Skip to the main content

Hoofdklasse B, #6: Avanti voor het eerst onderuit, Swift wint kelderkraker

Hoofdklasse Topkorfbal

De eerste nederlaag van koploper Avanti/Post Makelaardij is in speelronde zes van de Hoofdklasse B een feit. De ploeg uit Pijnacker verloor zaterdag fors bij Fiks. Een run van zes goals na rust was de basis voor de overwinning van de ploeg uit Oegstgeest: 21-12.

Tempo – Rohda
Hekkensluiter Rohda snakte zaterdag uiteraard naar het eerste punt, maar dat zat er eigenlijk geen moment in voor de Amsterdammers. Beide ploegen begonnen wel aardig aan de wedstrijd. Rohda speelde niet slecht, maar Tempo was ook in deze fase beter. Dat was eigenlijk het verhaal tot en met de rust. De thuisploeg kon uitlopen naar een 12-5 ruststand. Rohda kon in de tweede helft, misschien mede doordat Tempo gas terug nam, wat beter volgen. Het verschil tussen beide ploegen bleef qua spel én doelpunten nog wel duidelijk zichtbaar, waardoor Tempo met tien punten verschil kon zegevieren. Pieter Schaap (Tempo): “Tempo was gewoon twee klassen beter dan wij. Ik ben wel blij dat we onszelf zijn blijven trainen. We hebben niet de koppies laten hangen, maar we bleven proberen om er iets van te leren.” Tempo-trainer Mark Glissenaar: “We hadden het verdedigend goed voor elkaar en daardoor was het al geen echte wedstrijd meer na een kwartier. De laatste weken worden er, ten opzichte van de eerste weken, veel minder onnodige fouten gemaakt. Dat is positief. Aanvallend hadden we nog wel enkele fases in een vak waarin we te weinig energie staken in het vrijlopen, dat is de reden dat we op twintig doelpunten bleven hangen.” Uitslag: 20-10

Fiks – Avanti/Post Makelaardij
De ‘perfecte’ koploper Avanti dacht op voorhand dat het bij Fiks een lastige wedstrijd tegemoet ging. Op deze website gaf trainer Tom Kalkman aan dat Fiks een potentiële bananenschil zou kunnen zijn. Dat bleek al snel waarheid te worden. De thuisploeg ging namelijk goed van start en kon een gat van drie slaan: 5-2. Avanti wist zich daarna prima te herstellen: 8-8. Na twee goals van Fiks was het rust: 10-8. Een run van zes goals na rust leverde vervolgens een ruime voorsprong op voor de ploeg van Aad van Rijthoven: 16-8. Die klap kwam Avanti niet meer te bomen. Sterker nog, Fiks bleef doorzetten en boekte een ruime én knappe overwinning op de koploper. “Een zeer goede wedstrijd van ons, we hebben geen moment achter gestaan. Aanvallend konden we goed variëren en hebben over veel schijven gescoord. Verdedigend zat het goed, Avanti kreeg weinig kans om de tweede kans te nemen na een schot. Vooral de dames van Avanti hebben daar patent op. Dit hebben onze dames goed gedaan. Na de 16-8 hebben we de wedstrijd goed uitgespeeld. Zeker na de verliespartijen tegen Tempo en Groen-Geel was dit een belangrijke wedstrijd. Complimenten voor de groep hoe ze dit hebben opgepakt”, zegt Fiks-trainer Van Rijthoven. Uitslag: 21-12

GG/IJskoude de Beste – De Meervogels
Een stil Wormer was het decor van Groen-Geel – De Meervogels. De thuisploeg ging in Noord-Holland het beste van start. De ploeg van Daniël Harmzen kwam in de beginfase op een 5-1 voorsprong en hield lange tijd een ruime voorsprong: 10-5. Groen-Geel ging verder met scoren, waardoor de wedstrijd met rust al beslist was: 18-6. In de tweede helft was er niet erg veel te beleven. Meervogels scoorde er nog maar drie, Groen-Geel slechts acht. Daniël Harmzen: “Regenachtig weer in Wormer. Beide ploegen starten moeizaam, maar na de eerste goal, waren we los. We liepen snel uit naar comfortabele voorsprong. We speelden een hoog baltempo, hadden een goed rendement en konden lekker herhalen door positioneel goed te rebounden. Meervogels had erg veel moeite met de verdedigende press van ons; er gingen veel ballen over de zijlijn. Bij rust was de wedstrijd gespeeld. In de tweede helft ging het rendement omlaag en was het veldspel stroperig.” Rick Nell (Meervogels): “Groen-Geel ging met een onwaarschijnlijk schotpercentage van start en wij hadden alle moeite om overeind te blijven tegen een in de eerste helft ontketend Groen-Geel. We spelen wel een knappe tweede helft die we dan maar moeten koesteren (6-3). Lars Ottenvanger stond in de basis omdat Mike Roos (ziek) en Danny Schulting (blessure) afwezig waren. We moeten het snel vergeten.” (Uitslag: 24-8)

