Skip to the main content

Ereklasse Round-Up

Ereklasse Topkorfbal

Het reguliere Ereklasse-seizoen ’22/’23 zit er op! Vier ploegen maken nog kans op een plek in de finale die op 24 juni in Driebergen wordt gespeeld, voor de overige ploegen kan de blik op de voorbereiding richting het nieuwe seizoen, waarin de indeling er iets anders uit gaat zien dan we de afgelopen jaren gewend waren.

Ereklasse A
Het duel tussen Blauw-Wit en Fortuna/Delta Logistiek werd op dinsdagavond 6 juni uitgespeeld. In de resterende paar minuten die nog op de klok stonden werd nog vier keer gescoord, maar het veranderde weinig aan de uitkomst. Fortuna won en nam daarmee de koppositie in de Ereklasse A over van LDODK.

Op zaterdagavond stonden DSC en TOP/IAA fresh in Eindhoven tegenover elkaar voor de laatste wedstrijd van dit seizoen. Bij DSC ontbrak Maaike Roubos, wat een wereld van verschil maakt voor de Eindhovense ploeg. Een wedstrijd met weinig doelpunten eindigde uiteindelijk in een gelijkspel, waarmee TOP uiteindelijk het seizoen toch niet helemaal met lege handen afsluit. Echter, één punt uit tien wedstrijden zal niet het resultaat zijn waar men in Sassenheim van te voren op hoopte. DSC eindigt als vijfde, met zeven punten.

In Nijeveen speelde DOS’46 de laatste wedstrijd van het seizoen. De nummer drie van de ranglijst ontving Fortuna en begon matig aan de wedstrijd. Via 0-2 kon Fortuna uitlopen naar 2-5 en 4-9. Bij rust was het verschil vier: 7-11. De thuisploeg kwam goed uit de kleedkamers en trok de stand na rust gelijk (12-12) om vervolgens uit te lopen naar 16-13. Een run van vier goals van Fortuna zorgde ervoor dat de koploper weer op voorsprong kwam. DOS’46 deed nog wel wat terug maar in de spannende slotfase was Fortuna de sterkste. Daarmee sluiten de Nijeveners de reguliere competitie af op de derde plaats, met tien punten uit tien wedstrijden. Fortuna eindigt bovenaan, wat betekent dat de Delftenaren het thuisvoordeel hebben in de kruisfinales. Daarin zal DVO – net als in de zaal – de tegenstander zijn.

Op zondag werd het duel tussen LDODK/Rinsma Modeplein en Blauw-Wit gespeeld. Met tropische temperaturen was het geen gemakkelijke wedstrijd. Blauw-Wit begon het beste en kwam op voorsprong, maar de thuisploeg kwam op 5-5 weer langszij en nam vervolgens de leiding. Bij rust was het 9-8. In de tweede helft ging het tot 13-13 gelijk op, maar daarna was het LDODK dat definitief wegliep bij Blauw-Wit. Via 17-13 werd het 19-14 en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel beslist. Blauw-Wit eindigt als vierde met acht punten uit tien duels. LDODK was al geplaatst voor de kruisfinales en mag het, als nummer twee van de Ereklasse A, op gaan nemen tegen PKC in Papendrecht.

Uitslagen: DSC – TOP: 13-13, DOS’46 – Fortuna: 18-20, LDODK – Blauw-Wit: 24-19.

Stand:

W P
1. Fortuna 10 18
2. LDODK 10 16
3. DOS’46 10 10
4. Blauw-Wit 10 8
5. DSC 10 7
6. TOP (S) 10 1

 

Ereklasse B
In de Ereklasse B was PKC al een paar weken geleden geplaatst voor de kruisfinale en voor TOP stond er ook al langere tijd niets meer op het spel. Een duel om des keizers baard in Arnemuiden dus. Voor Jeanine Marijs was het de allerlaatste wedstrijd op het hoogste niveau: zij nam zaterdag afscheid van ‘haar’ TOP, na zestien seizoenen lang een vaste waarde te zijn geweest in het eerste team. Vlak voor tijd, bij een 11-17 stand, kreeg zij een publiekswissel. PKC eindigt met de zege op negentien punten uit tien duels en kan zich op gaan maken voor de kruisfinale op eigen veld, waarin LDODK de tegenstander is.

