Skip to the main content

Ereklasse Round-Up

Ereklasse Topkorfbal

Na een weekje rust vanwege het Pinksterweekend, werd in de Ereklasse afgelopen weekend de negende speelronde afgewerkt. In de Ereklasse A zijn LDODK en Fortuna zeker van een plek in de kruisfinales, in de Ereklasse B is de strijd om plek twee nog niet gestreden.

Ereklasse A
Koploper LDODK/Rinsma Modeplein – waar Lionne Haaijer opnieuw een basisplaats had – liet er zaterdag in Sassenheim geen gras over groeien. In de eerste helft werd er al een flink met TOP/IAA fresh geslagen, dankzij goed reboundwerk en veel herhalingen. In de tweede helft werd het eigenlijk niet meer spannend, ondanks dat TOP het gat nog wel enigszins kon verkleinen. Doordat DOS’46 verloor van Blauw-Wit, is LDODK één ronde voor het einde van de reguliere competitie zeker van de kruisfinales. Komende week zal duidelijk worden of de ploeg van Gerald Aukes als eerste eindigt of dat de Friezen de competitie als tweede besluiten en het op gaan nemen tegen PKC.

Runner-up Fortuna/Delta Logistiek deed wat van de Delftenaren verwacht mocht worden: op eigen veld winnen van DSC. Voor de Eindhovenaren is er weinig meer te halen dit seizoen: degraderen kan niet maar de kruisfinales zijn ook ver uit het zicht. Fortuna daarentegen speelt nog wel ergens voor. Aanstaande dinsdagavond wordt in Amsterdam het restant van de wedstrijd tegen Blauw-Wit uitgespeeld. Dit duel, oorspronkelijk gespeeld op 7 mei, werd gestaakt vanwege de slechte weersomstandigheden bij een stand van 16-22. Als Fortuna wint, neemt de ploeg de koppositie over van LDODK.

Blauw-Wit versloeg afgelopen zaterdag DOS’46. Beide ploegen hadden in Amsterdam om en om een voorsprong, maar de thuisploeg had bij rust een gaatje van drie geslagen: 9-6. Direct na rust kende DOS’46 een goede fase en de achterstand werd met een 0-5 run omgedraaid in een 9-11 voorsprong. Daarna kon Blauw-Wit aanhaken, waardoor het tot de slotfase spannend bleef. Uiteindelijk bleven de punten in Amsterdam, waarmee de Nijeveense hoop op een plek in de kruisfinales naar de prullenbak werd verwezen. In de laatste thuiswedstrijd van DOS’46 zal niet alleen stil worden gestaan bij het afscheid van Max Malestein, ook Kim Petersen heeft laten weten dat zij – na zeven jaar in de selectie – stopt.

Uitslagen: TOP – LDODK: 18-28, Fortuna – DSC: 19-11, Blauw-Wit – DOS’46: 16-14

Stand:

W P
1. LDODK 9 14
2. Fortuna 8 14
3. DOS’46 9 10
4. Blauw-Wit 8 8
5. DSC 9 6
6. TOP (S) 9 0

 

Ereklasse B
Kruisfinalist PKC/Vertom liet zich zaterdag niet verrassen door KCC/CK Kozijnen. Tot 2-3 was het een wedstrijd, maar een lange doelpuntendroogte van KCC brak de ploeg van Wassink en Diepenhorst op. Bij rust stond er dan ook een veelzeggende 13-4 tussenstand op het bord. In de tweede helft bleef het verschil zo rond de tien doelpunten hangen en zonder al te veel moeite kon PKC opnieuw de punten bijschrijven. Tenslotte werd in deze laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie stil gestaan bij het afscheid van Laurens Leeuwenhoek, die een publiekswissel kreeg.

De strijd om plek twee en dus het tweede ticket voor de kruisfinales, is nog altijd niet gestreden. DVO/Transus heeft, ook na afgelopen weekend, nog altijd de beste papieren. Op eigen veld werd met ruime cijfers gewonnen van TOP (A). Via 4-0 en 5-1 werden bij een 14-6 ruststand de kleedkamers opgezocht. Echt spannend werd het dus nooit in Bennekom, waar alvast afscheid werd genomen van Chris van Haren. Hij ontving bovendien de ‘Player of the Year’ award, bij de vrouwen werd Barbara Brouwer tot belangrijkste speelster van afgelopen seizoen verkozen.

KZ/Thermo4U deed ook wat het moest doen, namelijk winnen. De Koogers, die op de ranglijst één punt achterstand hebben op DVO en moeten hopen dat de Bennekommers in de laatste wedstrijd nog punten verspelen, boekten een zeer ruime overwinning op rode lantaarndrager Oost-Arnhem. Voor die ploeg staat er al lang niets meer op het spel, maar Oost-Arnhem kan nog wel beslissend zijn in de strijd om de kruisfinales als men de laatste thuiswedstrijd tegen DVO kan stunten. KZ speelt in de laatste ronde uit tegen KCC en moet daar ook punten pakken om de druk op DVO te houden.

Uitslagen: PKC – KCC: 23-14, KZ – Oost-Arnhem: 27-10, DVO – TOP (A): 21-8

Stand:

W P
1. PKC 9 17
2. DVO 9 13
3. KZ 9 12
4. KCC 9 6
5. TOP (A) 9 3
6. Oost-Arnhem 9 3

 

Foto: Ilse Schaffers, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23-'24, ronde 3
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse '23-'24, ronde 3
Een aantal ploegen speelde afgelopen week een doordeweekse wedstrijd, in verband met het aanstaande WK Korfbal (20 t/m 29 oktober) in Taiwan. Avanti-Fortuna (poule 6) kende dinsdagavond een heel magere eindstand, de return op zaterdag was een stuk doelpuntrijker. De Amsterdamse burenruzie op zondag was spannend, maar Blauw-Wit trok aan het langste eind. Verder kende speelronde drie geen grote bijzonderheden.
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Ook de dames zijn afgelopen weekend weer gestart en de eerste speelronde resulteerde direct in een aantal mooie, spannende wedstrijden! In de Topklasse A won De Korfrakkers met een jong team overtuigend van ODC. De andere twee wedstrijden waren spannender, maar ook Oranje Wit en VIOS/Spes mochten twee punten bijschrijven. In de Topklasse B versloeg Melderslo Swift/HBSV met ruime cijfers. Landskampioen Rosolo wist ook te winnen, net als DDW.
Lees meer
Niebeek en Boode maken WK-selectie bekend
Internationaal TeamNL Korfbal
Niebeek en Boode maken WK-selectie bekend
Bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode hebben woensdagochtend (20 september) de definitieve WK-selectie bekend gemaakt. De groep die op 14 oktober afreist naar Taiwan bestaat uit zeven vrouwen en zeven mannen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League