Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #10: SCO verslaat Wageningen, Sporting Delta verrast tegen Dalto

Hoofdklasse Topkorfbal

In de HKA kruipt alles wat dichter bij elkaar door de overwinning van SCO op Wageningen en het verlies van Tempo tegen Mid-Fryslân. Onderin blijft Heerenveen onverminderd in moeilijkheden. In de HKB won Sporting Delta verrassend van Dalto, koploper DSC is nu vier punten los van de nummer twee: Groen-Geel.

Hoofdklasse A:
Wageningen – SCO/Motip Dupli
SCO pakte zaterdag belangrijke punten tegen Wageningen. De thuisploeg begon wel sterk, maar liet de 5-2 voorsprong uit handen glippen. Vlak voor rust pakte SCO de eerste voorsprong. “Wij gingen steeds meer tegen onszelf spelen”, concludeerde Ron Steenbergen. In de tweede helft konden de Friezen een gat slaan van vijf doelpunten, maar met een aantal wissels vocht Wageningen zich nog terug tot één verschil (16-17). Echter, daar bleef het bij. SCO maakte opnieuw het verschil en sleepte de overwinning binnen. “Vervelend, want wij mogen niet van SCO verliezen”, aldus Steenbergen. Hillebrand Diever keek met een goed gevoel terug op het duel: “Van onze kant was het vooral een tactisch goede wedstrijd, daarnaast hadden wij de absolute wil om te winnen en daar begint het mee.” (Uitslag: 18-21)

Heerenveen – Rohda
Hekkensluiter Heerenveen kreeg concurrent Rohda op bezoek, maar kon geen potten breken. “Het was eigenlijk een wedstrijd van zeer matig niveau, waarbij wij constant achter de feiten aanliepen”, vond Ralph de Vries. De 4-7 ruststand was tekenend voor het rendement van beide ploegen. Na rust werd het niet veel beter, maar in de slotfase kwam Heerenveen nog wel in de gelegenheid om de gelijkmaker te forceren. Echter, de strafworp werd gemist, waardoor Rohda als winnaar uit de bus kwam. De Vries: “Heel zuur, het was mooi geweest als we van de nul gekomen waren.” (Uitslag: 11-12)

Tempo – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
De Alphenaren moesten het stellen zonder Jelle Steenbeek, waardoor Jessica Zeevaart de opstelling om moest gooien. “Eén vak had veel moeite met de verdedigende druk en de reboundkracht van Mid-Fryslân, waardoor we weinig konden herhalen in dat vak.” Na 3-3 sloegen de bezoekers een gaatje van zes (4-10 rust). Nog voor rust voerde Zeevaart een aantal wissels door en na rust werd het verschil van zes verkleind tot vier. Echter, Mid-Fryslân bleef goed meescoren en gaf de overwinning niet meer weg. Zeevaart: “Zij hebben echt terecht gewonnen, hadden veel meer drive en energie en waren gewoon scherper. Onze afronding ontbrak en met veel eenschotsaanvallen win je de wedstrijd niet.” (Uitslag: 14-18)

De Meervogels – Oost-Arnhem
Koploper Oost-Arnhem kreeg zaterdag prima partij van De Meervogels. Tot halverwege  de tweede helft en een 13-12 stand zat Meervogels aan de goede kant van de score, maar drie snelle doelpunten van Oost-Arnhem kantelden de wedstrijd. Edwin Visser was, ondanks de nederlaag, erg tevreden over wat zijn ploeg had laten zien: “We hebben niet alleen de schade beperkt weten te houden, we hebben ook prima tegenstand geboden. We hebben stappen gemaakt in onze ontwikkeling en kunnen nu dus goed mee tegen een ploeg als Oost-Arnhem. We hadden een plan en hebben dit goed uitgevoerd. Het gevoel is positief en ik denk dat we wederom hebben laten zien dat we langzaam de aansluiting gaan maken met de bovenste vier ploegen. (Uitslag: 15-19)

Stand in HKA

W P
1. Oost-Arnhem 10 17
2. Tempo 10 14
3. Wageningen 10 14
4. Mid-Fryslân 10 12
5. De Meervogels 10 12
6. SCO 10 6
7. Rohda 10 5
8. Heerenveel 10 0

 

Programma
Zaterdag 21 mei

15.30 uur Tempo – Heerenveen
15.30 uur Rohda – Wageningen
17.00 uur De Meervogels – Mid-Fryslân
19.00 uur SCO – Oost-Arnhem

 

