Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #1: Ruime zege Tempo, Dalto wint van concurrent Groen-Geel

Hoofdklasse Topkorfbal

In navolging van de Ereklasse een week eerder, ging afgelopen weekend de Hoofdklasse ook van start. Na bijna een jaar zonder competitie is het voor veel ploegen aftasten, maar na afloop was iedereen het er over eens dat het fijn is dat er weer gekorfbald kan worden.

Hoofdklasse A:

Rohda – Tempo
Vijf minuten voor rust was het 5-6, maar vervolgens sloegen de bezoekers met een run van vijf goals een gat dat voor Rohda niet meer te overbruggen bleek (5-11 rust). In de tweede helft kwam Rohda er eigenlijk niet meer aan te pas en kwam de thuisploeg tot slechts twee doelpunten, terwijl Tempo doorging met scoren en zonder problemen de zege binnensleepte. Na de ruime nederlaag was coach Maarten van Vliet, nieuw bij Rohda, realistisch: “Dat wij het moeilijk gaan krijgen in de Hoofdklasse wisten we al van tevoren. Tempo heeft meer kwaliteit en ervaring. Wij moeten gewoon zorgen dat we elke wedstrijd ons beginniveau van vandaag langer vast kunnen houden.” Mark Glissenaar (coach Tempo): “Hier kunnen we lekker verder mee, ik ben tevreden over ons teamspel en met de concentratie en instelling waarmee we deze eerste wedstrijd aangepakt hebben.” (Uitslag: 7-23)

Oost-Arnhem – KV Wageningen
Vanaf het eerste fluitsignaal begon de thuisploeg, waar Henco Pullen dit seizoen coach is, scherp aan het duel met ‘buurman’ Wageningen. Via 3-1 werd het 6-3, waarna Oost-Arnhem uitliep naar een 9-3 ruststand. In de tweede helft kon Oost-Arnhem de goede lijn doortrekken en slaagde Wageningen er niet in dichterbij te komen, wat resulteerde in een ruime overwinning voor Oost-Arnhem. “Ik ben absoluut tevreden”, zei Pullen. “Verdedigend stonden we goed en aanvallend maakten we vaak de goede keuze. We hebben de stijgende lijn van de voorbereiding mooi door kunnen trekken.” Voor Ron Steenbergen (coach Wageningen) was dit duel tegen zijn oude ploeg er één om snel te vergeten: “Hier moeten we van leren.” (Uitslag: 21-11)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – KV Heerenveen
“Een kansloze nederlaag voor ons”, sprak Heerenveen-coach Ralph de Vries na afloop van het duel. Mid-Fryslân kende een sterke start van de wedstrijd, met een hoog schotpercentage. Na tien minuten spelen had de thuisploeg een 8-2 voorsprong te pakken, waarna De Vries zich genoodzaakt zag een time-out te nemen. Echter, de wedstrijd was eigenlijk al gespeeld en bij rust was het 13-5. In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Mid-Fryslân boekte een eenvoudige zege, Jennie Terpstra werd topscorer met acht doelpunten. Tegenvaller voor de ploeg uit Grou en Reduzum was het uitvallen van Jakko de Nekker met een polsblessure. Wat Heerenveen betreft was het niet louter negatief. De Vries: “We hadden het basisdebuut van twee junioren, Lennard Klaren en Marrit van der Laan. Zij hielden zich goed staande.” (Uitslag: 25-14)

SCO/Motip Dupli – De Meervogels
In Oldeholtpade was de beginfase voor de thuisploeg. Langzaam maar zeker kwam De Meervogels beter in de wedstrijd en de 4-2 achterstand werd omgebogen naar een 7-10 voorsprong. Een gemiste strafworp leverde geen problemen op, want in dezelfde aanval viel alsnog de 7-11 en vervolgens liep de ploeg uit Zoetermeer naar een 8-13 voorsprong bij rust. In de tweede helft kon SCO het gat niet meer dichten en er nog een echte wedstrijd van maken. De Meervogels verdedigde goed en was scherper in de afronding. Hillebrand Diever (coach van SCO) was desalniettemin blij met wat zijn ploeg liet zien. “Ik ben zeker tevreden over hoe men mentaal deze wedstrijd heeft gespeeld. De ploeg heeft er alles aan gedaan om te proberen de achterstand te verkleinen. Als het resultaat dan verlies is, moet je tevreden zijn en verder gaan met beter worden.” Edwin Visser deelde na zijn debuut als coach bij De Meervogels complimenten uit: “De beleving en de inzet van de ploeg was echt heel goed, er stond echt een team.” (Uitslag: 16-22)

Stand in de Hoofdklasse A:

W P
1. Tempo 1 2
2. Mid-Fryslân 1 2
3. Oost-Arnhem 1 2
4. De Meervogels 1 2
5. SCO 1 0
6. Wageningen 1 0
7. Heerenveen 1 0
8. Rohda 1 0

Hoofdklasse B:

