Skip to the main content

Ereklasse Round-Up

Ereklasse Topkorfbal

Een zonovergoten korfbalweekend, zonder al te grote verrassingen. In de Ereklasse A is de strijd om de kruisfinales nog niet beslist, in de Ereklasse B verzekerde PKC zich al wel van seizoensverlenging. Tussen DVO en KZ blijft het ongemeen spannend, het verschil is op de ranglijst is nog altijd slechts één punt.

Ereklasse A
LDODK/Rinsma Modeplein kwam zaterdag op eigen veld te kort tegen concurrent en runner-up Fortuna/Delta Logistiek. Tot 5-5 ging het gelijk op, maar daarna zagen de Friezen Harjan Visscher en Femke Faber jr. geblesseerd uitvallen. Een aderlating voor de ploeg, die het – zeker aan de dameskant – toch al niet zo breed heeft. Fortuna maakte dankbaar gebruik van de situatie en pakte nog voor rust een voorsprong (10-13 rust). Na rust leek het er heel even op dat LDODK het Fortuna nog lastig kon maken, maar na de aansluitingstreffer van Erwin Zwart (12-13) tilde Nik van der Steen de marge weer naar twee. Daarmee was het verzet van de thuisploeg gebroken. Na het puntverlies tegen DOS’46 een nieuwe nederlaag voor LDODK dus, al zijn de kruisfinales nog binnen handbereik.

Concurrent DOS’46 verzuimde namelijk te profiteren van de nederlaag van LDODK. De Nijeveners reisden af naar Eindhoven en beten zich stuk op het stugge DSC. Voor rust leek er weinig aan de hand: DOS’46 had direct het initiatief en hoewel de thuisploeg tot 5-5 bijbleef, sloeg de ploeg van Mulder en Boode in de laatste vijf minuten van de eerste helft een gaatje: 5-8. Dat verschil had overigens veel groter kunnen zijn, maar de scherpte in de afronding ontbrak waardoor men met 6-8 de kleedkamers opzocht. Na rust kantelde DSC de wedstrijd, de achterstand werd omgebogen naar een voorsprong van twee (12-10). DOS’46 bleef aan het elastiek, maar met lange aanvallen speelde DSC het slim uit terwijl de bezoekers aan de andere kant te ongeduldig waren. De nederlaag betekent dat DOS’46 het behalen van de kruisfinales niet meer in eigen hand heeft.

Zondagmiddag werd in Amsterdam het duel tussen Blauw-Wit en TOP/IAA fresh gespeeld. TOP, met Bente Voois, Mick van Nieuwenhuijzen en Ivo Ridder in de basis, kon geen vuist maken tegen de Amsterdammers. Met nog twee wedstrijden te gaan staan de Sassemers nog altijd met lege handen onderaan, het gat met DSC is nu zes punten. Degraderen kan dit seizoen niet, vanwege de nieuwe indelingen voor seizoen ’23/’24, maar punten pakken in (één van) de resterende twee wedstrijden zou een fijne afsluiter zijn van een veelbewogen seizoen.

Uitslagen: DSC – DOS’46: 15-14, LDODK – Fortuna: 14-21, Blauw-Wit – TOP (S): 24-10.

Stand:

W P
1. LDODK 8 12
2. Fortuna 7 12
3. DOS’46 8 10
4. Blauw-Wit 7 6
5. DSC 8 6
6. TOP (S) 8 0

 

Ereklasse B
In de Ereklasse B namen TOP (A) en Oost-Arnhem het tegen elkaar op. Beide ploegen stonden op twee punten uit zeven wedstrijden, in de heenwedstrijd won TOP. In een interview met Omroep Zeeland een week eerder, gaf TOP-coach Edwin Coppoolse aan dat hij in de thuiswedstrijd wel kansen zag om nogmaals de punten te pakken. Echter, verder dan een gelijkspel kwam het niet. Een uitslag zonder echte consequenties, daar degraderen niet mogelijk is dit seizoen, maar laatste worden in de poule wil niemand. Wel was er opnieuw transfernieuws bij Oost-Arnhem. De ploeg ziet, na Krijn van het Kaar die naar PKC vertrekt, nog een sterkhouder wegvallen. Willemien Kragt maakt volgend seizoen de overstap naar DOS’46.

PKC/Vertom is, met de overwinning van afgelopen zaterdag op KZ/Thermo4U, al zeker van een plek in de kruisfinales. De dubbel halen behoort dus zeker tot de mogelijkheden voor de Papendrechters, die tot nu toe slechts één punt lieten liggen in dit Ereklasse-seizoen. Voor KZ is de strijd om een verlenging van het seizoen ook zeker nog niet gestreden, de Koogers krijgen – na een week rust – nog Oost-Arnhem en KCC en staan op slechts één punt achter de nummer twee DVO. Voor KZ is het dan wel belangrijk dat DVO nog ergens punten laat liggen, terwijl KZ beide wedstrijden moet winnen, maar niets is onmogelijk gebleken.

Datzelfde DVO/Transus won – na twee nederlagen op rij – uit in Capelle aan den IJssel. Bij KCC/CK Kozijnen begonnen Bo Oppe en Sanne Alsem op de bank. Tot 5-6 kon KCC bijblijven, maar daarna sloeg DVO, mede dankzij ijzersterk reboundwerk van Koen van Roekel, een gaatje. Wat niet hielp was dat KCC een doelpuntloze periode van een kwartier kende. Daarmee was de wedstrijd vijf minuten na rust al gespeeld (5-12). In het resterende deel van de wedstrijd kon KCC de schade, mede dankzij vier goals van Koen Collée, enigszins beperken maar spannend werd het nooit meer. DVO gaat met deze overwinning weer over KZ heen en heeft – met TOP (A) thuis en Oost-Arnhem uit – het halen van de kruisfinales nog in eigen hand.

Uitslagen: TOP (A) – Oost-Arnhem: 13-13, KZ – PKC: 12-18, KCC – DVO: 13-19

Stand:

W P
1. PKC 8 15
2. DVO 8 11
3. KZ 8 10
4. KCC 8 6
5. TOP (A) 8 3
6. Oost-Arnhem 8 3

 

Archieffoto: Anne van Vegchel, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Traditiegetrouw worden aan het einde van het seizoen de Korfbal Leagueverkiezingen gehouden. In zes categorieën worden de prijzen verdeeld, per categorie zijn er drie genomineerden. De nominaties zijn nu bekend! Beste speelster: Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom) Daniëlle Boadi (DVO/Transus) Brett Zuijdwegt (PKC/Vertom) Beste speler: Richard Kunst (PKC/Vertom) Daan Preuninger (Fortuna) Jelmer Jonker (PKC/Vertom) Beste speelster U21: […]
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Op Bevrijdingsdag stond voor de Dameskorfbal Topklasse gewoon de zevende speelronde op het programma. Met veel spannende wedstrijden! Bij maar liefst vier van de zes wedstrijden was er een eindstand van slechts één goal verschil. Topklasse A Spes/VIOS – Be Quick Spes/VIOS verloor in de zaal nog tweemaal van Be Quick in de play-offs, dus […]
Lees meer
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Na een korfbalvrij weekend rondom Koningsdag werd er afgelopen weekend weer een speelronde in de Ereklasse afgewerkt. Een paar dagen eerder speelden zaalfinalisten PKC en DVO al een doordeweekse wedstrijd.
Lees meer

Topartikelen

Beachkorfbal
Volg het WK Beachkorfbal
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal