Ereklasse Round-Up #5: Geen verrassingen in laatste veldwedstrijden

Ereklasse Topkorfbal

De vijfde speelronde was alweer de laatste op het veld voor de Ereklasseploegen dit najaar. LDODK gaat, na winst op Blauw-Wit zondagmiddag, ongeslagen de zaal in. In de EKB delen DVO en PKC de koppositie, laatst genoemde haalde op eigen veld flink uit tegen TOP (A).

EKA
TOP/IAA fresh – DSC
De Sassemers sluiten de eerste helft van dit veldseizoen af zonder punten, in de laatste wedstrijd voor de zaal werd er verloren van DSC. Volgens Aad van Rijthoven had er zaterdag wel meer ingezeten voor zijn ploeg: “Belangrijk voor ons is dat het rendement omhoog gaat, want we pakken voldoende schoten.” De wedstrijd in Sassenheim was rommelig, met veel passfouten aan beide kanten. TOP pakte de eerste voorsprong (3-1) en speelde goede aanvallen, maar kon niet voorkomen dat DSC, met een belangrijke rol voor Thije Anteunisse, langszij en op voorsprong kwam. Twee gemiste strafworpen op belangrijke momenten hielpen ook niet mee voor de thuisploeg. Van Rijthoven: “We pakten voldoende rebounds dus daar zijn we tevreden over.” DSC gaat met een goed gevoel de zaal in: “Een mooie overwinning, ik ben blij met het resultaat. Nu een weekje rust en dan gaan we ons goed voorbereiden op het zaalseizoen”, aldus Tjeerd Kooiman. (Uitslag: 15-19)

Fortuna/Delta Logistiek – DOS’46
In Delft kon DOS’46 het zaterdag niet bolwerken tegen Fortuna. Al na vijf aanvallen stond de thuisclub met 3-0 voor. Via 5-2 werd het 8-3 toen Henk Jan Mulder en Friso Boode een time-out namen. Die sorteerde wel enigszins effect, DOS’46 kwam terug tot 8-5, maar Fortuna schakelde een tandje bij en bepaalde de ruststand op 11-5. Na rust werd het nooit meer echt spannend en Fortuna boekte een eenvoudige overwinning. Ard Korporaal: “Ik ben erg tevreden met de verdedigende druk die we gaven en het aanvalsspel dat bij vlagen prima was.” Henk Jan Mulder was minder tevreden: “Het kwaliteitsverschil was duidelijk. Wij hadden zeker in de eerste helft teveel éénschotsaanvallen en daarnaast scoren wij momenteel gewoon nog te moeizaam als ploeg. Daarnaast waren wij nogal eens slordig in de passing. Al met al een leerzame wedstrijd.” (Uitslag: 19-12)

Blauw-Wit (A) – LDODK/Rinsma Modeplein
Een mooie duel op zondagmiddag, waarin Blauw-Wit direct de toon zette door het eerste schot te promoveren tot doelpunt. Het werd stuivertje wisselen in de eerste helft en geen van beide ploegen kon echt loskomen, wat een 10-11 ruststand opleverde. Na rust bleven beide ploegen om en om scoren. In de slotfase had LDODK een gaatje van twee (17-19), waarna Marjolijn Kroon van afstand de wedstrijd in het slot gooide. Met de winst is LDODK ‘Herbstmeister’, de Friezen gaan zich ongeslagen opmaken voor de Kenonz Korfbal League. Echter, in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst, weet ook Gerald Aukes: “Met tien punten de zaal in geeft een goed gevoel. Het loopt zoals het lopen moet, maar we zijn er nog niet.” (Uitslag: 17-20)

DVO/Accountor – Oost-Arnhem
Verliezen van DVO is voor Oost-Arnhem geen schande. Toch was Henco Pullen kritisch op de ploeg: “We hadden er met een hoger rendement wel meer een wedstrijd van kunnen maken.” Tot 4-4 kon de ploeg van Pullen nog mee met DVO, daarna liepen de Bennekommers uit naar een 11-6 ruststand. In de tweede helft werd het nooit meer echt spannend. “In feite was het een kopie van een week eerder bij Top Arnemuiden. Gedisciplineerd gespeeld en de tegenstander geen enkele kans gegeven”, aldus Richard van Vloten tegenover Edestad.nl. (Uitslag: 23-11)

PKC/Vertom – TOP (A)
“Vooraf weet je dat het ontzettend lastig wordt tegen PKC”, aldus Edwin Coppoolse na afloop van de wedstrijd. En lastig werd het voor de Zeeuwen, die de nodige basisklanten misten. “Nou is het krachtsverschil normaal al wel daar, maar nu was het buitensporig”, aldus Wim Scholtmeijer. De 17-3 ruststand was veelzeggend, het werd nooit echt een wedstrijd in Papendrecht. Wel het vermelden waard was het debuut van Menno Remans en Jenske Simons in het eerste van PKC. “PKC was deze wedstrijd nog een extra maatje te groot. We gaan toewerken naar de zaal. Ik ga er vanuit dat iedereen dan weer is hersteld en dat we kunnen beschikken over een bredere selectie”, aldus Coppoolse. De regerend landskampioen op het veld gaat zich nu voorbereiden op de Kenonz Korfbal League, onder andere met een trainingsweekend in Polen. “Laat de zaal maar beginnen”, aldus Scholtmeijer. (Uitslag: 33-7)

KZ/Thermo4U – KCC/CK Kozijnen
De enige spannende wedstrijd van de Ereklasse B dit weekend werd in Koog aan de Zaan gespeeld. Helaas voor KCC begon de wedstrijd met een – naar het zich laat aanzien – fikse enkelblessure voor Sydney Schol. Hierdoor was KCC even van slag, maar Schol’s vervanger Timo van Dieren deed het goed en gaandeweg de eerste helft ging het beter lopen bij de Capellenaren. Van 4-2 werd het 6-8 bij rust. In de loop van de tweede helft pakten de Koogers opnieuw een voorsprong. Het lukte KCC niet meer om dit de repareren en dus bleven de punten in Koog aan de Zaan. Tim Bakker: “We moeten nog scherper zijn in de afronding. Maar, het spel was goed dus we gaan met vertrouwen de zaal in.” Robin Diepenhorst: “Er was zeker een fase dat er meer mogelijk was.Het idee vanuit de rust was om verdedigend hard in de duels te blijven en aanvallend iets meer ruimte in ons spel te krijgen, maar KZ schakelde ook wat bij.” (Uitslag: 18-16)