SKF – Fiks
In Veenendaal legden beide ploegen een interessante wedstrijd op de mat. Fiks pakte een eerste voorsprong, maar gedurende de eerste helft kreeg SKF steeds meer controle en bij rust was het weer gelijk (8-8). De thuisploeg kwam scherp uit de rust en pakte een 14-12 voorsprong. Echter, in de slotfase kwam SKF niet meer tot scoren. Aan de andere kant was Fiks erg scherp in de afronding en met twee goals op rij maakte Youp Coli de achterstand ongedaan (14-14). De bezoekers speelden de wedstrijd uit en pakten de punten. Wouter van Steenbergen (coach SKF) baalde: “Als je zelf goed speelt maar de tegenstander is simpelweg beter dan kan je nog vrede hebben met een verlies. Nu vind ik dat we het ook zelf hebben laten afweten en dat is wel erg zuur. Aan de andere kant hebben we daar ook wel weer invloed op en is het zaak dat we dit de komende weken beter doen.” Fiks-coach Aad van Rijthoven was wel blij, al keek hij ook kritisch terug op het duel: “Ons schotpercentage over de gehele wedstrijd lag nog te laag. Toch heb ik ons veel goede aanvallen zien spelen, maar als de afronding er dan niet is ben je geneigd te denken dat het niet best was. Niet heel goed gespeeld, maar wel gewonnen en dat is altijd lekker.” (Uitslag: 14-17)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – GG/IJskoud de Beste
Bij Dalto is de doelstelling van dit seizoen zo lang mogelijk meedoen voor de titel in de Hoofdklasse. “Wil je goed bovenin meedoen dan moet je thuis van concurrent Groen-Geel winnen”, aldus Dalto-coach Barry Schep. Beide ploegen komen ook in de Korfbal League uit en zijn dus geen onbekenden van elkaar. Groen-Geel was trefzeker in de beginfase en pakte een 2-7 voorsprong. Nog voor de rust kon Dalto de schade iets repareren, waardoor er met een 6-8 stand gepauzeerd werd. Na rust bracht Schep vier wissels en kantelde de wedstrijd. Dalto ging beter schieten, Groen-Geel voerde de opdrachten minder uit en rondde matig af. Op 18-14 leek de wedstrijd beslist, maar de Wormernezen kwamen nog terug tot op één punt. Meer dan dat zat er niet in voor de ploeg van Daniel Harmzen, die Carlo de Vries nog zag uitvallen met een enkelblessure. “De kop is eraf, maar er is nog een hoop werk te verrichten.” Positief punt bij Groen-Geel was de terugkeer van Fenna Jagtman binnen de lijnen: “Fenna heeft na een lange long COVID revalidatie haar eerste minuten weer kunnen maken, we hopen dat zij echt op de goede weg is.” Schep: “We moesten er gelijk staan en dan hebben we gedaan. De grote winst was dat wij na onze matige eerste helft in de tweede helft heel behoorlijk korfbal lieten zien. ” (Uitslag: 18-17)

Swift – Avanti/Post Makelaardij
De bezoekers schoten uit de startblokken en dat resulteerde in een 0-4 voorsprong maar daarna kwam Swift terug tot 4-4. Tot aan de rust gingen beide ploegen gelijk op in de score, al had Avanti wel de mogelijkheid om verder uit te lopen. Bij rust was het verschil één doelpunt: 7-8. In de tweede helft was Avanti scherper in de afronding. Bij 9-13 was het beslissende gat geslagen. Swift kwam nog terug tot op twee doelpunten maar de punten gingen mee naar Pijnacker. “Zonde, want we speelden goed”, aldus Dennis Plantinga (coach Swift). “Avanti was constanter dus de terechte winnaar maar wij hadden het gevoel dat er meer in zat.” Tom Kalkman (coach Avanti): “We zijn tevreden met de overwinning en met de stappen die we op dit moment maken als team.” (Uitslag: 16-18)

DSC – Sporting Delta
Met een 10-7 ruststand was er voor beide ploegen nog geen vuiltje aan de lucht. Hoe anders was dat de tweede helft. DSC bleek kwalitatief en fysiek sterker dan Sporting Delta en was de tegenstander op alle fronten de baas. Slechts twee doelpunten maakten de bezoekers na rust, waar DSC er dertien maakte. Met name Timo de Wit was aanvallend erg belangrijk voor de Eindhovenaren, met veel doelpunten. “Een mooie start van de competitie”, aldus Tjeerd Kooiman (coach DSC). “In de tweede helft stonden we er als collectief.” Voor Sporting Delta was het duel vooral een leermoment. “DSC was een flinke maat te groot. Twee goals na rust mag nooit gebeuren, ook al is de tegenstander beter. Met het spel van de eerste helft kunnen we verder, de tweede helft moeten we snel vergeten. We zijn een jonge ploeg en moeten nog veel leren, daar moeten we dit soort wedstrijden voor gebruiken”,  aldus Niels Mastijn, coach van Sporting Delta. (Uitslag: 23-9)

Stand in de Hoofdklasse B:

W P
1. DSC 1 2
2. Fiks 1 2
3. Avanti 1 2
4. Dalto 1 2
5. Groen-Geel 1 0
6. Swift 1 0
7. SKF 1 0
8. Sporting Delta 1 0

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.
De Ereklasse Round-Up, speelronde 2 lees je hier.

Foto: Anne van Vegchel, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League