Skip to the main content

Ereklasse Round-Up #9: alle kruisfinalisten bekend

Ereklasse Topkorfbal

Eén speelronde voor het einde van de reguliere competitie zijn alle kruisfinalisten bekend. In de Ereklasse B was al zeker dat PKC en DVO gaan strijden om een plek in de finale – 11 juni bij Dalto in Driebergen – in de Ereklasse A plaatste Fortuna korfbal zich zaterdag en viel de andere beslissing in het duel tussen KCC en LDODK.

Ereklasse A
Fortuna/Delta Logistiek – DeetosSnel
Koploper Fortuna verzekerde zich van de kruisfinale en de eerste plaats, door eenvoudig te winnen van – het al gedegradeerde – DeetosSnel. In Delft had de zaallandskampioen niks te duchten van de Dordtenaren. Bij rust was het al 11-2 en dat verschil bleef ook de tweede helft in stand. Ard Korporaal: “Fijn dat we eerste zijn en over twee weken een leuke thuiswedstrijd met veel publiek mogen spelen.” In de laatste speelronde zou LDODK nog gelijk kunnen komen in punten, maar Fortuna heeft het onderlinge resultaat in zijn voordeel en speelt de kruisfinale dus op eigen veld. (Uitslag: 23-8)

KCC/CK Kozijnen – LDODK/Rinsma Modeplein
Het verschil tussen beide ploegen was voorafgaand aan dit duel slechts één punt en dus kon KCC in theorie de kruisfinale nog halen. De thuisploeg had in het begin van de wedstrijd moeite met de verdedigende druk die LDODK oplegde, waardoor de Friezen uit konden lopen naar een 1-7 voorsprong. Daarna kreeg KCC iets meer controle, wat leidde tot een 6-10 ruststand. In de tweede helft bleef het verschil zo rond de vijf doelpunten en LDODK speelde de wedstrijd prima uit. Robin Diepenhorst: “We hebben LDODK nooit echt meer kunnen bedreigen, een zeer terechte overwinning. Rest ons nog om het uitstekende seizoen tegen DeetosSnel goed af te sluiten.” Voor LDODK is de kruisfinale een feit. Gerald Aukes: “Bij vlagen heb ik mooi korfbal gezien, ook bij vlagen wat minder maar dat is ook de fase waarin we zitten. Al met al een prima resultaat.” (Uitslag: 10-17)

Blauw-Wit (A) – DOS’46
“Al met al een terechte puntendeling”, was Erik van Brenk van mening. Zijn collega Herman van Gunst zag dat het ook zomaar anders had gekund: “In de eindfase kwamen we nog twee keer op achterstand, dus uiteindelijk zijn we wel blij met een punt.” DOS’46 had wel het betere van het spel, zeker in de beginfase (1-4). Gedurende de eerste helft kwam Blauw-Wit wel beter in de wedstrijd, maar bij rust keken de Amsterdammers nog altijd tegen een kleine achterstand aan (9-10). Na rust volgde na de 11-13 een lange doelpuntloze fase waarna Blauw-Wit uiteindelijk het initiatief overnam van DOS’46. In de slotfase schoot Mandy Koelman Blauw-Wit met een vrije bal naar 16-15 maar vlak daarna trok Christian Dekkers met een knap afstandsschot onder druk de stand weer gelijk. Van Brenk: “Het was een wedstrijd waarin beide ploegen gewaagd waren aan elkaar, met continu een klein verschil.” (Uitslag: 16-16)

Stand in de EKA

W P
1. Fortuna 9 15
2. LDODK 9 13
3. KCC 9 10
4. DOS’46 9 9
5. Blauw-Wit 9 7
6. DeetosSnel 9 0

 

Programma
Zaterdag 28 mei
16.00 uur DeetosSnel – KCC
19.00 uur DOS’46 – Fortuna
Zondag 29 mei
14.30 uur LDODK – Blauw-Wit

 

Ereklasse B
TOP (A) – PKC/Vertom
“Traag en stroperig”, zo omschreef Wim Scholtmeijer het duel in Arnemuiden. TOP speelde lange aanvallen en kon de eerste helft goed bijblijven. Bovendien rondde PKC niet heel sterk af, waardoor het aantal doelpunten in de eerste helft wat magertjes was (7-10 ruststand). Na rust gaf PKC verdedigend meer druk en daar had TOP moeite mee. Aanvallend stokte het bij de Zeeuwen en de nummer één van de Ereklasse B kwam niet in gevaar. Ondanks de nederlaag is TOP één wedstrijd voor het einde wel zeker van handhaving in de Ereklasse. Edwin Coppoolse was blij met het lijfsbehoud: “We handhaven opnieuw, als kleine ‘dorpsclub’ met alleen spelers van de eigen vereniging. Daar zijn we trots op.” (Uitslag: 11-18)

DVO/Accountor – AW.DTV
De thuisploeg speelde – niet voor het eerst dit seizoen – een moeizame eerste helft. AW.DTV koos er voor om achter te verdedigen in één vak en bovendien kreeg DVO teveel vrije ballen tegen, waardoor de Amsterdammers tot aan de rust (12-9) prima mee konden. De tweede helft liet een heel ander beeld zien. Al snel na rust werd het verschil gemaakt en daarmee was de wedstrijd beslist. Het laatste doelpunt van de wedstrijd was tevens het hoogtepunt; een prachtige achterwaartse tip-in van Menno van der Neut. Erwin Dik was tevreden met de eerste helft: “Tot de rust werd het plan redelijk goed uitgevoerd. Daarna was DVO op alle fronten beter en dan krijg je deze uitslag. De eerste helft geeft houvast en ook dit is ontwikkelen.” Bij DVO werd alvast afscheid genomen van Roos Scherrenburg (stopt), Linda van der Wal (naar Blauw-Wit), Babette Lauber (stopt) en Mathias ten Brinke (naar SKF). In de laatste speelronde gaan DVO en PKC uitmaken wie er als eerste eindigt en dus het thuisvoordeel heeft in de kruisfinale. (Uitslag: 26-13)

KZ/Thermo4U – TOP/LITTA
Voor KZ en TOP zit het seizoen er – sportief gezien – op. Beide ploegen zijn zeker van lijfsbehoud maar spelen verder nergens meer om. Tim Bakker keek alvast even terug op het veldseizoen: “Ik ben blij met onze groei dit seizoen”, zei hij na afloop van het gewonnen duel met TOP. De thuisploeg startte sterk en pakte een 8-0 voorsprong. Dat kwam TOP eigenlijk niet meer te boven, hoewel de schade voor rust enigszins hersteld was (12-8). Na rust duurde het te lang voor TOP weer tot scoren kwam, pas na 15-8 deden de Sassemers iets terug. KZ kwam nooit meer in de problemen en kon de winst naar zich toe trekken. Leon Braunstahl was ondanks de nederlaag niet geheel ontevreden: “Het belangrijkste is dat we ons gehandhaafd hebben. We hebben te weinig scorend vermogen en konden de 8-0 niet meer goed maken. KZ schoot overigens een bizar hoog percentage. Ik vond het wel een leuke wedstrijd, waarin er vechtlust werd getoond en de opdrachten redelijk werden uitgevoerd.” (Uitslag: 20-13)

Stand in de EKB

W P
1. PKC 9 17
2. DVO 9 16
3. KZ 9 6
4. TOP (A) 9 6
5. TOP (S) 9 6
6. AW.DTV 9 3

 

Programma
Zaterdag 28 mei
15.30 uur PKC – DVO
15.30 uur TOP (S) – TOP (A)
19.00 uur AW.DTV – KZ

Foto: Peter van Dieren, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League