Skip to the main content

Hoofdklasse A #4: Dalto ontsnapt, DSC maakt het spannend

Hoofdklasse Topkorfbal

Na een spannende wedstrijd is het Dalto net aan gelukt om de koppositie te behouden. Heerenveen legde in de slotfase DSC het vuur aan de schenen, terwijl Wageningen en Oost-Arnhem ruim wonnen.

Wageningen – SCO/Motip Dupli
In eerste instantie leek het opnieuw een spannende middag te worden in Wageningen. Tot de 5-5 waren de verschillen tussen de ploegen klein. In deze fase schoot vooral Wouter ter Maten van Wageningen scherp: hij maakte vier doelpunten uit vier pogingen. Hierna ging ook de rest van de thuisploeg mee scoren, terwijl SCO achterbleef. Dit resulteerde in een 13-7 ruststand. Na de rust knokten de gasten zich terug tot 14-10, maar doordat Wageningen erg sterk was in de rebound kon het de controle behouden. Hierdoor nam de thuisploeg maar liefst 40 meer kansen dan de gasten. In de laatste tien minuten toonde SCO geen vechtlust meer, waardoor de thuisploeg uiteindelijk een ruime 24-13 overwinning pakte. SCO-coach Arjan Kreeft: “Bij vlagen hebben we goed gespeeld en konden we Wageningen tegenstand bieden. Echter, het laten lopen van de wedstrijd in de laatste tien minuten is iets wat niet bij SCO hoort.” (Uitslag: 24-13)

SKF – Oost-Arnhem
In beginfase van de wedstrijd nam SKF verrassend het initiatief. Oost-Arnhem was slordig en schoot niet scherp. Pas na de 4-4 kregen de gasten een betere grip op de wedstrijd en liepen ze uit naar een 7-9 ruststand. De Arnhemmers startten vervolgens een stuk beter aan de tweede helft. Binnen tien minuten is het zes keer raak voor de uitploeg. SKF had hier geen antwoord op en met een 8-16 stand was het verschil gemaakt. Oost-Arnhem bracht toen wat wissels in, waaronder Fenna de Jong. Zij kwam dit seizoen over van DOS’46, maar had wegens blessureleed nog niet kunnen spelen voor haar nieuwe club. Ze bekroonde haar eerste speelminuten met twee doelpunten. In het laatste kwartier kon SKF de schade nog wat beperken door acht keer te scoren, maar de overwinning van Oost-Arnhem kwam niet meer in gevaar. “Het was geen top wedstrijd, maar we zijn niet in de problemen geweest en hebben er weer twee punten bij”, aldus Hugo van Woudenberg (coach Oost-Arnhem). SKF-coach Wouter van Steenbergen: “In een wedstrijd waarin twee spelers afwezig waren hebben we driekwart van de tijd goed tegenstand geboden. Zonde van het kwartier na rust, maar wel een wedstrijd met voldoende aanknopingspunten.” (Uitslag: 16-23)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
De wedstrijd in Driebergen kende een moeizame start. Na tien minuten stond er nog maar een 1-0 stand op het scorebord. Hierna was het Mid-Fryslân dat het initiatief had en met een 5-7 voorsprong kon gaan rusten. Deze voorsprong hielden de gasten lang vast en vlak voor tijd stond het 14-16. Dalto was echter gebrand om niet opnieuw puntenverlies te lijden en zette in de laatste drie minuten nog even aan. In deze bizarre slotfase scoorde de thuisploeg nog drie keer, waardoor het tóch de overwinning binnensleepte. Zo bleef Mid-Fryslân opnieuw met lege handen achter. “Echt weer zonde, we hadden minimaal een punt verdiend”, oordeelt speler Jakko de Nekker. Dalto-coach Barry Schep: “Tegen Mid-Fryslân hadden we een moeilijke wedstrijd verwacht en dat kwam uit. De wedstrijd was niet hoogstaand, maar als ik twee positieve dingen mag benoemen zijn dat de invallers die het uitstekend deden, met name Thijs van de Griendt, en dat dit onze beste eindfase was tot nu toe.” (Uitslag: 17-16)

Heerenveen – DSC
De thuisploeg startte scherp aan de wedstrijd. DSC was nog zoekende en zo kon Heerenveen een 6-4 voorsprong nemen. De uitploeg herpakte zich echter snel en wist de korf wat makkelijker te vinden. Vlak voor rust scoorde Robert Roubos twee keer, waardoor de Eindhovenaren met een comfortabele 8-12 stand gingen rusten. DSC zette deze lijn door in de tweede helft en breidde de voorsprong uit naar 10-18. Echter, Heerenveen gaf zich niet zomaar gewonnen en in een slappe fase van de uitploeg knokte het zich terug tot 19-20. DSC liet zich niet gek maken en speelde de wedstrijd zakelijk uit. Een terechte overwinning voor de Eindhovenaren, die vooral de danken is aan de dames. Zij waren goed voor maar liefst vijftien doelpunten. Ralph de Vries (coach Heerenveen) baalt: “We waren het eerste en laatste kwart baas in eigen huis. Het probleem lag hem in de dertig minuten daartussen in.” DSC-coach Tjeerd Kooiman: “Aanvallend speelden we met veel tempo en energie. Verdedigend was het soms onnodig en slordig. Echt een collectieve overwinning.” (Uitslag: 20-23)

Stand in de Hoofdklasse A:

W P
1. Dalto 5 8
2. DSC 4 6
3. Wageningen 4 6
4. Oost-Arnhem 5 6
5. Mid-Fryslân 4 3
6. SCO 4 2
6. Heerenveen 4 2
8. SKF 4 1

 

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

De held van... Nik van der Steen
Korfbal League Topkorfbal
De held van... Nik van der Steen

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze week de topschutter van Fortuna/Delta Logistiek: Nik van der Steen.

Lees meer
Classic Match: België – Nederland
TeamNL Korfbal Topkorfbal
Classic Match: België – Nederland

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Vandaag kijken we terug op een internationale wedstrijd, namelijk de WK finale uit 2015 tussen België en Nederland.

Lees meer
Korfbal League Recap #3: Belangrijke punten voor DOS'46, Blauw-Wit wint opnieuw in slotseconden
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #3: Belangrijke punten voor DOS'46, Blauw-Wit wint opnieuw in slotseconden

Speelronde drie viel in het Sinterklaasweekend, maar er werd maar weinig cadeautjes uitgedeeld. DOS’46 pakte in Arnhem de eerste – belangrijke – punten van het seizoen tegen Oost-Arnhem, LDODK herstelde zich knap na vorige week en Blauw-Wit maakte het opnieuw erg spannend, met winst in de slotseconden.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Records: Op weg naar ronde getallen
Internationaal TeamNL Korfbal
VIDEO: Afscheid Snel, Split en Pikaar