Skip to the main content

Hoek en Van der Steen brengen Fortuna landstitel

Korfbal League Topkorfbal

Fortuna/Delta Logistiek heeft zaterdag de Korfbal Leaguefinale van PKC/SWKGroep met 21-19 gewonnen. In de Ziggo Dome was het spannend tot het einde, maar werd Fortuna de nieuwe landskampioen van Nederland. Topscorer én man van de wedstrijd aan de kant van Fortuna werd Nik van der Steen, met zeven treffers. Fleur Hoek was ook belangrijk: zij maakte er zes. 

In een sfeervolle goed gevulde Ziggo Dome duurde het niet lang dat de wedstrijd los kwam. Nik van der Steen zette zijn ploeg twee minuten na het eerste fluitsignaal van Marco van der Lucht op voorsprong. Laurens Leeuwenhoek kon daar wel vrij snel een goal van PKC tegenover zetten. Dat was voor PKC een startschot voor een aantal uitstekende aanvallen.

De eindstations daarvan waren Richard Kunst en Sanne van der Werff. Kunst benutte een vrije bal stijlvol met één hand, Sanne van der Werff scoorde op fraaie wijze een doorloop. Via de dames Sanne Alsem en Fleur Hoek kwam Fortuna weer op voorsprong, maar schoot Kunst snel daarna zijn tweede treffer binnen.

Stuivertje wisselen

Kunst was in de eerste helft sowieso op dreef. Hij zou uiteindelijk zes treffers maken: meer dan de helft van de productie van PKC. Na de 4-4 van Kunst veranderde het wedstrijdbeeld eigenlijk niet. Fortuna loste op, pakte de tijd voor zijn schoten en vond altijd wel een gaatje. Bij PKC oogden de aanvallen wat soepeler, maar worden niet altijd de goede kansen genomen.

Nadat Mirjam Maltha de 9-9 had gemaakt, scoorden Mabel Havelaar en Richard Kunst van afstand voor PKC: een gat van twee dus. Vlak voor rust kon Nik van der Steen van grote afstand Fortuna wel weer dichterbij brengen, waardoor de ploegen met 10-11 gingen rusten.

Na rust zette Laurens Leeuwenhoek meteen de toon. De international zette zijn ploeg via een mooie one-hander op een voorsprong van twee punten. Maar in diezelfde minuut was het Daan Preuninger, die met zijn eerste goal, zijn ploeg aan de 11-12 hielp.

Van der Steen in vorm

Na die twee treffers duurde het wat langer voordat er weer gescoord werd. Fleur Hoek kon drie minuten na rust een lange aanval wel weer afronden: 12-12. Nik van der Steen versierde na de vakwissel vervolgens slim een stafworp. Sanne Alsem benutte die strafworp en zette Fortuna op voorsprong. Laurens Leeuwenhoek kon van afstand daarna wel gelijkmaken.

Nadat Fleur Hoek Fortuna weer op 14-13 had geschoten, konden beide ploegen de korf maar niet vinden. Een aantal beslissingen van het arbitrale duo Marco van der Lucht-Arnold Alexander leverde wel wat consternatie op in de zaal. De focus kwam pas weer écht op korfbal te liggen toen Daan Preuninger een mooie goal maakte. De international bracht met zijn tweede treffer van de wedstrijd de ploeg uit Delft op een voorsprong van twee punten. Maar zoals vaker werd een goal van Fortuna direct gecounterd door Laurens Leeuwenhoek.

Ploegen blijven dichtbij elkaar

Na een lange blessurebehandeling van Thomas Reijgersberg bracht Richard Kunst zijn supporters op de banken. Hij blokte Nik van der Steen aan de zijlijn, boog naar voren en balde zijn vuist richting zijn publiek. Diezelfde Nik van der Steen liet zich daardoor niet van de wijs brengen. Hij bracht Fortuna, nadat hij een aanval ervoor een doorloop miste, op 16-14. Toen waren er nog zo’n tien minuten te spelen.

Marijn van den Goorbergh’s eerste goal en de zevende treffer van Kunst via een vrije bal, zorgde ervoor dat de stand op 16-16 kwam. Nik van der Steen liet zich daarna weer zien. Zijn zesde was letterlijk vanaf de zijlijn: een knappe goal. Van der Steen werd daarna ook (terecht) toegezongen door het Fortuna-publiek.

Beslissing

Even later had hij weer een hoofdrol. Doordat hij in botsing kwam met een PKC’er schoot de kramp erin. De botsing leverde wel een strafworp op, waardoor Fortuna op 18-16 kon komen via Sanne Alsem, die uiterst koel bleef. Een uitstekend schot van Fleur Hoek leek de wedstrijd daarna misschien wel in het slot te gaan gooien, maar Marijn van den Goorbergh counterde die goal razendsnel: 19-17.

De fabelachtig goede Nik van der Steen kon zijn ploeg van afstand wéér op drie zetten, maar Olav van Wijngaarden deed wat van de Goorbergh ook deed; zijn ploeg dichterbij brengen. Fleur Hoek scoorde daarna de 21-18, gevolgd door de 21-19 van Van der Goorbergh. Dat bleek uiteindelijk de einduitslag. Fortuna is de terechte winnaar van de Cashback World Korfbal League 2018-2019.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk