Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #4: DOS’46 koploper EKA, PKC en DVO winnen ruim

Ereklasse Topkorfbal

Na winst op Blauw-Wit (A) is DOS’46 nu alleen koploper in de Ereklasse A. Concurrent Fortuna won ook en staat, net als LDODK, op één punt achter de Nijeveners. In de Ereklasse B gaan PKC en DVO nog altijd ongeslagen aan kop na opnieuw ruime zeges.

Ereklasse A

DeetosSnel – Fortuna/Delta Logistiek
In Dordrecht schoot Fortuna (zonder Thomas Reijgersberg en Joren van Nieuwenhuijzen) uit de startblokken en al voor rust was het beslissende gat geslagen (4-12 rust). In de tweede helft kon DeetosSnel beter bijblijven en ontliepen beide ploegen elkaar op scorend vlak niet veel. Echter, de winst kwam voor Fortuna niet meer in gevaar. Ard Korporaal: “Qua schoten was het vergelijkbaar met vorige week (tegen Blauw-Wit (A), red), wij namen een keer zoveel schoten als DeetosSnel. Maar nu schoten we gelukkig wel enigszins op niveau.” Wouter Blok over de lastige middag op eigen veld: “Ik had niet anders verwacht, als je kijkt wat er tegenover ons staat. Maar ik ben vooral trots op het team, hoe ze als team overeind blijven en in staat zijn een goede tweede helft neer te zetten.” (Uitslag: 13-23)

DOS’46 – Blauw-Wit (A)
“Helaas terecht verloren, maar dat had in mijn optiek niet gehoeven”, aldus Erik van Brenk over de nederlaag tegen DOS’46. Het was juist Blauw-Wit dat sterk startte en veel druk naar binnen gaf. “Wij liepen een beetje achter de feiten aan”, analyseerde Edwin Bouman de eerste helft. Bij rust was het verschil drie (7-10) maar na rust kon DOS’46 de achterstand omdraaien naar een 13-10 voorsprong, met name door doelpunten van Eline van Veldhuisen en Leander Zwolle. De Amsterdammers kwamen nog wel terug in de wedstrijd al bleef DOS’46 aan de goede kant van de score. In de slotfase werd het nog spannend, maar het publiek ging achter de thuisploeg staan en schreeuwde de Nijeveners naar de overwinning. “We hebben terecht gewonnen, maar het baart me wel zorgen dat we weer moeilijk starten”, aldus Bouman. Over het feit dat Max Malestein niet in het eerste speelde, naar aanleiding van een voorval in de wedstrijd tegen KCC, wilde Bouman niet teveel kwijt: “Ik wil het niet groter maken dan het is, er zijn maatregelen genomen in lijn met de afspraken die we als groep gemaakt hebben.” Bij Blauw-Wit kreeg Kenny Lauf een gele kaart. Van Brenk: “Er waren leuke en stevige duels tussen Kenny Lauf en Pascal Frieswijk waarin grenzen werden opgezocht door beide, maar een gele kaart was wat overdreven. Na KCC is dit de tweede wedstrijd waarin we een kwart niet scoren en dan komen we dus net tekort. Een wisselvallige wedstrijd waar we van kunnen leren, zowel qua spel als mentaal.” (Uitslag: 20-19)

LDODK/Rinsma Modeplein – KCC/CK Kozijnen
Beide coaches waren het er over eens: de puntendeling in Gorredijk was over de hele wedstrijd gezien een terechte uitkomst. Dico Dik: “De eerste helft verliezen we van een gedreven en vrij spelend KCC.” Robin Diepenhorst: “We speelden een prima eerste helft met veel kracht en overtuiging. Misschien hadden we een groter gat moeten slaan voor rust.” Na rust (10-14 ruststand) verzuimde LDODK, zonder de geblesseerde Marjolijn Kroon, de eerste tien minuten te scoren maar ook KCC viel aanvallend teveel stil. In het restant van de wedstrijd kon de thuisploeg de achterstand ombuigen naar een 20-18 voorsprong, maar die konden de Friezen niet vasthouden. “Dat hadden we over de streep moeten trekken”, aldus Dik. Aan de andere kant waren Diepenhorst en Wassink niet helemaal ontevreden: “Voor ons is dit weer goede bagage richting de rest van het seizoen en een prima punt.” (Uitslag: 20-20)