Hoofdklasse B:
Avanti/Post Makelaardij – SKF
Avanti had dit weekend duidelijk meer moeite met SKF dan in de heenwedstrijd dit seizoen. Tom Kalkman was, ondanks de winst, dan ook niet geheel tevreden: “Een te groot gedeeldte van de wedstrijd zijn we vergeten SKF verdedigend flink onder druk te zetten.” Desalniettemin liep Avanti uit naar een 9-5 voorsprong. Na rust kwam SKF er beter in, maar de ploeg van Wouter van Steenbergen kon niet voorkomen dat Avanti de punten in de zak hield. Van Steenbergen: “Uiteindelijk is Avanti op dit moment beter en wonnen ze terecht. Maar met het aanhaken van Bastian van Essen krijgt het SKF van volgend seizoen per direct meer vorm.” Kalkman: “Komend weekend (tegen DSC, red.) zullen we zowel aanvallend als verdedigend zeker een stap erbij moeten doen.” (Uitslag: 21-18)

Fiks – Swift
“We houden een goed gevoel over aan de tweede helft, maar schieten er per saldo weinig mee op”, concludeerde Dennis Plantinga na de nederlaag tegen Fiks. De ploeg uit Oegstgeest speelde een sterke eerste helft en pakte redelijk snel een 9-5 voorsprong. “Wij deden te weinig terug en konden het ook niet afdwingen.” Bij rust was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld, maar Swift kwam er de tweede helft wel beter in. “Het ontbrak ons aan echte scherpte en dat beetje geluk om de aansluiting te maken. Nu kwamen we nog een paar keer op drie maar niet dichterbij.” Door de overwinning is Fiks zo goed als veilig. Aad van Rijthoven: “Swift ging voor de laatste kans, daarom hadden we er meer van verwacht maar achteraf was het een redelijk makkelijke wedstrijd. Voor ons is het seizoen eigenlijk al geslaagd.” (Uitslag: 24-18)

Sporting Delta – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De enige echte verrassing van afgelopen weekend was de overwinning van Sporting Delta op Dalto, al kon Barry Schep er niet echt wakker van liggen. “Kan gebeuren, en door”,  De overwinning van de Dordtenaren kon volgens Niels Mastijn niet geheel toegeschreven worden aan de slechte dag van Dalto: “Op voorhand is het verrassend dat we van Dalto winnen, maar ik vond ook dat wij goed stonden. De ploeg heeft zowel aanvallend als verdedigend de opdrachten goed uitgevoerd.” Door de overwinning is ‘Delta’ vier wedstrijden voor het einde al zeker van nog een jaar in de Hoofdklasse: “Een mooie opsteker voor de ploeg”, aldus Mastijn. (Uitslag: 19-13)

GG/IJskoud de Beste – DSC
Door de nederlaag van Dalto was de overwinning die DSC op Groen-Geel boekte extra waardevol met het oog op de ranglijst. De Eindhovenaren stonden de hele wedstrijd aan de goede kant van de score en Daan van Montfort kende een goede invalbeurt met een belangrijk doelpunt waarmee hij DSC op zes verschil zette. Tjeerd Kooiman: “Een heel mooie, collectieve, overwinning. Aanvallend hebben we veel vanuit de organisatie gespeeld, en verdedigend hebben we de hele wedstrijd de controle gehouden en we pakten veel verdedigende rebounds. (Uitslag: 12-19)

Stand in HKB:

W P
1. DSC 10 19
2. Groen-Geel 10 15
3. Dalto 10 14
4. Sporting Delta 10 11
5. Avanti 10 10
6. Fiks 10 9
7. Swift 10 2
8. SKF 10 0

 

Programma
Zaterdag 21 mei
15.30 uur Fiks – Dalto
16.00 uur SKF – Swift
17.15 uur Sporting Delta – Groen-Geel
18.30 uur DSC – Avanti

Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap #17
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League Recap #17
Nog maar twee ronden in de reguliere competitie, voor het play-offgeweld losbarst. DVO boekte zaterdagavond een ruime overwinning op Blauw-Wit en voegt zich daarmee bij PKC en Fortuna in de strijd om Ahoy. Koploper PKC versloeg Groen-Geel, terwijl DOS'46 - KCC eindigde in een gelijkspel. Tenslotte hield Unitas zaterdagavond LDODK knap op een gelijkspel, voor de Harderwijkers het eerste punt van het seizoen.
Lees meer
De strijd om Ahoy - deel 3
Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 3
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League