Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #2: DSC verslaat Blauw-Wit, PKC en DVO in evenwicht

Ereklasse Topkorfbal

Speelronde twee werd vooral een strijd tegen de weersinvloeden. De wind en de regen maakten het veel ploegen behoorlijk moeilijk, wat terug te zien is in de uitslagen. In Amsterdam pakte DSC de eerste punten tegen Blauw-Wit en in de Ereklasse B hielden PKC en DVO elkaar in evenwicht.

EKA
LDODK/Rinsma Modeplein – DOS’46

Herfstige omstandigheden zaterdagavond in Gorredijk, waardoor de doelpunten duur waren. DOS’46 begon het beste, maar beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd en trokken de eerste helft gelijk op, waarbij de Nijeveners iedere keer het voortouw hadden. Voor rust sloeg DOS’46 een gaatje, met een 8-10 ruststand als gevolg. Na rust kwam LDODK sterk terug en kwam bij 11-10 voor het eerst op voorsprong. Het duurde lang voor er weer gescoord werd, maar DOS’46 doorbrak de doelpuntendroogte als eerst en boog de achterstand weer om naar een voorsprong. Er volgde een spannende slotfase met stevige duels aan beide kanten, waarin Ran Faber, kersvers international, vlak voor tijd de winnende binnenschoot. Gerald Aukes: “We begonnen met name in verdedigend opzicht te slap, dat hebben we in de tweede helft wel aangescherpt. In vergelijking met vorige week creëren we een kwart minder aantal pogingen, de weersomstandigheden waren daarop uiteraard van invloed. Maar er zaten veel leerzame momenten in waarmee we verder kunnen.” Henk Jan Mulder: “Over de eerste helft zijn we tevreden. We konden veel druk uitoefenen op LDODK en de ruststand van 8-10 was denk ik niet onverdiend. Na de pauze kwamen wij in de verdediging meer onder druk te staan, ook omdat Julian Frieswijk meer reboundkracht bracht. Maar verdedigend bleef het wel stabiel. Ons grootste manco was, dat we na de rust aanvallend teveel vervielen in statische oplossingen. Overall was een puntendeling misschien terecht geweest. Maar we hebben weer genoeg goede dingen gezien.” (Uitslag: 14-13)

Blauw-Wit (A) – DSC
Vanaf het begin van de wedstrijd was DSC de bovenliggende partij in Amsterdam. Met name het overwicht in de rebound zorgde ervoor dat de Eindhovenaren veel konden herhalen en aan de goede kant van de score zaten. Bij rust was het verschil één doelpunt, maar direct na rust liep DSC uit. Een gat van vier punten bleek niet meer te overbruggen voor Blauw-Wit, dat in de eindfase het beste van het spel had. Charlie Kooiman, die de zieke Tjeerd Kooiman verving: “De eerste helft was het soms wat onrustig, maar er zat veel energie in het spel en we hadden veel herhalingen. In de tweede helft liepen we goed uit, maar in de eindfase schoot Blauw-Wit nog een paar ballen binnen waardoor het de laatste drie minuten nog wel even spannend was.” Erik van Brenk: “We hebben kansen gehad voor een gelijkspel, maar dit lukte net niet. We waren te wisselvallig, in de eindfase hebben we ons beste spel gespeeld maar dat is te weinig om aanspraak te maken op een overwinning.” (Uitslag: 17-18)

TOP/IAA fresh – Fortuna/Delta Logistiek
In de eerste helft had de wind vrij veel invloed op het spel, met name aan de kant van Fortuna. Nick Pikaar schoot de eerste helft goed bij TOP, Fortuna had wel heel lange aanvallen maar kwam in eerste instantie moeilijk tot scoren. Het grootste deel van de eerste helft zat TOP aan de goede kant van de score, maar vier doelpunten van Daan Preuninger hielpen Fortuna in het zadel (7-8 rust). Na rust schakelden de Delftenaren een tandje bij, met name Nik van der Steen was belangrijk met een aantal doelpunten. Uiteindelijk boekte Fortuna een goede overwinning, vond ook Ard Korporaal: “De uitslag geeft de verhoudingen wel een beetje weer”. Voor TOP is de nederlaag tegen de regerend zaalkampioen geen schande: “Tot de rust zaten wij prima in de wedstrijd, maar na rust zie je Fortuna een tandje bijzetten en krijgen we het zwaar. Uiteindelijk wordt het 12-22, waarbij wij aanvallend geen vuist meer konden maken. Toch houden we een prima gevoel over aan deze wedstrijd en als wij zo door ontwikkelen hebben we daar profijt van in de zaal.” (Uitslag: 12-22)

Stand EKA:

W P
1. Fortuna 2 4
2. LDODK 2 4
3. DOS’46 2 2
4. DSC 2 2
5. Blauw-Wit 2 0
6. TOP 2 0

 

