Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #8: ruime uitslagen

Ereklasse Topkorfbal

Eigenlijk was het alleen in Nijeveen zaterdagavond spannend, het duel tussen DOS’46 en KCC werd daar in de allerlaatste seconde pas beslist. In de Ereklasse B maakte KZ het DVO nog lastig maar alle andere duels werden vrij eenvoudig door de favorieten gewonnen.

Ereklasse A
LDODK/Rinsma Modeplein – DeetosSnel
Na het heroveren van de tweede plek op DOS’46, maakte hekkensluiter DeetosSnel het LDODK zaterdagavond lang lastig. De start – na een minuut stilte voor het overlijden van was voor de bezoekers di brutaal een 1-4 voorsprong pakten. Vervolgens kwam LDODK terug, waarna beide ploegen tot aan de rust om en om een voorsprong hadden zonder echt het verschil te kunnen maken (10-9 rust). In de tweede helft pakte LDODK een kleine voorsprong (15-13), waarna er een doelpuntloze periode volgde. Hoewel de Dordtenaren daarna nog één keer de aansluitingstreffer maakten, liep de thuisploeg uiteindelijk via 18-14 toch uit naar een 19-15 overwinning. Gerald Aukes: “Ik had niet het gevoel dat we in de problemen zouden raken. Maar als je een schotpercentage van onder de tien procent hebt, wordt het lastig. Uiteindelijk was er niet zoveel aan de hand, het spel was ik wel tevreden mee, verdedigend kunnen er nog wat dingetjes beter, maar op naar volgende week.” (Uitslag: 19-15)

DOS’46 – KCC/CK Kozijnen
Achter LDODK vochten DOS’46 en KCC zaterdag om de derde plek. Beide ploegen stonden op acht punten en waren gebrand om te winnen. KCC begon het scherpst in Nijeveen, maar halverwege de eerste helft kwam DOS’46 beter in de wedstrijd. Het verschil werd teruggebracht tot twee doelpunten bij rust. Ondertussen had Christian Dekkers, die tegen zijn broer Stefan stond, al een gele kaart te pakken van scheidsrechter Buis vanwege herhaaldelijk commentaar op de arbitrage. Na rust had DOS’46 het betere van het spel en nam de thuisploeg het initiatief over van KCC. In de slotfase was er zelfs een verschil van drie, maar dat kon DOS’46 niet vasthouden. Het leverde veel spanning op in de laatste minuten en in allerlaatste seconden van de wedstrijd kreeg Sanne Alsem op 23-23 een strafworp mee. Deze verzilverde zij koelbloedig, waarna er direct afgefloten werd. Winst dus voor KCC. Herman van Gunst (DOS’46): “We hadden de voorsprong in de tweede helft vast moeten houden door nog een keer raak te schieten maar dat deden we niet. Dit is flink balen natuurlijk, een gelijkspel was verdiend geweest.” Robin Diepenhorst (KCC) zag dat zijn ploeg ook zomaar had kunnen verliezen: “Mede door impulsen van verse krachten wisten we het gat in de slotfase te repareren en Sanne Alsem besliste de wedstrijd met een fantastische actie. Gezien het verloop van de wedstrijd was de winst waarschijnlijk iets meer dan waar we recht op hadden.” (Uitslag: 23-24)

Fortuna/Delta Logistiek – Blauw-Wit (A)
Koploper Fortuna had zondagmiddag weinig moeite met Blauw-Wit. Hoewel de Amsterdammers na een snelle 6-1 achterstand nog wel terugkwamen tot 6-5, was het verschil bij rust alweer vijf punten. De hele tweede helft bleef dat gat in stand, waardoor Fortuna een vrij makkelijke en degelijke overwinning boekte. Helemaal tevreden was Ard Korporaal echter niet: “Van 26-18 werd het nog 26-20, waardoor het dichtbij elkaar leek te zitten. We scoorden redelijk eenvoudig, maar verdedigden niet al te best. Maar, Blauw-Wit deed het ook gewoon prima.” Komend weekend treffen de Delftenaren DeetosSnel en kan de ploeg van Korporaal zich verzekeren van de kruisfinales. (Uitslag: 26-20)

Stand in EKA

W P
1. Fortuna 8 13
2. LDODK 8 11
3. KCC 8 10
4. DOS’46 8 8
5. Blauw-Wit 8 6
6. DeetosSnel 8 0

 

