Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #5: Fortuna en PKC sluiten eerste helft veld af als koploper

Ereklasse Topkorfbal

Een regenachtige laatste competitieronde in de Ereklasse. In zowel de Ereklasse A als de Ereklasse B speelden de nummers één en twee tegen elkaar en werd beslist wie er als ‘Herbstmeister’ de zaal in zou gaan.

Ereklasse A

Fortuna/Delta Logistiek – DOS’46
DOS’46 – zonder Max Malestein, die opnieuw in het tweede speelde – begon goed en pakte een voorsprong, maar daarna kwam Fortuna beter in de wedstrijd met name door goede afstandsschoten. Vooral Nik van der Steen was on fire, hij maakte uiteindelijk zeven doelpunten uit drieëntwintig pogingen. Halverwege stonden de Delftenaren vier punten voor (11-7). Na rust kwam DOS’46 terug in de wedstrijd, en met nog drie minuten te spelen was het gat nog slechts één punt (19-18). “We probeerden nog iets te forceren met wissels maar dat lukte niet”, aldus Edwin Bouman. Fortuna kon opnieuw uitlopen en met deze winst gaat de ploeg van Ard Korporaal als (gedeeld) koploper de zaal in. “Een verdiende overwinning”, vond Korporaal. Ook Bouman was, ondanks de nederlaag, niet ontevreden. “We speelden sterk en hebben veel goede kansen gehad.” Bij DOS’46 werd Christian Dekkers topscorer met zes doelpunten. (Uitslag: 21-18)

KCC/CK Kozijnen – DeetosSnel
“Fijn om een overwinning bij te schrijven, maar we hebben het lastig gehad met DeetosSnel”, aldus Robin Diepenhorst na het duel. Het waren de Dordtenaren die de score openden, maar vervolgens bleef KCC de hele wedstrijd aan de goede kant van de score. “We hebben nooit de wedstrijd definitief in het slot weten te gooien, dat hadden we beter kunnen doen”, vond Diepenhorst. Wouter Blok: “Voor rust gingen we te slordig om met onze kansen, vier verschil achter met rust (9-5, red.) was niet nodig.” Na rust bouwde KCC de voorsprong zelfs uit tot zes verschil, maar DeetosSnel bleef knokken en goed mee scoren. Echter, uiteindelijk kwam de ploeg net te kort voor de winst. “Uiteindelijk spelen we een goede tweede helft en misschien was er wel meer te halen, maar het mocht niet zo zijn”, aldus Blok. (Uitslag: 19-17)

Blauw-Wit (A) – LDODK/Rinsma Modeplein
Een belangrijke wedstrijd voor LDODK: immers verlies zou betekenen dat de Friezen op de vijfde plaats terecht zouden komen, winst was een gedeelde eerste plaats met Fortuna. Het werd het laatste, al was het wel spannend in Amsterdam. Beide ploegen waren behoorlijk gelijkwaardig aan elkaar, getuige ook de 13-13 ruststand. Na rust pakte LDODK een kleine voorsprong maar Blauw-Wit counterde goed. “Op dat moment kregen we te makkelijk goals tegen”, aldus aanvoerder Erwin Zwart in een interview bij Omrop Fryslân. Toch gingen de punten uiteindelijk mee terug naar Friesland. Erik van Brenk: “De individuele kwaliteiten bij LDODK gaven vandaag uiteindelijk de doorslag.” Dico Dik: “Ik heb goede strijd gezien vandaag. In de eerste helft was het stuivertje wisselen, in de tweede helft speelden we rustiger en met meer overleg, waardoor we tot meerdere kansen per aanval konden komen. Nu lekker door naar de zaal.” (Uitslag: 20-22)

Stand in de Ereklasse A

W P
1. Fortuna 5 7
2. LDODK 5 7
3. DOS’46 5 6
4. KCC 5 6
5. Blauw-Wit 5 4
6. DeetosSnel 5 0

 

Ereklasse B

DVO/Accountor – PKC/Vertom
In de laatste wedstrijd van dit najaar werd bepaald wie er als ‘Herbstmeister’ van de EKB de zaal in zou gaan. DVO – met opnieuw Annelie de Korte in de basis – ging prima van start. Diezelfde De Korte was scherp in de beginfase met twee goals en al gauw stond PKC op een 4-0 voorsprong. Wim Scholtmeijer zag zichzelf genoodzaakt een time-out te nemen. “We waren best tevreden over de manier van organiseren van de aanval, alleen de bal wilde er niet in. Dat kan, wat ik niet goed vond is dat er een soort van moedeloosheid ontstond.” Bij rust stond DVO nog twee goals voor (6-4), en in de eerste twaalf minuten na rust liepen de Bennekommers uit naar 11-7. Echter, daarna stokte het scorend bij DVO en vielen bij PKC de ballen wel. Richard van Vloten: “Na rust vallen we enorm terug en vervallen in geforceerde aanvallen zonder een doelpunt te maken. Zonde, maar met acht punten als nummer twee de zaal in is natuurlijk prima.” Scholtmeijer: “In de tweede helft zag ik meer emotie en beleving, daar ben ik blij om. DVO is gewoon een heel goede ploeg waar we het altijd lastig mee hebben.” (Uitslag: 11-14)
Livestream (vanaf 1.30.00)

TOP (A) – TOP/LITTA
Weinig doelpunten in Arnemuiden, niet alleen door de lastige weersomstandigheden maar ook omdat beide ploegen een laag percentage schoten. Kansen waren er genoeg, maar de 6-3 ruststand was wat mager, vond ook Edwin Coppoolse: “De eerste helft hadden we een hogere score neer moeten zetten, maar we waren aanvallend de hele middag wat onrustig.” In de tweede helft konden de bezoekers puntje voor puntje dichterbij komen en met nog vier minuten te spelen stond het weer gelijk (11-11). Een vrije bal die verzilverd werd door de thuisploeg en een gemiste strafworp bij de Sassemers leverde TOP (A) uiteindelijk de winst op. Marco Swikker: “In de eerste helft waren we niet scherp en ook al pakten de wissels in de tweede helft op zich goed uit, we kregen de goals te makkelijk tegen. Als team waren we een tandje minder dan vorige week.” (Uitslag: 13-12)

KZ/Thermo4U – AW.DTV
“Vooraf teken je voor een gelijkspel tegen KZ, maar gezien het verloop van de wedstrijd hadden er twee punten ingezeten”, baalde Erwin Dik. Ook Tim Bakker had gehoopt op meer: “In de eindfase missen we de winnende strafworp.” AW.DTV had eigenlijk de hele wedstrijd het initiatief in handen. KZ maakte in de eerste helft teveel overtredingen en gaf op die manier teveel makkelijke kansen weg, waar de Amsterdammers dankbaar gebruik van maakten (8-10 rust). In de tweede helft deed de thuisploeg dat beter en werd de achterstand van weggepoetst. AW.DTV had de zege in handen, maar moest genoegen nemen met een gelijkspel. Dik: “Dit is een goede opsteker richting de zaal, maar wij zullen nog wel stappen moeten maken.” (Uitslag: 16-16)

Stand in de Ereklasse B

W P
1. PKC 5 10
2. DVO 5 8
3. TOP (A) 5 6
4. TOP (S) 5 4
5. KZ 5 1
6. AW.DTV 5 1

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Erik Mulder, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League