Skip to the main content

Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games

Internationaal TeamNL Korfbal

TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.

TeamNL Korfbal, met in het eerste aanvalsvak captain Laurens Leeuwenhoek, Daan Preuninger, Fleur Hoek en Brett Zuijdwegt, maakte vanaf het eerste fluitsignaal de intenties duidelijk. Zuijdwegt maakte de 1-0 en Preuninger rondde een mooie actie van maatje Leeuwenhoek af. Nadat Harjan Visscher de 3-0 op het bord zette, was daar het eerste doelpunt van de Belgen, uit handen van Kian Amorgaste. Echter, dat was ook het enige doelpunt van de Diamonds in het eerste kwart. In het tweede kwart liep het wat minder bij TeamNL Korfbal, terwijl België al de eerste wissels toepaste. Een klein opstootje tussen Visscher en Jari Hardies bleef zonder consequenties en Olav van Wijngaarden, die samen met Visscher, Jessica Lokhorst en Sanne van der Werff een vak vormde, schoot Nederland op slag van rust naar 11-4.

Diezelfde Van Wijngaarden tilde direct na rust het gat naar acht en voor TeamNL Korfbal was er geen vuiltje aan de lucht. Hoek onderscheidde zich niet alleen aanvallend, ook verdedigend was ze ijzersterk en zorgde zij ervoor de België met regelmaat snel balverlies leed. In het vierde kwart kwam Barbara Brouwer binnen de lijnen en zij promoveerde haar tweede schot direct tot doelpunt. Ook Esther Cordus, Jelmer Jonker, Terrenc Griemink en Alwin Out maakten hun opwachting. In de slotminuten waren er publiekswissels voor Belgisch internationals Julie Caluwé, Brent Struyf en Jari Hardies. Tot slot kreeg Brouwer haar verdiende publiekswissel, zij werd vervangen door Anouk Haars en kreeg een staande ovatie van het aanwezige publiek. Bij 23-12 floot scheidsrechter Steve Jones af en kon de ploeg van bondscoach Jan Niebeek het feestje gaan vieren.

Brons voor Chinees Taipei
Eerder op de dag pakte Chinees Taipei in een spannende kleine finale het brons door Duitsland met 22-23 te verslaan. Lang leken de Duitsers op weg naar een stunt, in de wedstrijd die met scheidsrechter Peter van der Terp een Nederlands tintje had, maar in de slotfase bleken de Taiwanezen de langste adem te hebben.

Het is voor TeamNL Korfbal de tiende gouden World Games-medaille. Tijdens The World Games van 1981 stond korfbal nog niet op het programma, maar vanaf de tweede editie in 1985 werden alle edities van het toernooi gewonnen door Nederland. De finale van deze elfde World Games kijk je hier terug.

Foto: Marco en Jenna Spelten, Actiefotografie

Gerelateerde artikelen

Play of the Week #4
Korfbal League Topkorfbal
Play of the Week #4
Nieuw dit jaar is de ‘Play of the Week’. Omdat we van mening zijn dat korfbal veel meer spektakel behelst dan alleen mooie doelpunten. De Play of the Week kan bijvoorbeeld ook een killerblock, een torenhoge rebound, een splijtende pass of een ander bijzonder moment zijn.
Lees meer
Korfbal League 2, Round-Up #4
Korfbal League 2 Topkorfbal
Korfbal League 2, Round-Up #4
Na vier speelronden in de Korfbal League 2 is er nog geen zinnig woord te zeggen over de ranglijst. Alleen Fiks staat nog met lege handen, maar verder kan iedereen op een goede dag van elkaar winnen, zo bleek ook afgelopen zaterdag wel weer. Dat maakt het erg interessant.
Lees meer
Kenonz Korfbal League in de media #4
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League in de media #4
In het mediaoverzicht aandacht voor de derby in Koog aan de Zaan en het duel tussen Fortuna en DOS'46 dat eindigde in een gelijkspel. In het Friesch Dagblad een lang artikel over LDODK-routinier André Zwart.
Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League
Internationaal TeamNL Korfbal
Ran Faber en Bo Oppe toegevoegd aan TeamNL Korfbal