Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #11: kruisfinales

Ereklasse Topkorfbal

In de strijd om een plek in de Ereklassefinale op zaterdag 11 juni aanstaande werd Fortuna enigszins verrassend op eigen veld uitgeschakeld door DVO. De Bennekommers schreven daarmee opnieuw historie; nog nooit werd de landelijke finale gehaald. In de andere kruisfinale was PKC te sterk voor LDODK.

Fortuna/Delta Logistiek – DVO/Accountor
De regerend zaallandskampioen stuitte in de jacht op de dubbel op DVO, dat een week eerder nog hard onderuit ging tegen PKC. Van die offday was zaterdag tegen Fortuna niets meer te zien. De wil om te winnen was bij DVO groter dan bij Fortuna. “Bij ons was het gewoon een beetje op”, concludeerde Ard Korporaal naderhand. “Het is een lang seizoen geweest en iedereen snakt naar vakantie.” Al in de eerste helft pakte DVO een voorsprong, er werd geduldig aangevallen en gezocht naar de juiste kansen. Bij rust was het 9-12 en kon het nog alle kanten op, maar na rust schoot DVO een hoog percentage. “Wij schoten de tweede helft gigantisch slecht, er was niemand die ook maar een beetje in de buurt kwam van zijn normale niveau. Heel matig”, aldus Korporaal. DVO liep uit en hield Fortuna in de tweede helft knap op slechts vijf doelpunten. Richard van Vloten was terecht tevreden: “We hebben goed en geconcentreerd verdedigd en aanvallend selecteerden we naar de beste kans. Het was een wedstrijd met harde duels, maar wij zijn goed overeind gebleven.” Korporaal kon leven met het verlies: “Wij zijn zeer tevreden met het seizoen en met de zaaltitel. Jammer dat het zo’n pak slaag werd maar soms gebeuren die dingen.” (Uitslag: 14-23)

PKC/Vertom – LDODK/Rinsma Modeplein
Bij LDODK was Marloes Frieswijk op tijd hersteld van de enkelblessure die zij in het laatste competitieduel met Blauw-Wit opliep. De thuisploeg kwam gemakkelijk op een 4-0 voorsprong, maar zag daarna hoe LDODK zich terug in de wedstrijd speelde. Gedurende de hele eerste helft bleef het verschil op zo’n twee doelpunten en ging het vrij gelijk op. Vervelend moment was het uitvallen van André Zwart bij LDODK: in een duel bij de zijlijn kwam hij verkeerd terecht waarbij zijn schouder uit de kom raakte. Toch konden de Friezen de rug rechten en aan blijven haken, bij rust was het verschil drie punten. “De eerste helft was genieten, hoog tempo en veel goals”, vond ook Wim Scholtmeijer. Hoe anders was dat de tweede helft, waarin bij beide ploegen het scoringspercentage drastisch daalde. Het werd een trage en zakelijke tweede helft, waarin LDODK aanvallend niet bij machte was om onder de druk van PKC uit te komen. Bovendien was het – met name rondom de rebound – een fysiek harde wedstrijd, waarbij beide coaches naderhand hun vraagtekens zetten bij de toegestane duels. Het leverde bovendien irritaties op richting de arbitrage en Richard Kunst liep tegen een gele kaart op. Al met al kwam de overwinning voor PKC nooit in gevaar. “Ik heb niet direct het gevoel gehad dat we de wedstrijd zouden kunnen verliezen, maar dat kwam puur door het feit dat LDODK er nooit naast kwam. Ik vond niet dat wij veel beter waren, we zaten gelukkig de hele wedstrijd aan de goede kant van de score”, aldus Scholtmeijer. Gerald Aukes was kritisch op het vertoonde spel van zijn ploeg, maar gaf ook aan dat PKC terecht de winnaar was: “We spelen onvoldoende in het plan en maken een aantal individuele fouten in de rebound. In het samenspel laten we steken vallen, verdedigend was het prima maar aanvallend hadden we te weinig discipline om tot echt goede pogingen te komen. PKC was gewoon beter.” (Uitslag: 17-15)

De Ereklassefinale wordt aanstaande zaterdag 11 juni om 19.00 uur gespeeld op het veld van Dalto/Klaverblad Verzekeringen in Driebergen. Het duel tussen DVO en PKC staat onder leiding van Stan de Groot en Peter van der Terp, het duo dat in april ook de Korfbal Leaguefinale floot.

Foto: René van Dam, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

De strijd om Ahoy - deel 3
Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 3
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League