EKB
KCC/CK Kozijnen – Oost-Arnhem
“Een gemiste kans om een goed resultaat te halen”, noemde Henco Pullen de nederlaag tegen KCC. In Capelle werd door de thuisploeg voor de wedstrijd nog even stil gestaan bij het feit dat er met Bo Oppe een kersverse international op het veld stond. Oost-Arnhem begon goed en geconcentreerd, terwijl het aan de andere kant lang duurde voor dat KCC op stoom kwam. De bezoekers pakten een 1-3 voorsprong maar daarna kreeg KCC meer grip op de wedstrijd en draaide de achterstand om in een 8-4 voorsprong. De tweede helft liet een bijna identieke situatie zien, waarbij het lang duurde voor KCC tot scoren kwam, maar toen het ging lopen vergrootte de ploeg van Wilrik Wassink en Robin Diepenhorst het gat naar zes verschil. Diepenhorst: “Verdedigend speelden we een goede wedstrijd met als gevolg een groot verschil in afrondingsmomenten. Er werd goede energie in de wedstrijd gestoken door het team en daardoor zetten we ook een stap voorwaarts in de uitvoering.” (Uitslag: 16-10)

PKC/Vertom – DVO/Accountor
Vorige week sprak Wim Scholtmeijer nog uit te hopen op een echte krachtmeting tegen DVO. Dat werd meer een krachtmeting tegen de elementen, waardoor het schotpercentage van beide ploegen erg laag was. PKC had in de eerste kwart het initiatief en kwam via 5-3 op 6-4. Daarna nam DVO, waar Maayke Brouwer haar competitiedebuut maakte, het stokje over en bij rust was het 6-7. In de tweede helft werden de doelpunten nog schaarser, maar PKC nam opnieuw de leiding. Gertjan Meerkerk, die op de bank begon deze week, maakte uiteindelijk de gelijkmaker. “Met een straffe wind over het veld was het weer zeker niet optimaal, maar ik denk dat een gelijkspel de verhoudingen goed weergeeft”, aldus DVO-coach Richard van Vloten tegenover EdeStad. Scholtmeijer: “Ik wil de weersomstandigheden niet als excuus opgeven, maar als je twee topploegen hebt die beide niet verder komen dan tien doelpunten dan zegt dat een heleboel denk ik. Hoeveel waarde moet je hier aan hechten, dat is wel een vraagteken.” (Uitslag: 10-10)

KZ/Thermo4U – TOP (A)
“Tot de laatste minuut was het een wedstrijd, waarbij we kans hadden op een goed resultaat”, vatte Edwin Coppoolse (TOP) het duel met KZ samen. Ook in Koog aan de Zaan had het weer invloed op het schotpercentage, zoals dat op eigenlijk alle velden het geval was. Vorige week miste TOP nog zes strafworpen, de vier die de Zeeuwse formatie zaterdag kreeg, werden allemaal benut. In de eerste helft speelden de bezoekers prima, bij rust stond het dan ook 8-8 en was er nog van alles mogelijk. Na rust sloeg KZ een gaatje en dat kreeg TOP niet meer gerepareerd. “We hebben een goed gevoel overgehouden aan deze wedstrijd”, aldus Coppoolse. “De nieuwelingen pakten het uitstekend op en dat is de grootste winst in deze fase. Aanvallend mag het nog constanter en effectiever maar gezien de manier waarop de groep dingen al heeft opgepakt, hebben we vertrouwen dat dat ook goed gaat komen.” KZ-coach Tim Bakker keek terug op een lastig duel: “We creëerden veel kansen, maar door het weer hadden we moeite met scoren. Verdedigend waren we wat slordig, dat moet beter.” (Uitslag: 15-13)

Stand EKB:

W P
1. KCC 2 4
2. PKC 2 3
3. DVO 2 3
4. KZ 2 2
5. TOP (A) 2 0
6. Oost-Arnhem 2 0

 

Foto: Ilse Schaffers, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse Round-Up
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up
Drie weken na de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy, werd afgelopen weekend de Ereklasse weer hervat. In beide poules waren er weinig verrassingen, alleen DVO verspeelde punten in Koog aan de Zaan.
Lees meer
Beachkorfbal toegevoegd aan World Games 2025
Beachkorfbal Internationaal
Beachkorfbal toegevoegd aan World Games 2025
Deze week werd bekend dat beachkorfbal is toegevoegd aan het programma van de World Games 2025. Deze editie vindt plaats in Chengdu, China. Naast beachkorfbal, blijft ook zaalkorfbal (8 tegen 8) een onderdeel op de World Games. Beachkorfbal zal worden gespeeld in een 4-tegen-4-format. In beide korfbaldisciplines zullen acht teams meedoen. Meer informatie vind je […]
Lees meer
Zita Schröder toegevoegd aan TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal
Zita Schröder toegevoegd aan TeamNL Korfbal
Bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode maken bekend dat Zita Schröder (PKC/Vertom) is toegevoegd aan de selectie van TeamNL Korfbal. Schröder krijgt daarmee de Topsportstatus van het NOC*NSF. De 27-jarige Schröder was het hele seizoen een vaste waarde bij PKC/Vertom, waarmee ze onlangs nog de Kenonz Korfbal Leaguefinale in Ahoy won. In 2022 werd […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League