KZ/Thermo4U had nog kans op een plek in de andere kruisfinale, als er gewonnen werd van KCC/CK Kozijnen en concurrent DVO punten verspeelde tegen Oost-Arnhem. Beide gebeurde niet. In Capelle aan den IJssel was KZ in de beginfase wel de betere ploeg: via 2-2 liepen de Koogers in vijf minuten uit naar een 2-7 voorsprong. Echter, na de 4-7 was het initiatief bij KCC en dat resulteerde erin dat de thuisploeg zich terugvocht tot 7-7. Bij rust was er desalniettemin een minieme voorsprong voor KZ: 7-8. In de tweede helft was het KZ dat lange tijd op voorsprong bleef, maar vanaf 13-13 werd het stuivertje wisselen. In de slotfase was het Randy Oosting die de 16-15 op het bord zette en daarmee de deur naar de kruisfinales voor KZ definitief dicht deed. KCC sluit het Ereklasse seizoen ‘22/’23 af als vierde, met acht punten uit tien duels. KZ eindigt als derde, op twaalf punten.

Tenslotte ging DVO/Transus in Arnhem op jacht naar de punten. Toch begon de ploeg van Richard van Vloten en Marc Verberk – die werden bekroond met de award voor het beste trainersduo van afgelopen Korfbal Leagueseizoen – niet scherp aan het duel met Oost-Arnhem. De thuisploeg kwam op een 6-3 voorsprong maar kon dat niet vasthouden. DVO herpakte zich en bij rust was de achterstand omgebogen naar een 9-13 voorsprong. In de tweede helft lieten de Bennekommers Oost-Arnhem van acht verschil nog terugkomen tot vier, maar spannend werd het niet meer. Dat betekent dat DVO in de kruisfinale opnieuw de strijd aangaat met Fortuna, in een poging voor het tweede achtereenvolgende seizoen in de finale van de Ereklasse te komen. Oost-Arnhem eindigt het seizoen, net als TOP (A) op drie punten uit tien duels.

Uitslagen: TOP (A) – PKC: 11-17, KCC – KZ: 16-15, Oost-Arnhem – DVO: 20-24.

Stand:

W P
1. PKC 10 19
2. DVO 10 15
3. KZ 10 12
4. KCC 10 8
5. TOP (A) 10 3
6. Oost-Arnhem 10 3

 

Programma kruisfinales:

Zaterdag 17 juni
15.30 uur PKC – LDODK
16.00 uur Fortuna – DVO

Foto: Peter van Dieren, Korfbalfoto

 

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
De vier nummers één uit de kampioenspoules vochten afgelopen weekend om een plek in de Ereklassefinale op 22 juni. Fortuna vs. PKC werd bij KCR in Ridderkerk gespeeld, DOS '46 en DVO stonden op het veld van Unitas/Perspectief in Harderwijk tegenover elkaar. 
Lees meer
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
Competitie Korfbal League Korfbal League 2
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
De slotfase van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 wordt met ingang van het seizoen 2024-2025 gewijzigd. De nummer 1 van de Korfbal League 2 promoveert vanaf komend seizoen rechtstreeks. Daarnaast zijn er play-offs voor een eventuele tweede promovendus. Na de laatste speelronde op zaterdag 22 maart, start op dinsdag 25 maart de […]
Lees meer
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Rosolo mag zich opnieuw Nederlands Kampioen op het veld noemen in het dameskorfbal. In een finale die nooit echt spannend was, won de Reuselse formatie met 6-11. Behalve de Topklassefinale, werden er nog drie andere finales gespeeld tijdens het NK in Schaijk. Naast Rosolo 1, gingen ook Spes/VIOS B1 en De Korfrakkers A1 en 2 […]
Lees meer

Topartikelen

Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal