Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #3: LDODK wint ruim in Delft, TOP (A) pakt eerste punten

Ereklasse Topkorfbal

In de Ereklasse A won LDODK zaterdag verrassend ruim van Fortuna, terwijl DOS’46 een hele kluif had aan DSC. In de Ereklasse B pakte TOP (A) de eerste punten van het seizoen en had DVO weinig moeite met KCC.

EKA:
DOS’46 – DSC
De thuisploeg kende zaterdag een goede start en kwam via 3-0 op een 5-2 voorsprong. Na zo’n vijftien minuten spelen kwam DSC beter in de wedstrijd en langzaam maar zeker kropen de Eindhovenaren dichterbij. Halverwege de wedstrijd was het verschil nog slechts één goal (7-6). Direct na rust kwam DSC op voorsprong, maar die werd door DOS’46 aan de hand van Mart Vrielink ongedaan gemaakt. De bezoekers konden nog één keer aanhaken, maar Christian Dekkers hielp DOS’46 uiteindelijk aan de winst. Henk Jan Mulder (DOS’46): “Voor de rust hadden we genoeg kansen om met een grotere voorsprong de rust in te gaan. Over ons aanvalsspel in de tweede helft ben ik niet tevreden en ik vermoed de spelers zelf ook niet.” Tjeerd Kooiman (DSC): “Aanvallend hebben we de hele wedstrijd meer pogingen gehad dan DOS’46 maar we schoten een heel laag percentage.” (Uitslag: 13-12)

Fortuna/Delta Logistiek – LDODK/Rinsma Modeplein
“Winnen is altijd leuker”, antwoordde Ard Korporaal op de vraag hoeveel waarde hij hecht aan de ruime nederlaag tegen LDODK. Echter, Fortuna kon alleen in de beginfase mee met LDODK. Bij rust was het verschil nog maar vier punten, maar in de tweede helft liepen de Friezen uit naar een ruime overwinning. Vooral de dames waren belangrijk: Marjolijn Kroon maakte zes van de elf damesdoelpunten in Delft. “We speelden echt als team en wilden voor elkaar werken”, volgens Erwin Zwart op de website van LDODK. Ard Korporaal: “We schoten heel slecht, in een week waarin alle mannen ziek waren. Slechts negen doelpunten uit 98 kansen.” (Uitslag: 9-18)

TOP/IAA fresh – Blauw-Wit (A)
Een verdiende overwinning voor Blauw-Wit, aldus zowel winnende coach Erik van Brenk als Aad van Rijthoven van TOP. “Jammer en ook onnodig”, vond Van Rijthoven. Toch kon TOP de bezoekers in de eerste helft redelijk bijbenen. Het initiatief was wel bij Blauw-Wit, dat via 2-6 uit liep naar een 7-10 ruststand. TOP kwam goed uit de rust en verkleinde het verschil tot één doelpunt (10-11). Daar strandde het Sassemse schip: Blauw-Wit herpakte zich en liep uit naar 11-17. De wedstrijd was gespeeld en Blauw-Wit, met Niels Stuurstraat die zijn basisdebuut bekroonde met vijf goals, pakte de eerste punten van dit seizoen. Van Rijthoven: “Het is jammer dat geen vuist konden maken en niet de strijd aan konden gaan met Blauw-Wit. Dat had zaterdag echt gekund.” Van Brenk: “We hadden de hele wedstrijd het initiatief. Na rust begonnen we niet goed, met teveel slordigheden, maar daarna pakte het team het weer goed op.” (Uitslag: 12-22)

Oost-Arnhem – TOP (A)

Het leek er lang niet op dat TOP in Arnhem de punten binnen zou halen. De Zeeuwen liepen bijna de hele wedstrijd achter de feiten aan. Het ene vak had moeite met scoren, maar had het verdedigend wel goed op orde. Oost-Arnhem stond in de tweede helft op een 13-9 voorsprong en leek op de winst af te stevenen maar enkele wissels brachten de ommekeer bij TOP. Willemijn Bouwens maakte haar rentree na een lange knieblessure en was direct belangrijk voor haar ploeg. Ze benutte een strafworp en maakte even later het winnende doelpunt. Edwin Coppoolse: “Het was niet de beste wedstrijd maar ik ben wel blij dat we nu de punten een keer gepakt hebben. In de slotfase maakte het vak dat het scorend lastig had dankzij de ingebrachte wissels het verschil.” (Uitslag: 14-15)

DVO/Accountor – KCC/CK Kozijnen
Na het 10-10 gelijkspel vorige week tegen PKC, boekte DVO zaterdag een ruime overwinning op KCC. Al in de eerste helft was het verschil gemaakt, want de Bennekommers pakten een 5-0 voorsprong voor KCC het eerste doelpunt kon maken. Het lukte KCC niet echt om dichterbij te komen en de 11-5 ruststand was een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen binnen het veld. Na rust ging DVO vrolijk verder waar het gebleven was. Bij 20-9 was er allang geen sprake meer van spanning, maar KCC kon de schade nog enigszins beperken in de slotfase. Desalniettemin baalde Robin Diepenhorst van de nederlaag. “We hadden er graag korter bijgezeten, maar dat is niet gelukt. Credits voor de discipline, de uitvoering en de kracht van DVO maar wij moeten daar meer tegenover zetten. Een duidelijke les dat we met meer lef en kracht dit soort wedstrijden moeten spelen.” (Uitslag: 23-15)

PKC/Vertom – KZ/Thermo4U
“Het duurde wat mij betreft langer dan noodzakelijk was voor we het beslissende gat hadden gemaakt”, aldus Wim Scholtmeijer na de winst op KZ. De uitslag was redelijk representatief voor het krachtsverschil op het veld, PKC was de hele wedstrijd de bovenliggende partij maar hield KZ lang in de wedstrijd. “Ik vond dat wij redelijk speelden. Bij vlagen werd er goed verdedigd, maar we gaven teveel kansjes weg. Vooral kansen die KZ graag neemt. Door die disciplinaire foutjes kon KZ bijblijven. Toen het verschil naar vier was, was de wedstrijd wel gespeeld”, aldus Scholtmeijer. (Uitslag: 17-14)