Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #12: PKC wint spannende Ereklassefinale van DVO

Ereklasse Topkorfbal

PKC heeft in Driebergen na een spannende finale de titel in de Ereklasse binnengesleept. Er was een verlenging nodig om tot een winnaar te komen, maar uiteindelijk was het Sanne van der Werff die PKC zo’n dertig seconden voor het einde naar het kampioenschap schoot: 23-24.

Toen de kruitdampen van het afgestoken vuurwerk opgetrokken waren, floot het scheidsrechtersduo Stan de Groot en Peter van der Terp – dat eerder dit seizoen ook de Korfbal Leaguefinale leidde – de wedstrijd in en kon het in groten getale aanwezige publiek er eens lekker voor gaan zitten. In de eerste aanval voor DVO was het direct raak; Koen van Roekel verzilverde een strafworp en opende de score. Aan de andere kant counterde Olav van Wijngaarden direct en daarmee was de toon voor de eerste helft gezet. De doelpunten vielen om en om en hoewel PKC een aantal keer op twee verschil kwam, kon DVO iedere keer weer aanhaken. Op 9-9 miste Richard Kunst een strafworp, maar in de aanval erna maakte hij zijn slippertje direct weer goed. Opvallend was wel dat DVO in het vak met Gertjan Meerkerk en Koen van Roekel veel verdedigende rebounds pakte, waardoor PKC korte aanvallen draaide. Echter, het aanvalsvak van de Bennekommers verzuimde te profiteren. Bij rust had PKC een minieme voorsprong (11-12) maar was de finale verre van gespeeld.

Direct na rust sloegen de Papendrechters een eerste gaatje van drie, van 11-12 werd het 11-14. Een time-out van Richard van Vloten en een wissel (Robbe de Wit kwam voor Menno van der Neut) brachten DVO weer op het goede spoor en Gertjan Meerkerk zette beide ploegen weer op gelijke hoogte: 15-15. Ook bij PKC werd gewisseld, Jelmer Jonker kwam in de aanval voor Arjen van Houwelingen en deed direct wat hij moest doen: scoren. Toch was het momentum bij DVO en drie doelpunten op rij betekenden een 18-16 voorsprong met nog zo’n tien minuten op de klok. Bij een 19-18 stand kon Koen van Roekel de wedstrijd in Bennekoms voordeel beslissen, maar hij miste de opgelegde kans. Bij PKC werd het over de dames gespeeld en dat sorteerde effect: na vier schoten was de vijfde van Sanne van der Werff wel raak. De 19-19 bleef tot het einde van de reguliere speeltijd op het bord, waardoor er twee keer vijf minuten verlenging gespeeld werd. Ook in de extra tijd bleef het spannend; DVO pakte steeds een puntje voorsprong maar kon niet voorkomen dat PKC steeds weer gelijk kwam. Na de 23-23 van Zita Schröder kwamen zij en Annelie de Korte ongelukkig in botsing. Schröder kon niet verder en Caluwé kwam in haar plaats. De slotfase van de wedstrijd was bloedstollend spannend maar zo’n dertig seconden voor het einde was het Van der Werff die PKC voor het eerst in lange tijd weer op voorsprong zette. Aan de andere kant kreeg DVO nog een aanval voor de gelijkmaker, maar Meerkerk zag zijn schot ongelukkig uit de korf draaien. Teleurstelling en tranen bij DVO, dat na een bijzonder goed zaalseizoen voor het eerst in de historie van de club op het veld in de finale stond. Blijdschap bij PKC, dat na de deceptie in Ahoy nu wel de titel opeiste. (Uitslag: 23-24)

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Korfbal League in de media #12
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League in de media #12
Wat brachten de (online) media over deze speelronde vol verrassingen? Zoals elke maandag na een Korfbal Leagueweekend vind je het overzicht hieronder. Alle eerder verschenen artikelen vind je op de mediapagina.
Lees meer
Hoofdklasse Round-Up: geen verrassingen
Hoofdklasse Topkorfbal
Hoofdklasse Round-Up: geen verrassingen
Slechts vier wedstrijden in de Hoofdklasse afgelopen weekend, waarin zich geen grote verrassingen voordeden. Ook op de ranglijst veranderde er daardoor weinig: het blijft spannend bovenin beide poules, met minimale onderlinge verschillen.
Lees meer
Korfbal League Recap #15
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #15
In de vijftiende speelronde van de Cashback World Korfbal League is er één beslissing gevallen: Blauw-Wit heeft zichzelf verzekerd van handhaving. PKC had zich dit weekend kunnen plaatsen voor de play-offs, maar de koploper wist deze kans niet te verzilveren: in een bloedstollende wedstrijd werd er verloren van LDODK.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Selectie World Games 2022 bekend
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #9: alle kruisfinalisten bekend