Stand in de Ereklasse A

W P
1. DOS’46 4 6
2. Fortuna 4 5
3. LDODK 4 5
4. KCC 4 4
5. Blauw-Wit (A) 4 4
6. DeetosSnel 4 0

 

Ereklasse B

PKC/Vertom – TOP (A)
“We weten dat PKC een surplus heeft aan individuele kwaliteiten en dat dit voor ons niet de wedstrijden zijn die onze positie straks bepalen”, aldus Edwin Coppoolse na de wedstrijd. In de eerste helft kon TOP nog enigszins bij PKC blijven (9-6 rust), ook omdat het aanvallend in één van de Papendrechtse vakken erg matig was. Na rust maakte PKC het gat groter en toen de thuisploeg halverwege de tweede helft een run van vijf goals maakte was de wedstrijd wel gespeeld. “In de tweede helft waren we gelukkig in staat om bij te schakelen en zag ik in het veld wat meer plezier en beter korfbal in beide vakken. Arjen van Houwelingen vormde samen met Olav van Wijngaarden een heerlijk duo voor de meiden om mee te spelen”, aldus Wim Scholtmeijer. Coppoolse: “Met een degelijk georganiseerd collectief wilden we op onbevangen wijze de thuisploeg er wel voor laten werken. Daar zijn we wat mij betreft het grootste gedeelte van de wedstrijd in geslaagd. Qua spel deden we het goed, maar tegen de individuele klasse in de afronding kun je niet opboksen.” (Uitslag: 24-14)

TOP/LITTA – KZ/Thermo4U
Winst was het enige dat telde voor beide ploegen, voorafgaand aan de wedstrijd. Beide ploegen begonnen dan ook met veel energie aan het duel. TOP maakte uitstekend gebruik van de verdedigende foutjes van KZ en schoot een hoog percentage in de eerste helft (11-6 rust). In de tweede helft had KZ het verdedigend beter voor elkaar maar de Koogers konden niet voorkomen dat TOP verder uitliep. Pas na elf minuten spelen in de tweede helft kwam KZ tot scoren. In het laatste deel van de wedstrijd zakte TOP in en ging KZ beter schieten, maar het mocht niet meer baten voor de ploeg van Tim Bakker: “In de eerste helft deden we het verdedigend niet handig, dat hadden we in de tweede helft beter op orde. Helaas begonnen we zelf te laat met scoren.” Uitschieter aan de kant van TOP was Jimmy Swikker met vijf doelpunten. Marco Swikker (coach TOP): “Driekwart van de wedstrijd waren wij de betere ploeg, vooral door keihard te werken. Het laatste kwartier was de tank leeg maar de winst kwam gelukkig niet meer in gevaar. Ik ben heel trots op de selectie.” (Uitslag: 18-16)

AW.DTV – DVO/Accountor
“Gewoon verloren van een zeer goede ploeg”, was de conclusie van Erwin Dik. In de eerste helft had AW.DTV de handen vol aan Gertjan Meerkerk, die zes uit twaalf schoot. Daardoor liepen de Amsterdammers vanaf het begin achter de feiten aan. Bovendien stond DVO goed te verdedigen, getuige ook de 4-12 ruststand. Na rust kon DVO verder gaan waar het gebleven was, en was er voor de Bennekomse ploeg geen vuiltje aan de lucht. Na vier wedstrijden heeft DVO de volle acht punten, net als PKC. Richard van Vloten: “Verdedigend was het meer dan prima. Aanvallend bleef één vak de eerste helft wat achter, maar in de tweede helft was dat ook veel efficiënter.” Dik: “DVO was een maatje te groot voor ons, onze winst zit in het leren van dit soort wedstrijden. Al voelt dat niet fijn.” DVO speelt in de laatste speelronde voor de zaal tegen medekoploper PKC, AW.DTV gaat op bezoek bij KZ dat net als de Amsterdammers nog geen punten heeft. (Uitslag: 10-28)

Stand in de Ereklasse B

W P
1. PKC 4 8
2. DVO 4 8
3. TOP (A) 4 4
4. TOP (S) 4 4
5. KZ 4 0
6. AW.DTV 4 0

 

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League