoering én afronding. Het had zomaar ook andersom uit kunnen pakken. Een waardige afsluiting van het seizoen, helaas zonder een goed resultaat.” (Uitslag: 21-20)

AW.DTV – KZ/Thermo4U
Een wedstrijd die voor KZ nergens meer over ging en dat zag je volgens coach Tim Bakker aan alles. AW.DTV-coach Erwin Dik keek met trots terug op het gewonnen duel: “Een eervolle afsluiting van de Ereklasse. Na de zaal zijn wij gaan verjongen en hebben vijf spelers uit het tweede zeer verdienstelijk in het eerste gespeeld. Tegen KZ startten er drie in de basis. Natuurlijk ben ik blij met de winst, maar het proces van ontwikkeling is de grootste winst geweest.” KZ was al zeker van handhaving, voor AW.DTV zit het avontuur in de Ereklasse er op; de Amsterdammers degraderen en komen volgend seizoen uit in de Hoofdklasse. (Uitslag: 14-13)

Eindstand EKB

W P
1. PKC 10 19
2. DVO 10 16
3. TOP (S) 10 8
4. KZ 10 6
5. TOP (A) 10 6
6. AW.DTV 10 5

 

PROGRAMMA KRUISFINALES
Zaterdag 4 juni
18.00 uur Fortuna/Delta Logistiek – DVO/Accountor
15.30 uur PKC/Vertom – LDODK/Rinsma Modeplein

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap #17
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League Recap #17
Nog maar twee ronden in de reguliere competitie, voor het play-offgeweld losbarst. DVO boekte zaterdagavond een ruime overwinning op Blauw-Wit en voegt zich daarmee bij PKC en Fortuna in de strijd om Ahoy. Koploper PKC versloeg Groen-Geel, terwijl DOS'46 - KCC eindigde in een gelijkspel. Tenslotte hield Unitas zaterdagavond LDODK knap op een gelijkspel, voor de Harderwijkers het eerste punt van het seizoen.
Lees meer
De strijd om Ahoy - deel 3
Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 3
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League