Swift – Sporting Delta
Een wedstrijd tussen twee ploegen aan de onderkant van de Hoofdklasse B. Deze wedstrijd zou bepalen wie aan de goede kant van de ‘degradatiestreep’ zou komen te staan. ‘Delta’ begon beter aan de wedstrijd. Na de 2-2 kwam zij op een 2-6 voorsprong. De voorsprong kon Swift voor rust nog wel met twee punten verkleinen: 8-10. Waar de wedstrijd al in een troosteloze ambiance met slechte weersomstandigheden werd gespeeld, werd het in de tweede helft nóg erger. Het begon te stormen in Zeeland, waar het ook al donker werd. Nadat Swift in de tweede helft een aantal keer tot één punt kwam, stonden beide ploegen op 17-17 weer naast elkaar. Beide ploegen gingen vervolgens vol voor de winst. Sporting Delta stond tot kort voor het einde nog op een voorsprong, maar het was toch Swift dat de wedstrijd naar zich toetrok. Dylan Gillissen maakte de winnende treffer voor de Zeeuwen. Dennis Plantinga (Swift): “Al met al geen hele goede wedstrijd, in lastige omstandigheden. Ik ben wel echt trots op hoe de ploeg er in het hondenweer in is blijven geloven en voor elkaar heeft geknokt. Dat was de basis om toch deze punten te pakken; een gelijkspel was misschien terecht geweest. Maar ja, uiteindelijk gaat het erom wie op het einde voorstaat.” Niels Mastijn (Sporting Delta): “We krijgen in de tweede helft te veel stippen en vrije ballen tegen. Dat is het enige wat we onszelf kunnen verwijten. Ook dan staan we tot twee minuten voor tijd nog steeds voor, en vergeten we het af te maken. Uiteindelijk wint Swift. Is het terecht? Op basis van de hele wedstrijd denk ik van niet. Maar daar kopen we niks voor. Je moet er ook staan als de punten verdeeld worden en dat deed Swift beter dan wij in de slotfase.” Uitslag: 20-19

Stand in de Hoofdklasse B:

W P
1. Groen-Geel 7 11
2. Avanti 6 10
3. Fiks 6 8
3. Tempo 6 8
5. De Meervogels 6 6
6. Swift 6 4
7. Sporting Delta 7 3
8. Rohda 6 0

 

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Ereklasse Round-Up #3: LDODK wint ruim in Delft, TOP (A) pakt eerste punten
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #3: LDODK wint ruim in Delft, TOP (A) pakt eerste punten
In de Ereklasse A won LDODK zaterdag verrassend ruim van Fortuna, terwijl DOS'46 een hele kluif had aan DSC. In de Ereklasse B pakte TOP (A) de eerste punten van het seizoen en had DVO weinig moeite met KCC.
Lees meer
Nederlandse Loterij verbindt zich voor tien jaar als hoofdsponsor aan TeamNL
Internationaal TeamNL Korfbal
Nederlandse Loterij verbindt zich voor tien jaar als hoofdsponsor aan TeamNL
Nederlandse Loterij is de komende tien jaar hoofdsponsor van TeamNL. In hetArnhemse GelreDome hebben 28 sportbonden namens TeamNL de overeenkomst bekrachtigd. NOC*NSF kiest voor het eerst voor een hoofdsponsor voor TeamNL omdat dit structureel extra ondersteuning betekent voor de sport in ons land.
Lees meer
IKF Europe Korfball Champions League van start
Internationaal Topkorfbal
IKF Europe Korfball Champions League van start
Op de internationale kalender hebben de Europa Cup en de Europa Shield plaats gemaakt voor de IKF Korfball Champions League. Dit toernooi, dat gedurende het jaar verschillende ronden kent, is net als de zijn voorgangers een internationaal toernooi voor clubteams.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Ran Faber en Bo Oppe toegevoegd aan TeamNL Korfbal
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #3: LDODK wint ruim in Delft, TOP (A) pakt eerste punten