Programma
Zaterdag 21 mei
14.30 uur Blauw-Wit – DOS’46
15.30 uur Fortuna – DeetosSnel
16.00 uur KCC – LDODK

Ereklasse B
PKC/Vertom – TOP/LITTA
TOP moest het stellen zonder de geblesseerde Frank Mostard, bij PKC startte Arjen van Houwelingen in de basis. De eerste twintig minuten haalde TOP een redelijk rendement en konden de Sassemers aanhaken bij PKC (6-6) maar daarna schakelde PKC bij. Vijf minuten en een 8-0 run later was het verschil daar. De 16-7 ruststand was veelzeggend, net als het feit dat TOP na rust vijftien minuten nodig had om het eerste doelpunt van de tweede helft te maken. PKC was op alle fronten de betere en kon de ruime zege simpel veilig stellen. Wim Scholtmeijer kon dan ook kort zijn over de wedstrijd: “Een groot verschil in kwaliteit, we zitten er goed in en hebben lekker gespeeld. In het begin ging het nog wel wat gelijk op maar op een gegeven moment is het verschil daar en lopen wij uit.” (Uitslag: 31-14)

KZ/Thermo4U – DVO/Accountor
KZ maakte het DVO, dat zich vorige week plaatste voor de kruisfinales, bijzonder lastig. De thuisploeg startte sterk en kwam zelfs op vijf verschil, maar kon dat niet vasthouden. Beide ploegen scoorden veel in de eerste helft, waardoor er bij rust een 16-14 stand op het bord stond. Na rust was DVO verdedigde DVO veel beter en gaf de ploeg uit Bennekom nog maar weinig weg. Van 16-14 werd het 19-25 en daarmee was de wedstrijd beslist. Topscorer bij DVO werd Gertjan Meerkerk (zeven goals) maar Jeffrey van Huenen had met een goede invalbeurt en zes doelpunten een belangrijk aandeel in de overwinning. Tim Bakker: “Na rust schoot DVO erg goed en hadden wij het lastiger om de goede kansen te creëren en af te maken.” (Uitslag: 22-25)

AW.DTV – TOP (A)
Een slechte start van de TOP (8-0 achterstand) bleef de ploeg uit Arnemuiden de hele wedstrijd dwarszitten. “We hebben nooit echt in de wedstrijd gezeten”, concludeerde Edwin Coppoolse na afloop. “We weten dat we veel beter kunnen. Dat zal ook wel moeten, met PKC en TOP (S) in het vooruitzicht.” AW.DTV-coach Erwin Dik keek met een goed gevoel terug op de ruime overwinning: “Ik heb genoten van een goed spelend AW.DTV, een van onze beste wedstrijden van dit seizoen. Een compliment naar de gehele groep, het was een genot om aan de kant te zitten.” (Uitslag: 22-12)

Stand in EKB

W P
1. PKC 8 15
2. DVO 8 14
3. TOP (A) 8 6
4. TOP (S) 8 6
5. KZ 8 4
6. AW.DTV 8 3

 

Programma
Zaterdag 21 mei
15.30 uur DVO – AW.DTV
16.00 uur TOP (A) – PKC
16.00 uur KZ – TOP (S)

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Play of the Week #4
Korfbal League Topkorfbal
Play of the Week #4
Nieuw dit jaar is de ‘Play of the Week’. Omdat we van mening zijn dat korfbal veel meer spektakel behelst dan alleen mooie doelpunten. De Play of the Week kan bijvoorbeeld ook een killerblock, een torenhoge rebound, een splijtende pass of een ander bijzonder moment zijn.
Lees meer
Korfbal League 2, Round-Up #4
Korfbal League 2 Topkorfbal
Korfbal League 2, Round-Up #4
Na vier speelronden in de Korfbal League 2 is er nog geen zinnig woord te zeggen over de ranglijst. Alleen Fiks staat nog met lege handen, maar verder kan iedereen op een goede dag van elkaar winnen, zo bleek ook afgelopen zaterdag wel weer. Dat maakt het erg interessant.
Lees meer
Kenonz Korfbal League in de media #4
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League in de media #4
In het mediaoverzicht aandacht voor de derby in Koog aan de Zaan en het duel tussen Fortuna en DOS'46 dat eindigde in een gelijkspel. In het Friesch Dagblad een lang artikel over LDODK-routinier André Zwart.
Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League
Internationaal TeamNL Korfbal
Ran Faber en Bo Oppe toegevoegd aan TeamNL Korfbal